Opozicija: Nije do nas, to su zloupotrebe DPS-a

SDP: O kvalitetu vlasti najbolje govore izvještaji o vezi kriminala i političkih struktura
3284 pregleda 2 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Lideru Demokratske partije socijalista (DPS) Milu Đukanoviću lako je da priča kako njegova partija nije imala ozbiljnu konkurenciju u opoziciji i to koristi kao marketinšku poruku na međunarodnim adresama, kad izbore dobijaju manipulacijama i zloupotrebom državnih resursa, smatraju predstavnici opozicionih partija.

Đukanović je u intervjuu za Glas Amerike izjavio da bi njegov DPS sigurno bio mnogo bolji da je u prethodnom periodu imao kvalitetniju opoziciju. On je kazao da je za demokratsko zdravlje u jednoj zajednici dobro da postoji konkurencija i da se ta konkurencija primjećuje i kroz promjenu odnosa snaga na izborima i da on priželjkuje moćniju opoziciju.

Predsjednik poslaničkog kluba Demokratskog fronta (DF) Milutin Đukanović smatra da u Crnoj Gori do sada nijedni izbori nijesu bili slobodni. On je ocijenio da je vladajuća partija “sve izbore pokrala zloupotrebom državnih resursa, učešćem organizovanih kriminalnih grupa, biračkim spiskom koji prevazilazi sve moguće demografske trendove i analize i u kome se nalazi preko 100.000 birača koji nemaju pravo glasa i uz podršku određenih korumpiranih krugova briselske administracije”.

“Onda pričati da nema ozbiljnu konkurenciju od njega je za očekivati”, kazao je Đukanović.

Komentarišući ocjene lidera DPS-a da su ocjene opozicije da nema uslova za slobodne izbore, potpuno neodgovorne i neutemljene, poslanik DF-a je kazao da je iluzorno pričati o poštenim izborima “ako imamo pravosnažne presude da su kupovane lične karte, glasovi, da je zloupoterbljavana socijalna pomoć, ako imamo afere ‘Snimak’ i ‘Koverat’, kao krunu svega”. On je ocijenio i da i “partneri DPS-a tvrde da do sada nije bilo poštenih izbora”.

“To je očigledno, a imamo i bezbroj dokaza da su svi izbori pokradeni, počevši od 1997. godine i brutalne krađe na predsjedničkim izborima, pa 2001. i 2002. godine, referendum, pa izbori 2012. i 2013. godine. Vrhunac izborne krađe bili su izbori 2016. godine, kada se vlast spasavala režijom državnog udara, saopštavajući da neće predati vlast na miran način”, kazao je poslanik DF-a.

Portparol Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić, kazao je da Đukanovićeve ocjene o kvalitetu opozicije predstavljaju još jednu u nizu marketinških poruka na zapadnim adresama. “O kvalitetu vlasti DPS-a najbolje govore izvještaji relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, kao i Evropske komisije i Stejt departmenta i u njima se uglavnom govori o endemskoj korupciji, vezi organizovanog kriminala i političkih struktura na vlasti, kao i zarobljenost države od vladajuće partije”, ocijenio je Stanić. On je istakao da nijedna od tih negativnosti nije posljedica aktivnosti opozicije.

Cilj DPS-a je bogaćenje desetak familija bliskih vlastima

“Da je DPS-u i Đukanoviću želja ‘da se iz dobre konkurencije porađa novi kvalitet’, prihvatili bi barem jedan od opozicionih predloga koji bi značili povećanje kvaliteta života naših građana, bilo da je riječ o povećanju minimalne zarade na 250 eura, ukidanju kriznog poreza, smanjenje akcize na gorivo ili PDV-a na struju”, rekao je Mirko Stanić. On kaže da, međutim, kao cilj ostaje dalje bogaćenje desetak familija bliskih vlastima i da se za njih “donosi odgovarajuća zakonska regulativa, kroz povlašćen položaj pri oporezivanju, davanje najboljih lokacija na primorju za razvijanje privatnih biznisa ili sumnjive privatizacije”. Potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica rekao je da su se oni uvijek zalagali za najbolje moguće odnose unutar opozicije, čiji je cilj smjena vlasti.

Bonus video: