Vučinić: Život postao borba za opstanak zahvaljujući vlasti

"Slogan našeg Kongresa 'Da radnik ne bude rob' nije deklarativna sintagma, već na pravi način oslikava današnji položaj radnika u privatnom i javnom sektoru"
1850 pregleda 5 komentar(a)
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović
Janko Vučinić, Foto: Boris Pejović

Prvi maj u Crnoj Gori nije više praznik rada nego podsjećanje kako se nekada radilo i stvaralo, za razliku od današnjice kada je život postao borba za opstanak zahvaljujući vlasti, ocijenio je lider Radničke partije (RP), Janko Vučinić.

On je, otvarajući drugi redovni Kongres RP u hotelu Yugoslavia u Nikšiću, pod sloganom "Da radnik ne bude rob", podsjetio da četiri godine postoje kao partija koja je nastala iz jakog sindikalnog pokreta metalskih radnika Željezare, Metalca, Rudnika boksita, Kombinata aluminijuma i ostalih fabrika čiji su radnici „zatečeni pljačkaškim privatizacijama“, pretvoreni u prijevremene penzionere, socijalne slučajeve i nadničare.

"Slogan našeg Kongresa 'Da radnik ne bude rob' nije deklarativna sintagma, već na pravi način oslikava današnji položaj radnika u privatnom i javnom sektoru. Uzaludno je svako nastojanje i napori da se pod odnarođenom i kriminogenom vlašću pokuša promijeniti i poboljšati težak položaj radnika, seljaka, penzionera, studenata i ostalih mladih ljudi", kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, aktuelna vlast radi u korist svojih interesa, što su, kako je rekao, pokazali i pokazuju svakim postupkom i raznoraznim aferama.

Vučinić je naveo da je u takvom političkom ambijentu nemoguća misija promijeniti bilo što da bi radniku bilo bolje, povećati minimalnu zaradu, poboljšati zakone o radu i penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), uslove rada, kolektivno pregovaranje, pomoći najsiromašnijma i nemoćnima, vratiti nadoknade majkama, zaustaviti poskupljenja i smanjiti poreze na najosnovnije potrebe građana "dok je na vlasti mafijaška hobotnica i dok je država u njenim čeljustima“.

"Zato je uslov svih uslova rušenje režima i zbacivanje kriminalaca sa vlasti, koja se mora dogoditi na prvim slobodnim i poštenim izborima, što nam je svima cilj i zajednički imenitelj koji treba da nas ujedini i drži na okupu", poručio je Vučinić.

Za to je, kako je naveo, prijeko potrebno jedinstvo opozicije, građanskih aktivista, nevladinog sektora, sindikata, studenata i svih slobodnih građana koji hoće da izgrade mnogo bolju, pošteniju i pravedniju Crnu Goru.

"Poslanici opozicije koji su potpisali Sporazum o budućnosti, izuzimajući jednog ili nekolicine koji su izdali, ogromna su snaga zajedno sa građanskim aktivistima i civilnim sektorom koja može dovesti do čuda, što je u uređenim demokratskim društvima najoobičnija pojava, da se i kod nas vlast promijeni na izborima i proistekne iz slobodno izražene volje naroda, da bude kontrolisana od naroda i da se uvede princip smjenjivosti“, rekao je Vučinić.

On je pozvao na jedinstvo i ukazao da je došlo vrijeme za prelazak u političko i demokratsko društvo.

"To pod uslovom ako su svi iskreni i ako istraju u izgradnji jedinstva i poverenja u opoziciji, kako bi, u saradnji sa građanima, došli do slobodnih i poštenih izbora na kojima će se birati vlast, a ne ko će biti najjači u opozciji", dodao je Vučinić.

Na Kongresu je usvojena i Rezolucija pod nazivom Da radnik ne bude rob(a), koja je donesena, kako je navedeno, zbog činjenice da se položaj radnika i ogromne većine građana u Crnoj Gori iz godine u godinu pogoršava, da je sve više zaposlenih na određeno vrijeme, da je minimlna zarada najmanja u regionu, da su penzije mizerne i nedovoljne, a nezaposlenost u konstatnom porastu i da je država prezadužena.

Rezolucijom se RP obavezala da će uraditi sve što je u njenoj moći da kroz parlamentarne aktivnosti, izmjene i dopune zakona o radu, PIO, socijalnoj i dječjoj zaštiti i ostalih akata poprave položaj radnika i ostalih građana, a posebno da se minimalna zarada poveća na najmanje 50 odsto od prosječne, da se vrate nadoknade za majke i realizuju Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima KAP-a.

Lider Demokrata, Aleksa Bečić, rekao je da bez ponovnog rađanja srednje klase u Crnoj Gori nema njenog razvoja i opstanka.

On je poručio da ili će to biti država slobodnih ljudi srednje klase kao nosilaca društva ili će biti utočište kriminalaca i narko dilera.

"To je jedina podjela i izbor koji se podstavlja pred građane Crne Gore. I mi smo za jedinstvo, ali poštenih, časnih i onih koji istinski hoće da pobijedimo ovu vlast, zbog čega treba da izvršimo pročišćavanje“, rekao je Bečić.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Vladimir Joković, rekao je da će učiniti sve za dobrobit radnika i najavio da će se boriti za jedinstvo opozicije i uliti novu snagu za tu ideju, što će ozvaničiti u Bijelom Polju.

U ime Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović je podsjetio da će sa RP i SNP podići svoje zajedništvo na veći nivo i krenuti u proces promjena.

Govoreći o Prvom maju, Danilović je rekao da je nekada zaista bio Praznik rada, dok je danas postao crkveni praznik, jer je pomen bivšim radnicima, bivšim fabrikama i životu.

Predsjednica Demokratske srpske stranke, Dragica Perović, podsjetila je, na primjeru Kotora, na „pravno nasilje i hajdučiju“ i ocijenila da je DPS okupacija dovela do toga da su od radničkog ostali samo Biro rada i Praznik rada.

I nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, podsjetio je na neminovnost zajedništva i sloge u opoziciji kao preduslova koji predstoji bitci za političke promjene u Crnoj Gori, dok je bivši poslanik, Mladen Bojanić, ocijenio da su niske strasti, alavost, gramzivost, pohlepa, kriminal, korupcija, ugasile visoke peći i uništavale srednju klasu i pozvao da to zajedno svi zaustave.

U ime Građanskog pokreta Odupri se 97000, Džemal Perović je ocijenio da je licemjerno praviti se da se u Crnoj Gori živi u višepartijskom sistemu.

On je uputio apel da se sva opozicija ujedini, organizuju zajedničke akcije i narodu poruči da imaju rješenje za zbacivanje aktuelnog režima.

Bonus video: