TRI DECENIJE VLADAVINE

Korupcija i veze s kriminalom cementiraju vlast DPS-a

Američka organizacija “Fridom haus” Crnu Goru svrstala među djelimično slobodne države
6531 pregleda 16 komentar(a)
Mreža korupcije čuva vlast DPS-u: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Mreža korupcije čuva vlast DPS-u: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Američka organizacija “Fridom haus” svrstala je Crnu Goru među djelimično slobodne države i ocijenila da predsjednik Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) koriste široku mrežu korupcije, uključujući navodne veze sa organizovanim kriminalom, kako bi ostala na vlasti skoro tri decenije.

Uticajna organizacija Crnoj Gori je, u izvještaju “Sloboda u svijetu”, dala ocjenu 65 od mogućih 100. U izvještaju se navodi da su u Crnoj Gori birači generalno slobodni da izraze svoj politički izbor, ali i da rasprostranjen sistem protekcije i široko rasprostranjena korupcija ohrabruju lojalnost vladajućoj partiji.

“Mnogi članovi vladajuće stranke imaju navodne veze sa organizovanim kriminalom, što cementira DPS na vlasti. Poslodavci u javnom i privatnom sektoru, povezani sa državom, pritiskaju zaposlene da glasaju za vladajuću koaliciju. Marginalizovana populacija, kao što su Romi, mobilisana je od strane DPS-a kroz šeme kupovine glasova”, navodi se u dokumentu.

“Đukanović koristi ogromnu moć već decenijama, kroz funkcije premijera i predsjednika, ali i predsjednika DPS-a kada je bio van Vlade. On održava opsežnu kontrolu nad većinom javnih institucija. Iako je po Ustavu u Crnoj Gori parlamentarni sistem vladavine, Skupština je usvojila novi zakon nakon što je Đukanović pobijedio na predsjedničkim izborima 2018. kojim značajno proširuje njegova predsjednička ovlašćenja”, dodaje se u izvještaju. Navodi se i da je Đukanović koncentrisao moć u svojim rukama. Korupcija i postavljanje bliskih ljudi na funkcije su, prema izvještaju, široko rasprostranjeni, iako je bilo skromnih pokušaja vlasti da se izbori sa tim pojavama.

U izvještaju piše da se nastavljaju napori u jačanju nezavisnosti sudstva, ali da ono ipak ostaje osjetljivo na pritisak Vlade, te da korupcija u sudstvu ostaje problem za Crn Goru.

Navodi se da je u toku suđenje dvojici čelnika Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću za pokušaj državnog udara i da će ishod njihovih slučaja pokazati nivo transparentnosti, otvorenosti i odgovornosti u sudskom sistemu.

“Fridom haus” navodi da Vlada predvođena DPS-om nemilosrdno radi na delegitimizaciji političkih aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovom politikom, karakterišući drugačiju politiku kao prijetnju državi i javnom redu.

Podsjeća se i na hapšenje poslanika DF-a Nebojše Medojevićazbog odbijanja da svjedoči. Državni sektor, dodaje se u izvještaju, dominira ekonomijom i klijentelizam i korupcija predstavljaju prepreke za normalno poslovanje.

Nasilje u porodici, prema dokumentu, ostaje problem, a žene su nedovoljno politički predstavljene, kako u politici generalno, tako i kada su u pitanju čelne pozicije u partijama i institucijama.

Problem ostaje, kako se navodi, i trafiking zbog prostitucije i prinudnog rada, ali se napominje i da je američki Stejt department konstatovao da je crnogorska vlast pojačala napore u gonjenju krijumčara ljudi.

Pored ukupne ocjene 65, “Fridom haus” je slobodu u Crnoj Gori ociijenio sa 3,5 od mogućih sedam, politička prava sa četiri od sedam, a građanske slobode sa tri od sedam.

“Fridom haus” je kao djelimično slobodne države ocijenio Srbiju, Kosovo, Albaniju, Makedoniju Bosnu i Hercegovinu, dok Hrvatska i Slovenija spadaju u slobodne zemlje.

Opozicija slaba i podijeljena

Opozicija u Crnoj Gori je, prema ocjeni “Fridom hausa”, slaba i podijeljena.

“Posmatrači su primijetili da je linija između partijske strukture DPS-a i vladinih institucija nejasna, što još više stavlja opoziciju u nepovoljan položaj. I dok se brojne partije nadmeću na izborima, opozicija podijeljena i slaba i često bojkotuje političke procese. Pozicija opozicionih partija je još više oslabljena 2018. godine kada su pretrpjeli poraze i na predsjedničkim i na lokalnim izborima”, stoji u izvještaju.

Izvještavanje često partijsko, novinari pod rizikom

Američka organizacija ocijenila je da je izvještavanje medija u Crnoj Gori često partijsko i ratoborno.

Dodaje se da Vlada često ne dozvoljava davanje ugovora za reklame opozicionim medijima.

“Novinari pribjegavaju autocenzuri da bi izbjegli prijetnje, politički pritisak, tužbe ili gubitak posla”, navodi se u dokumentu “Fridom hausa”.

Dodaje se da su novinari koji pokrivaju korupciju i organizovani kriminal u opasnosti od nasilja i podsjeća se na ranjavanje novinarke “Vijesti” Olivere Lakić koja izvještava o korupciji u vladinoj eliti.

“Fridom haus” podsjeća i na smjenu direktorke RTCG-a Andrijane Kadije i navodi se da su organizacije koje se bave ljudskim pravima osudile smjenu navodeći da je u pitanju potez DPS-a kojim su željeli da preuzmu kontrolu nad Javnim servisom nakon što je pokazao veću objektivnost i nezavisnost tokom 2017. godine.

Preporučujemo za Vas