Vučić poslao avion po Mandića, ali neće se svađati sa Đukanovićem

Vučić će i nakon presude za pokušaj terorizma nastaviti komunikaciju sa čelnicima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, ali je teško očekivati da zbog njih radikalizuje odnose sa Podgoricom
24498 pregleda 62 komentar(a)
Medojević optužio Vučića da je “namjestio lažni državni udar u Crnoj Gori”, presuda neće radikalizovati odnose?: Vučić i Đukanović, Foto: BETAPHOTO
Medojević optužio Vučića da je “namjestio lažni državni udar u Crnoj Gori”, presuda neće radikalizovati odnose?: Vučić i Đukanović, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 11.05.2019. 08:42h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće zaoštravati odnose sa crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem zbog presude liderima Demokratskog fronta (DF).

Vučić će i nakon presude za pokušaj terorizma nastaviti komunikaciju sa čelnicima DF-a Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem, ali je teško očekivati da zbog njih radikalizuje odnose sa Podgoricom.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (Cesid) Bojan Klačar smatra da presuda liderima Fronta neće pojačati tenzije između dvije države.

“Zvanični Beograd, prije svega sam Vučić, je prema slučaju “državnog udara” bio vrlo suzdržan i oprezan i očekivanja su da će to biti i u budućnosti. Neće biti zapaljivih izjava ni radikalnih poteza, tim prije što se radi o presudi prvog stepena. Neke zapaljive izjave će prepustiti manje bitnim stranačkim funkcionerima kako bi zadovoljio “jastrebove” u svojoj stranci i nacionalno orijentisano biračko tijelo u Srbiji, ali i dijelu opozicije u Srbiji koja pokušava da politički profitira podgrijavajući nacionalne teme u odnosima Srbije i Crne Gore”, tvrdi Klačar.

Podgorički Viši sud je u slučaju poznatom kao “državni udar” osudio Mandića i Kneževića na po pet godina zatvora, a zbog terorizma u pokušaju i stvaranja kriminalne organizacije zatvorske kazne dobilo je još osam državljana Srbije i dva pripadnika ruske obavještajne službe.

Nakon presude čelnici Demokratskog fronta pozvali su Vučića i Vladu Srbije da prekinu komunikaciju sa Đukanovićem i “antisrpskim vlastima”.

Mandić je pozvao i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ih podrži i da, kako je rekao, odustane od zajedničkih fotografisanja i da se distancira od Đukanovića “jer je on neprijatelj srpskog naroda”.

Knežević je pozvao srpskog šefa diplomatije Ivicu Dačića da se izjasni o presudi. Dačić je juče najavio da će nadležni organi u Srbiji pažljivo proučiti presudu, ističući da u njoj “ima dosta čudnih stvari. Klačar smatra da čelnici Fronta pokušavaju da u čitav slučaj uvuku Beograd “da bi se prikazali kao žrtve”.

“Čini se da postoji blago zahlađenje u odnosima Đukanovića i Vučića i to ostavlja prostor da različiti akteri u Srbiji i Crnoj Gori pokušaju da izazovu neku vrstu pogoršanja bilateralnih odnosa. DF-u bi to najviše odgovaralo a to priželjkuje i nemali dio srpske opozicije. Ako gledamo širu sliku, sada bi bilo dobro kada bi Vučić ili Đukanović politički spustili loptu na zemlju i poslali neku racionalnu poruku, bez zapaljive retorike i teških riječi”, tvrdi Klačar.

Vučić je nakon hapšenja srpskih džavljana zbog pokušaja državnog udara 2016. godine kazao da je BIA došla do nepobitnih dokaza da je postojala kriminalna grupa “sa elementima inostrantosti” koja je pripremala likvidaciju Đukanovića, ali da to nema veze sa “onim bašibozukom koji je uhapšen u Crnoj Gori”.

On je tada rekao i da postoje nepobitni dokazi da su određena lica pratila put kretanja Đukanovića na dnevnom nivou i obavještavali druge, kao i da je “pronađeno oko 125.000 eura, uniforme i druge stvari“. Tokom sudskog procesa za pokušaj državnog udara Vučić je imao redovnu komunikaciju sa liderima DF-a.

Politički analitičar Cvjetin Milivojević ističe da će Vučić koristiti presudu za unutrašnju političku upotrebu kako bi se pokazao kao predsjednik koji brine o Srbima u rasijanju.

“Treba imati u vidu da je među glavnim savjetnicima Đukanovića i Vučića onaj fantomski Institut za javne politike Vladimira Bebe Popovića, koji koristi istu tehniku propagande i spinovanja u Srbiji i Crnoj Gori, ovdje za potrebe Vučića tamo za potrebe Đukanovića. Vučuć ne smije da reaguje jer se on sam umiješao tako što je potvrdio Đukanovićeve insinuacije da se radi o pokušaju državnog udara”, istakao je Milivojević.

Vučić poslao avion po Mandića

Mandić je juče u Nišu razgovarao sa Vučićem i Dodikom o aktuelnoj situaciji u regionu. Prema informacijama “Vijesti” Vučić je, nakon presude, pozvao Mandića na razgovore i za njega poslao avion Vlade Srbije. Vučić je juče boravio u Nišu povodom održavanja parade “Odbrana slobode”.

Iz Nove srpske demokratije navode da je Mandić ponovio da su “glavna meta montiranog političkog procesa-DF i srpski narod u Crnoj Gori.

“Mi smatramo da neprijatelj srpskog naroda u Crnoj Gori ne može biti prijatelj nijednom srpskom političaru, pa u tom kontekstu želimo da vas pozovemo da sa Đukanovićem i njegovom klikom prekinete svaku vrstu političke komunikacije”, rekao je Mandić.

Član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević napisao je na svom tviter profilu da je Vučić “namjestio lažni državni udar u Crnoj Gori”.

Beogradu ne trebaju novi frontovi

Klačar smatra da će Vučić nastaviti da njeguje dobre odnose sa DF-om, a Mandić i Knežević će i dalje biti njegov važan izbor u Crnoj Gori.

“Nastaviće i sa podrškom predstavnicima Srba u Crnoj Gori, ali teško je pronaći ubjedljivu argumentaciju da će Vučić ući u neku vrstu otvorenog sukoba sa zvaničnom Podgoricom. Vučić ima već nekoliko otvorenih frontova i ozbiljnih izazova pa se ne čini realnim da će ih praviti i tamo gdje nema potrebe, tim prije što je i sam priznao u Berlinu da je Đukanović imao “korektan nastup prema Srbiji”. Stoga će se on zadržati na postojećem nivou: hladniji odnosi između dva državna vrha, ali bez radikalnih koraka”, tvrdi on.

RTS-u je vijest o presudi bila među posljednjim, bez poruka zvaničnicima Srbije.

Skupština Novog raspravljala o presudi

Sudski proces i prvostepena presuda za “državni udar” neće doprinijeti jačanju povjerenja u pravosuđe, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP). Iz te partije ocijenjeno je da presuda stvara utisak duboke nepravde i utiče na kredibilitet cjelokupnog pravosudnog sistema.

“Presuda u ovom slučaju nije konačna i pravosnažna i izvjestan je drugostepeni postupak, koji će se voditi u ambijentu lišenom ove vrste političke i svake druge ostrašćenosti. To bi bilo ljekovito i za pravosuđe i za društvo u cjelini”, navode u SDP-u.

O presudi za “državni udar” juče je raspravljala SO Herceg Novi na zahtjev Simonide Kordić (DF) koja je kazala da je “presuđeno srpskom narodu”. Odbornik DPS-a Mladen Kadić ocijenio je da se “nije sudilo ni Rusima ni Srbima, nego državnim izdajnicima”.

Odbornica SNP-a Dragana Stanišić je istakla da osuđujuća presuda liderima DF-a pokazuje da su crnogorske institucije zarobljene, dok je Slobodan Krušo Radović (DPS) kazao da rasprava o presudi za državni udar ima za cilj raspirivanje međuvjerske netrpeljivosti.

Bonus video: