Đukanović posthumno odlikovao Mekejna Ordenom crnogorske zastave

Đukanović je podsjetio na riječi senatora Mekejna da je crnogorski referendum za nezavisnost bio možda i najvažniji demokratski projekat u Evropi nakon rušenja Berlinskog zida
2888 pregleda 29 komentar(a)
Milo Đukanović i Sindi Mekejn, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Milo Đukanović i Sindi Mekejn, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uručio je juče supruzi pokojnog senatora Džona Mekejna, Sindi, Orden crnogorske zastave prvog stepena, koji je senator dobio prošle godine za izuzetan doprinos crnogorskoj nezavisnosti i ostvarivanju ključnih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, prije svega učlanjenja u NATO.

Mekejn zbog bolesti nije prisustvovao ceremoniji u Kongresu, u martu prošle godine, na kojoj je ministar vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović uručio odlikovanja i bivšem potpredsjedniku SAD Džozefu Bajdenu i kongresmenu Majku Tarneru.

Mekejn je preminuo 25. avgusta prošle godine.

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje Predsjednika Crne Gore Primajući orden, Sindi Mekejn zahvalila je Đukanoviću za to što "Crna Gora njeguje sjećanje na senatora Mekejna",

Ona je istakla da je senator Mekejn uvijek bio veliki prijatelj i podržavalac crnogorskog naroda i Crne Gore.

"Hvala Vam što proslavljate njegov život, i što nastavljate ideale za koje se on zalaga"o, rekla je između ostalog Soindi MekKejn.

Đukanović je drugog dana učešća na "Sedona Forumu" u američkoj državi Arizoni govorio na panelu na temu "Zašto je američko liderstvo (još uvijek) važno?".

Đukanović se osvrnuo na istorijski važnu ulogu koju su Sjedinjene Američke Države odigrale na Zapadnom Balkanu 90-ih i apostrofirao važnost održanja američke pažnje na regionu, zajedno sa EU, s ciljem uspješnog razrješenja otvorenih pitanja koja opterećuju njegov evropski i evroatlantski put.

On je skrenuo pažnju i na rastuće izazove po sjevernoatlantsko partnerstvo u savremenoj eri, na značaj evroatlantizma za Ameriku, Evropu i cijeli svijet, i pozvao na odlučnost u odbrani evroatlantskog sistema vrijednosti.

On je između ostalog podsjetio na riječi senatora Mekejna da je crnogorski referendum za nezavisnost bio možda i najvažniji demokratski projekat u Evropi nakon rušenja Berlinskog zida.

On je ukazao i na "senatorovo istančano razumijevanje bezbjednosnih i političkih izazova sa kojima se Crna Gora i Zapadni Balkan suočavaju".

"Ohrabrivao nas je da budemo svijetli primjer za region, i da nastavimo da promovišemo ideale zapadne civilizacije i transatlantske vrijednosti", rekao je Đukanović.

Bonus video: