SEDONA FORUM

Đukanović i Volker: EU i SAD zajednički da djeluju u regionu

"Đukanović upoznao Volkera sa aktuelnim procesima u Crnoj Gori, krupnim rezultatima koje ostvaruje nakon obnove nezavisnosti na unutrašnjem i međunarodnom planu..."
1589 pregleda 3 komentar(a)
Đukanović na Sedona forumu, Foto: Predsjednik.me
Đukanović na Sedona forumu, Foto: Predsjednik.me

Prisustvo i zajedničko djelovanje Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Zapadnom Balkanu od krucijalnog je značaja za rješavanje preostalih otvorenih pitanja i evropsku perspektivu regiona.

To su ocijenili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i izvršni direktor Mekejn instituta za međunarodno liderstvo Kurt Volker, na čiji poziv Đukanović učestvuje na “Sedona foruma” u Arizoni, u SAD-u.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, imao otvoren i sadržajan bilateralni susret sa Volkerom, koji mu je prenio pozdrave državnog američkog sekretara Majka Pompea i izraze podrške Crnoj Gori u rješavanju izazova pred kojima se država nalazi na putu ostvarenja strateških ciljeva.

Navodi se da je Đukanović upoznao Volkera sa aktuelnim procesima u Crnoj Gori, krupnim rezultatima koje ostvaruje nakon obnove nezavisnosti na unutrašnjem i međunarodnom planu, kao i s projekcijama za dalji ekonomski i demokratski razvoj i za napredak u pregovaračkom procesu sa EU.

"Sagovornici su razmijenili i mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i saglasili se oko načina za rješavanje preostalih otvorenih pitanja, uz ocjenu da je za to, kao i za evropsku perspektivu regiona, od krucijalnog značaja prisustvo i zajedničko djelovanje EU i SAD”, navodi se u saopštenju.

Volker je otvorio forum i podsjetio da taj značajni bezbjednosno-politički događaj, koji se organizuje sedmi put, tradicionalno okuplja političke lidere, mislioce i predstavnike biznis i akademske zajednice, s ciljem traženja odgovora na sve ozbiljnije savremene izazove u svijetu.

On je naglasio da je ove godine odgovornost učesnika tim veća što se na Forumu prvi put neće čuti britka misao njegovog inspiratora senatora Mekejna, koji je preminuo prošle godine.

Na svečanoj večeri lidera odata je pošta preminulom senatoru, a goste su između ostalih pozdravili guverner Arizone Dag Dejsi i rektor Državnog univerziteta Arizone, dr Majkl Krau.

Pozivi za “Sedona forum” upućuju se ograničenom i probranom broju učesnika, a rasprave o svim pitanjima su zatvorenog tipa i ne mogu se citirati i objavljivati.

Preporučujemo za Vas