Jovanović: "Patriote" koje su od velikih Srba došle do zagrljaja Kadirova završile kao teroristi

On smatra da je zaustavljanje Crne Gore na putu učlanjenja u Evropsku uniju i NATO bio razlog miješanja Rusije u izborni proces
5355 pregleda 20 komentar(a)
Jovanović, Foto: LDP
Jovanović, Foto: LDP

Osuđujuće presude organizatorima i učesnicima pokušaja državnog udara u Crnoj Gori dokazuju da se radi o klasičnom pokušaju terorizma uz podršku obavještajnih struktura Rusije, ocijenio je predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović.

Podgorički Viši sud osudio je juče Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar". Rus, Eduard Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a takođe Rus, Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Jovanović je kazao da je cilj, da se destabilizuje cijeli region, pokušan preko ekstremističkih grupa, uz aktivno učešće političkih lidera, koji su nasilnim putem, za interese druge države, htjeli da promijene legitimnu vlast.

"Kriminalnu organizaciju koja je to pokušala činile su "patriote" koje su od velikih Srba došle do zagrljaja Kadirova, a završile su kao osuđeni teroristi, glumeći žrtve i zloupotrebljavajući probleme srpskog naroda u regionu", rekao je Jovanović.

On smatra da je zaustavljanje Crne Gore na putu učlanjenja u Evropsku uniju i NATO bio razlog miješanja Rusije u izborni proces.

"To je bila poruka svim okolnim državama kako će proći u slučaju da se jasno opredijele za potpune integracije sa Zapadom", rekao je Jovanović.

On je ponovio da se se iz navodnog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu organizuju akcije destabilizacije drugih država i da je to posle Crne Gore pokušano i u Makedoniji, opet bez uspjeha.

"Poslije tih poraza, pritisak Rusije definitivno je prebačen na Srbiju, koja ne smije da postane posljednje utočište propale nacionalističke politike", kazao je Jovanović.

Kao platforma za unošenje nemira u ovaj dio Evrope koristi se, smatra on, problem Kosova, kao i unutrašnji odnosi u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Prije svega potreban nam je trajni mir, koji će biti garantovan jedino dogovorom Srba i Albanaca o statusu Kosova i kompromisom koji moramo da napravimo", kazao je Jovanović.

Prema njegovim riječima, paralelno sa tim, mora se aktivno učestvovati u rješavanju nagomilanih problema u BiH i da podržati ideja učlanjenja ove zemlje u NATO.

Kako je ocijenio, sve ostale opcije od regiona prave ratnu zonu, u kojoj će, opet, stradati obični ljudi, koji su poslije tri decenije uništenih života željni isključivo malo mira i stabilnosti za sebe i svoje porodice.

"Da bismo to postigli, neophodno je da i deo vlasti i veći dio opozicije u Srbiji prestanu da interese ove zemlje podređuju sopstvenim težnjama, iza kojih se vidi kontinuitet pogrešne politike", poručio je Jovanović.

Bonus video: