Marković: Nema vanrednog stanja zbog izricanja presude

"Razumijem da je ovaj proces bio iscrpljujući, da su oni ispoljavali nezadovoljstvo sadržajem tog procesa, navodnim političkim pritiskom od strane vlasti na sudstvo, što je apsolutno netačno... ali ja vjerujem u njihovu političku odgovornost i političku i ličnu zrelost i nisam zabrinut oko dešavanja koja će uslijediti nakon objave sudske odluke”, kazao je Marković
9532 pregleda 29 komentar(a)
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.05.2019. 13:09h

Premijer Duško Marković kazao je da nema nikakvog posebnog ni vanrednog stanja, niti su bezbjednosne službe u stanju pripravnosti zbog izricanja presude u slučaju "Državni udar".

“Nemamo procjenu da se Crnoj Gori može desiti nestabilnost. Službe bezbjednosti su u redovnim aktivnostima, funkcioneri rade svoj posao sa sistemom bezbjednosti koji je redovan. Nema nikakvih vanrednih prilika tim povodom”, kazao je Marković novinarima nakon otvaranja četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko jonski region (EUSAIR) i druge zajednička Konferencija Foruma Jadransko-jonskih privrednih komora, gradova i univerziteta Jadransko jonske regije, koji se održava u Bečićima.

Marković smatra da su aktivnosti koje DF najavljuje svojevrstan pritisak na pravosudne organe, ali nije zelio da komentarise presudu, niti da li bi neko mogao da odmah nakon izricanja bude poslat u zatvor.

“Ne bih se upuštao u komentarisanje presude, odluka koja nije donijeta, čije donošenje očekujemo. Niti imam takve informacije, niti želim da ih imam. Ali svako ispoljavanje nespremnosti i poštovanja sudskih odluka, i neslaganja sa sudskim postupkom je vid pritiska na samostalnost pravosuđa i njegov rad. Ustavna je pozicija suda kao samostalne grane vlasti da ne bude izložena pritiscima, posebno ne političkim u donosenju sudskih odluka. Dakke, ovo smatram nekim vidom pritiska, a vidjećemo kakva će biti sudska odluka i kakve će biti reakcije povodom njih”, naglasio je Marković.

Upitan kako komentariše najavu DF i moguće etničke konflikte, Marković je kazao da je to nemoguće.

“Nije Crna Gora zemlja u kojoj su takvi sukobi mogući, pa čak i ovim povodom. I ne samo zato što je Crna Gora stabilna država u kojoj institucije funkcionišu, nego zbog toga sto ja vjerujem, bez obzira na retoriku koju smo čuli i koja nije prijatna i koja djeluje uzbunjujuće, ja vjerujem u odgovornost političkih lidera DF. To je najveća opoziciona politička snaga u Crnoj Gori. Kao politički subjekt u Crnoj Gori nijesu zadruženi i nije im politički program samo da izazivaju nestabilnost, nerede, i destabilizaciju u zemlji, nego nose odgovornost za stanje u zemlji. Razumijem da je ovaj proces bio iscrpljujući, da su oni ispoljavali nezadovoljstvo sadržajem tog procesa, navodnim političkim pritiskom od strane vlasti na sudstvo, što je apsolutno netačno... ali ja vjerujem u njihovu političku odgovornost i političku i ličnu zrelost i nisam zabrinut oko dešavanja koja će uslijediti nakon objave sudske odluke”, kazao je Marković.

Koncesije na aerodrome na sjednici Vlade u narednih desetak dana

Na pitanje novinara o tome kada će Vlada razmatrati koncesije na aerodrome predsjednik Marković je rekao da je Vlada juče dobila od Ekonomskog fakulteta Elaborat o tržišnoj vrijednosti aerodroma koji je bio posljednji potreban dokument.

"Vjerujem da ćemo u narednih desetak dana sada u cjelini konceskonog akta potpuno zaokruženog biti na dnevnom redu vlade usvojiti i pokrenuti koncesioni postupak", rekao je premijer.

Na pitanje novinara iz Srbije o odnosima dvije zemlje Marković je ocijenio da su odnosi dobri, te da Crna Gora ne reaguje na povremene neutemeljene prigovore koji stižu iz Srbije.

"Ocjenjujem ih dobrim. U posljednje vrijeme vidimo da postoji malo nervoze, da postoji prigovora i packi na crnogorsku politiku koja se tiče cijelog regiona, njegove stabilizacije i mira i prosperiteta. Kao što vidite mi u Crnoj Gori ne reagujemo na takve prigovore jere ih smatramo neutemeljenim. Crna Gora ima dosljednu politku, Crna Gora je zemlja koja širi dijalog i toleranciju u regionu sa svima, a prije svih sa Srbijom. Razumijemo teško nasljeđe Srbije u rješavanju kosovskog problema tako da razumijemo ponekad i nervozu. Ne slažemo se često sa prigovorima koji dolaze sa te strane na naš račun, ali kao što vidite ne reagujemo nervozno. Želimo da damo doprinos da Srbija riješi svoja teška pitanja ne samo zbog sebe nego i regiona u cjelini", rekao je predsjednik Vlade Duško Marković u Budvi odgovarajući na pitanja novinara po otvaranju četvrtog Foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR).

Bonus video: