Demokrate: Jovović mimo zakona donirao pare DPS-u, Vlada mu namještala ugovore

"Funkcioner DPS-a i lažni investitor, Ranko Jovović iz Nikšića, uplatio u kasu DPS-a 1.000 eura, i to 18. avgusta 2016. godine, a u roku kraćem od dvije godine, koliko traži Zakon"
6995 pregleda 7 komentar(a)
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 30.04.2019. 15:49h

Demokratska Crna Gora optužila je danas biznismena Ranka Jovovića iz Nikšića da je mimo zakona donirao novac Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i da mu je Vlada Crne Gore zbog toga namještala ugovore za javne nabavke.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da su danas održali pres konferenciju na kojoj je Momo Koprivica, poslanik i potpredsjednik Demokrata, "predočio javnosti nove dokaze o tome da je doniranje DPS-u dio visokonaponske, duboko ukorijenjene i endemski raširene korupcije u Crnoj Gori kao i jedini isplativi biznis u našoj zemlji".

"Taj biznis njene građane skupo košta", upozorio je potpredsjednik Demokrata.

Koprivica je konferenciju počeo podsjećanjem na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji u članu 24, stav 5 propisuje da se ne smije davati donacija političkoj partiji dvije godine prije zaključenja ugovora u postupku javnih nabavki, tokom trajanja tog aranžmana, kao ni dvije godine nakon njegovog isteka. Zakon je predvidio i kaznu usljed kršenja te zabrane.

U saopštenju Demokrata se navodi da je Koprivica "prezentovao nove ugovore putem kojih je DPS vraćao dug svom donatoru, mimo zakona, a taj, privatni dug DPS-a, vraća se novcem svih građana, kao poreskih obveznika".

"Funkcioner DPS-a i lažni investitor, Ranko Jovović iz Nikšića, uplatio u kasu DPS-a 1.000 eura, i to 18. avgusta 2016. godine, a u roku kraćem od dvije godine, koliko traži Zakon. Osim ona dva ugovora (za zakup poslovnog prostora za smještaj Suda za prekršaje i Uprave za inspekcijske poslove) vrijedna 82.800 eura sa kojima je javnost već upoznata, Jovović je zaključio još dva ugovora u postupku javnih nabavki i stekao javnu nabavku male vrijednosti. Sveukupna vrijednost ove tri novootkrivene nabavke je 28.284 eura", rekao je Koprivica.

On je onda i otkrio o kojim se novootkrivenim spornim ugovorima radi.

"Ugovor o pružanju usluga hotelskog smještaja, zaključen 18. maja 2018. godine između Ministarstva finansija i Comp Comerca, parafiran od strane ministra Radunovića i Ranka Jovovića, lično. Ukupna cijena iz Ugovora je 12.000 eura (u članu 9 ovog Ugovora, on je jasno označen kao ugovor o javnoj nabavci); drugi ugovor je Ugovor za pružanje usluga - zakup poslovnog prostora za potrebe Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, područna jedinica Nikšić) i Uprave carina, koji je u dvije partije zaključen između Uprave za imovinu i firme NTC LOGISTICS čiji je vlasnik Ranko Jovović, funkcioner i donator DPS-a. Ugovorena cijena u prvoj partiji tj. za smještaj Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je 5.990 eura, a u drugoj partiji, za potrebe Uprave carina, 5.294 eura. Ukupno 11.284 eura. Odluka o pokretanju ovog postupka donijeta je na osnovu člana 40 Zakona o javnim nabavkama. Treće je u vezi sa nabavkom male vrijednosti usluga ishrane – keteringa, za potrebe HE "Perućica", sa vrijednošću 5.000 eura. Obavještenje o ishodu postupka, tj. da je izabrana Jovovićeva treća firma, MMK Standard, izvršeno je 1. februara 2018. godine", rekao je Koprivica.

Poručio je i da je Jovović mora biti kažnjen.

"Jasno je kao dan da je ovaj donator, funkcioner DPS-a i lažni investitor flagrantno prekršio zakonsku zabranu iz člana 24 ZFPSIK i zbog toga mora biti procesuiran i kažnjen zakonom predviđenom kaznom", poručio je Koprivica, i dodao da je Jovović upregao sve tri svoje kompanije u političku ekonomiju DPS-a i u šeme isisavanja novca građana Crne Gore, zbog čega i sve tri kompanije moraju biti kažnjene zakonom predviđenom kaznom", kazao je Koprivica.

Po njegovim riječima, Jovović je, kršeći eksplicitne i nedvosmislene zakonske zabrane iz člana 24 ZFPSIK donirao 1.000 eura DPS-u.

"I u zakonom zabranjenom periodu sklopio više ugovora u postupku javnih nabavki u vrijednosti 111.084 eura, tako da se, imajući u vidu ovaj basnoslovni i fantastični koeficijent povrata investicije u DPS – 111 eura dobijenog na jedan euro doniranog novca. I posebno imajući u vidu niz nevjerovatnih pogodnosti dobijenih od države, jasno izvodi zaključak da ovdje nijesu radile samo donacije i koverte, nego i koferi i da je još jednom dokazano da su crni fondovi i zloupotrebljeni javni resursi pogonsko gorivo DPS-a“, rekao je Koprivica.

On je kako je saopšteno iz Demokrata nabrojao i nekoliko pogodnosti koje je Jovović dobio.

"Među njima su, privatizacija "MMK Standard" za svega 100.000 eura, a najmanje vrijednim dijelom imovine "MMK Standarda" pokrili su poreski dug od 742.000 eura, hotel "Onogošt" za svega 1,1 milion eura; 3,5 miliona kredita IRF za firmu Comp Comerc, kredit IRF-a za firmu NTC Logistics od 2,5 miliona eura; subvencija u iznosu 2% od kamatne stope na kredite dodijeljene od strane IRF-a – ukupno 30.000 eura – data 15. decembra 2016.godine; subvencije za zapošljavanje u iznosu od 350,000 eura na osnovu ugovora o korišćenju sredstava za podsticanje direktnih investicija, zaključen 1. avgusta 2016. godine, 17 dana nakon te atraktivne subvencije od Vlade DPS-a, dao je finansijsku donaciju DPS-u! Tri rate subvencije od po 116.666 eura date su 28. 9. 2016., 7. 12. 2016. i 12. 9. 2018. godine i ugovor o javno-privatnom partnerstvu u vezi pružanja usluga studentskog smještaja na 20 godina, u hotelu "Onogošt" sa garantovanom cijenom od strane države", rekao je Koprivica.

On je naglasio da su prekršene zakonske norme, definisane radi sprfečavanja korupcije i konflikta interesa.

"Ovaj slučaj govori da se prije ugovora o javnoj nabavci sklapa tajkunsko-birokratski predugovor o razmjeni donacija DPS-u i dodjele javne nabavke donatoru. Ovo je šema isisavanja novca građana i slivanja jednog dijela tog novca u partijski budžet DPS-a, a drugog dijela u privatne džepove privilegovanih pojedinaca. Šema tog crnog kružnog toka novca glasi: lažni investitor DPS-u novac, funkcioneri DPS-a lažnom investitoru javne nabavke, lažni investitor dio profita u kasu DPS-a, dio u blagajnu tzv. prve familije, a dio za sebe. I tako od izbora do izbora", naveo je Koprivica.

Potpredsjednik Demokrata tvrdi da su autori ove šeme predsjednk Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, njegov brat Aco Đukanović i sestra Ana Đukanović.

"Autori te šeme su braća i sestra Đukanović, a žrtve – građani. Tako su tajkunski i interesi krupnog kapitala zadovoljeni, a šta je sa interesima radničkih, sirotinjskih i obespravljenih porodica, kako u Nikšiću, tako i u cijeloj Crnoj Gori?", upitao je poslanik Demokrata i dodao da kad ovako krše zakon o javnom doniranju, šta tek rade tajno, a sve u uslovima dramatično rastuće zaduženosti i pada životnog standarda građana.

On je kazao da je "Milo Đukanović, na konferenciji za štampu 21. januara 2019., onoj na kojoj se karikaturalno preznojavao, objašnjavajući interesnu dobrovoljnost, upitao: "Zašto ne bismo razgovarali o tome kako možemo da sarađujemo u skladu sa Zakonom koji propisuje pravila o finansiranju političkih partija?"

"Upravo ga je funkcioner i donator njegove partije, ovim primjerom eklatantnog bezakonja, po ko zna koji put, uhvatio u sijanju neistina"m rekao je Koprivica.

On je na kraju je izvukao tri zaključka iz ovog slučaja.

"Prvi, da Vlada na čelu s DPS-om radi za finansijere svog dolaska na vlast, ne za građane; drugi, da lažni investitori ne ostvaruju profit zbog preduzetničkog talenta, već zato što su finansirali dolazak upravo one Vlade sa čijim predstavnicima zaključuju unosne ugovore o javnim nabavkama; treće, da se država povukla iz institucija sistema i ustupila mjesto tzv. prvoj familiji", kazao je on.

Koprivica je rekao da, imajući u vidu da Sreten Radonjić ćuti na svaku prijavu Demokrata, očigledno i on u ovoj organizovanoj grupi i najavio sačinjavanje i predaju inicijative Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK), radi procesuiranja i kažnjavanja ovog prekršioca zakona, kao i da će obavijestiti Tužilaštvo o svim saznjanjima i dokazima u vezi s ovom političkom korupcijom.

"Ranko Jovović godinu dana nakon doniranja DPS-u, dobio i Nagradu oslobođenja Nikšića, a vidi se da su prave i jedine njegove zasluge donacije DPS-u, te da ovom prekršiocu antikoruptivnih normi treba oduzeti nagradu koju su u prošlosti dobijali ugledni Nikšićani za doprinos društvenom interesu", kazao je Koprivica.

Bonus video: