Ujedinjena Crna Gora: Presude skandalozne, drakonske i inspirisane mržnjom

Sudije, kako su rekli iz UCG, moraju znati da je utisak javnosti u potpunoj suprotnosti sa izrečenim kaznama
1496 pregleda 1 komentar(a)
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora
Ujedinjena Crna Gora, Foto: Ujedinjena Crna Gora

Crnogorsko pravosuđe je palo na velikom ispitu na dan koji je, kada se proslavljaju Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, morao biti i dan provjere zdravog razuma, pravde i istine, saopštili su iz Ujedinjene Crne Gore.

"Crnogorsko pravosuđe je palo na velikom ispitu - odlučujući u procesu takozvanog "Državnog udara", odlučuju o Crnoj Gori, o našoj budućnosti, o životu sa smislom ili o proužetku hajke i hajkanja koje smo kao zajednica započeli vijek unazad i nažalost nikada prekinuli", kazali su iz UCG.

Da je, kako su kazali, Crna Gora demokratska zemlja, bilo bi nedopustivo da se političari obraćaju sudijama nakon izricanja presude.

"Ipak, radi se o istorijskom raskršću na kojem osjećamo obavezu, da kao ljudi, u teškim vremenima neslobode i diskriminacije branimo istinu, iskreno brinući o danima i godinama koje su pred nama. Dokazani krivci, kriminalci okorelog kova, danas su na slobodi. Narko bosovi su u sudskim postupcima oslobađani odgovornosti i krivice za očigledne kriminalne radnje jer je država bila i ostala slaba da dokaže očigledno. Ubice i zlikovci su ugledni građani naše Crne Gore i gospodare izdijeljenim atarima podzemlja, nadzemlja, primorja i sjevera. Pojedini policijski i ANB službenici koji su obrukali svoj poziv i profesiju uživaju u blagodetima kontrolisanog šverca svega i svačega. U takvim okolnostima porota, a porota su svi građani Crne Gore, ne vjeruje u pravdu i pravična suđenja", ističu iz UCG.

Sudije, ali i političari koji imaju uticaja na sudije, dodaju, moraju biti svjesni činjenice da se snaga sudstva i države ne dokazuje u političkim procesima.

"Prvostepene presude poslanicima Mandiću i Kneževiću, Mihailu Čađenoviću i državljanima Srbije, skandalozne su, drakonske i inspirisane nekom vrstom mržnje, ličnom ili kolektivnom. Vijeće sudije Mugoša nije očigledno sudilo po pravdi i istini nego osvetnički", ocjenjuju iz UCG.

U toj partiji su, kako su rekli, ubijeđeni da će svaka sljedeća sudska instanca, "čak i u besudnoj Crnoj Gori", osporiti i oboriti ovu prvostepenu presudu.

"Ubijeđeni smo da će optužene kolege opozicionari naći snage i političke mudrosti da se političkim sredstvima i uz podršku neostrašćene javnosti izbore sa ovom nepravdom i tako političku presudu obesmisle političkom akcijom. Da su naši sudovi bili ovako ekspeditivni i da su ovako presuđivali u slučajevima najtežih oblika kriminala Crna Gora bi danas bila srećna i izabrana država", ističu iz UCG.

Sudije, kako su rekli, moraju znati da je utisak javnosti u potpunoj suprotnosti sa izrečenim kaznama, da je današnjom presudom javnost potcijenjena, a sudovi, "nesumnjivo, danas sa mnogo manjim ugledom nego čak i do sada."

"Ako se ne možemo pouzdati u sudijsku pravdu obavezni smo da se pouzdamo u vlastitu mudrost, pa i političku. Ako budemo radili ono što vlast ne očekuje, ako se bude postupalo suprotno od njihovih pretpostavljenih želja, spasiće se Crna Gora i ubrzo uvesti ljudska i božanska pravda umjesto hajkanja, osvetništva i političkog progona", zaključuju iz Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: