Đukanović: Moskva politikom, a Peking zajmovima pokušavaju da spriječe širenje NATO-a i EU na Balkanu

"Ukoliko EU to ne shvati, bojim se da bi njena vlastita budućnost mogla biti ugrožena", rekao je Đukanović
5857 pregleda 17 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Milo Đukanović kazao je da Evropska unija (EU) treba da brzo integriše Zapadni Balkan kako bi osigurala svoju budućnost i zaštitila region od ruskog i kineskog uticaja.

On je u razgovoru za agenciju Rojters kazao da zvanična Moskva kroz politiku, a Peking putem zajmova pokušavaju "spriječiti širenje NATO-a i EU na Balkanu".

On je istakao i da region treba da bude "zona odgovornosti Evropske unije i njenih strateških interesa".

"Ukoliko EU to ne shvati, bojim se da bi njena vlastita budućnost mogla biti ugrožena", rekao je Đukanović.

Navodi se da su Crna Gora i Srbija prve u redu za pridruživanje EU, iako ako nijedna od njih neće postati članica Unije u doglednoj budućnosti.

Podsjeća se da Brisel od Crne Gore i Srbije traži iskorijenjivanje nepotizma, organizovanog kriminala i korupcije, kao i smanjenje administracije.

Podsjeća se i da su se Vlade dvije države suočile sa talasom protesta kao i da EU sve manje ulaže u region.

"Treće strane, kao što su Rusija i Kina, ostvaruju dobitke zbog nedostatka konkretnih aktivnosti EU u regionu", tvrdi Đukanović navodeći da su zamor od proširenja i unutrašnje političke napetosti faktori koji su uticali na promjenu pristupa EU.

Podsjeća se da je kineski kredit za prvu fazu auto-puta izazvao ogroman rast duga Crne Gore i prisilio njenu vladu da poveća poreze i djelimično zamrzne plate u javnom sektoru.

"Zašto evropske finansijske institucije ne nude iste uslove", rekao je Đukanović braneći sporazum.

On je istakao i da su reforme koje je pokušavao da sprovede, uključujući i strukturne da bi održao snažan ekonomski rast, dovele do protesta ali su i "strane sile odigrale svoju ulogu".

Bonus video: