Beriša: Srpskocrnogorski ultranacionalisti dižu tenzije, grade vjerski objekat u selu u kome žive samo Albanci

SPC obnavljanjem crkve u selu Martinovići provocira albanske žitelje, ocijenio bivši premijer Albanije
11478 pregleda 61 komentar(a)
“Zemljište na kome se obnavlja crkva oteto albanskoj familiji”: Sali Beriša, Foto: Duško Miljanić
“Zemljište na kome se obnavlja crkva oteto albanskoj familiji”: Sali Beriša, Foto: Duško Miljanić
Ažurirano: 03.05.2019. 16:42h

Bivši premijer Albanije, Sali Beriša, pozvao je crnogorske zvaničnike da spriječe tenzije zbog obnavljanja pravoslavne crkve u Martinovićima kod Plava. Beriša tvrdi da predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) provociraju mještane i obnavljaju crkvu bez dozvole lokalne samouprave.

“Lično podržavam izgradnju vjerskih objekata, gdje god su oni potrebni, ali je neprihvatljivo koristiti ih za provociranje i dizanje nacionalnih tenzija. Zbog toga osuđujem ovu provokaciju i pozivam lokalne i državne vlasti u Crnoj Gori da intervenišu i spriječe nezakonito djelovanje ekstremističkih grupa koje izazivaju međunacionalne i vjerske tenzije”, kazao je Beriša na svom Fejsbuk nalogu, odgovarajući na pitanje jednog od mještana Martinovića.

Albanski mediji objavili su nedavno snimke mještana Martinovića kako negoduju dok traje crkvena služba na mjestu nekadašnje bogomolje. Na snimcima se vide i osobe koje obezbjeđuju prostor nekadašnje crkve, a za koje mještani tvrde da su policajci u civilu.

Obnovu srušene crkve Svetog Vasilija Ostroškog, Srpska pravoslavna crkva pokušava da spovede u djelo već nekoliko godina, ali se tome protivi albansko stanovništvo u selu. Mještani su ranije tražili od političkih predstavnika da zahtijevaju zaustavljanje radova, navodeći da se radi o provokaciji jer se crkva obnavlja na nacionalizovanom zemljištu.

Iz Srpske pravoslavne crkve su ranije kazali da je nakon tužbe porodice Preljvukaj, Osnovni sud u Plavu 2011. godine donio presudu u korist Mitropolije, koju su 2013. godine potvrdili Viši sud u Bijelom Polju i Vrhovni sud Crne Gore. Zbog pokušaja da spriječe obnavljanje crkve 2013. godine, uhapšena su 22 mještanina Martinovića.

Na konstataciju mještanina Martinovića da se crkva obnavlja na zemljištu koje je „oteto porodici Preljvukaj“, Beriša je kazao da se radovi moraju zaustaviti.

„Srpskocrnogorski ultranacionalisti dižu tenzije u Martinovićima jer grade vjerski objekat u selu u kome žive samo Albanci. Nemaju dozvolu lokalnih vlasti, niti potvrdu da je zemljište njihovo. Ono je oteto od jedne albanske familije“, naveo je Beriša.

Bonus video: