"Odupri se": U privatnoj državi ne može postojati sud koji političkom protivniku sudi na osnovu dokaza

"Istovremeno, vlasniku i predsjedniku takve države dozvoljeno je da otvoreno podržava vojni puč u jednoj prijateljskoj zemlji, kojim se priziva strana vojna intervencija"
3844 pregleda 21 komentar(a)
Sa protesta pokreta "Odupri se" održanog 7. maja, Foto: Savo Prelević
Sa protesta pokreta "Odupri se" održanog 7. maja, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2019. 21:41h

Pokret "Odupri se" nije iznenađen današnjom osuđujućom presudom i visokim kaznama u tzv. procesu vijeka, zato što u privatnoj državi ne može ni postojati sud koji bi se usudio da bilo kom političkom protivniku sudi na osnovu dokaza i po zakonu.

Podgorički Viši sud osudio je Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar". Sutkinja Suzana Mugoša je u iznošenju prvostepene presude kazala da su svi koji su obuhvaćeni optužnicom krivi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

"Istovremeno, vlasniku i predsjedniku takve države dozvoljeno je da otvoreno podržava vojni puč u jednoj prijateljskoj zemlji, kojim se priziva strana vojna intervencija. Presuda dvojici lidera Demokratskog fronta i njihovim navodnim terorističkim saradnicima koje su, da podsjetimo, Andrija Mandić i Milan Knežević prvi put vidjeli u sudnici, nije mogla biti drugačija u državi u kojoj skoro tri godine funkcionišu samo dvije slobodne institucije sistema - osuđeni ubica i švercer Saša Sinđelić i penzionisani poštovalac Mojkovačke bitke Paja Velimirović", navodi se u saopštenju pokreta "Odupri se".

Iz tog pokreta navode da je 16. oktobra 2016. izvršen udar države na pravo građana da slobodno glasaju, te da su nelegitimne sve institucije i sve tri grane vlasti utemeljene na takvim izborima.

"Zato pozivamo sve slobodne građane da nam se pridruže na narednim protestima, da se zajedno borimo za oslobađanje zarobljenih institucija i pripremu prvih slobodnih izbora, kojima će biti okončana 30-godišnja autokratska vladavina jednog vođe i njegove partije", poručili su iz pokreta "Odupri se".

Bonus video: