IVAN BRAJOVIĆ U POSJETI MAĐARSKOJ

Kover: Članstvo Crne Gore u EU samo pitanje dobre namjere

Brajović i Kover su potpisali Okvirni sporazum o partnerstvu koji će, kako je saopšteno iz Skupštine, omogućiti intenzivniju i djelotvorniju saradnju dva parlamenta
845 pregleda 2 komentar(a)
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u posjeti Mađarskoj na poziv Kovera, Foto: Skupština Crne Gore
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović u posjeti Mađarskoj na poziv Kovera, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Članstvo Crne Gore u Evropsku uniju (EU) samo je pitanje dobre namjere, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover, navodeći da je 2025. kao godina određena za prijem Crne Gore suviše daleki rok.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ivan Brajović boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj na poziv Kovera.

Brajović i Kover su potpisali Okvirni sporazum o partnerstvu koji će, kako je saopšteno iz Skupštine, omogućiti intenzivniju i djelotvorniju saradnju dva parlamenta.

Sporazum, između ostalog predviđa konkretniju podršku mađarskog parlamenta crnogorskom, sa ciljem jačanja administrativnih i drugih kapaciteta u evropskom integracionom procesu.

Na temelju Okvirnog sporazuma generalni sekretari dva parlamenta potpisali su Sporazum o saradnji stručnih službi koji podrazumijeva razmjenu iskustava sa ciljem dodatnog podizanja transparentnosti, jačanja parlamentarne kontrole, pripreme za uspostavljanje elektronskog parlamenta i podrške istraživačkoj djelatnosti.

Brajović je rekao da je veoma važno jačanje naše parlamentarne saradnje, te da su njenom nastavku potpisivanjem ova dva sporazuma danas dali najznačajniju osnovu.

„Zahvalan sam što Mađarska radi kao pravi prijatelj Crne Gore. Apsolutno vjerujem u sjajnu budućnost, evropsku budućnost dvije države“, kazao je Brajović.

Kover je rekao da odaje priznanje Crnoj Gori na postignutim rezultatima u pogledu NATO članstva, odnosno na rezultatima koje je država postigla u procesu evropske integracije.

Kako je naveo, Mađarska se trudi da prenošenjem iskustva pomogne Crnoj Gori na putu evropske integracije.

„Smatramo da prijem Crne Gore u članstvo EU ostaje pitanje samo dobre namjere i da je 2025. godina, kao godina određena za prijem Crne Gore suviše daleki rok“, poručio je Kover.

On je dodao da u Mađarskoj sa velikim očekivanjima gledaju na izbore za Evropski parlament, za dvije sedmice.

„Nadamo se da će u EU doći do takvih promjena koje će ubrzati proces proširenja, odnosno ponovo oživjeti taj proces i dovesti do što skorijeg punopravnog članstva Crne Gore“, naglasio je Kover.

On je kazao da je Crna Gora istaknuti partner Mađarske u regiji Zapadnog Balkana.

„Mi smo po ulaganjima u pogledu zemalja članica Evropske unije na drugom mjestu. Naši trgovinski odnosi se takođe razvijaju i mogu da kažem da su u usponu“, rekao je Kover.

Kako je naveo, nada se da će Mađarska i u budućnosti biti u mogućnosti da doprinese ekonomskom razvoju Crne Gore, u prvom redu u pogledu razvoja infrastrukture.

„Dva sporazuma o saradnji potpisana su u tom znaku i u tom smislu, i trudićemo se da saradnju ostvarimo ne samo na nivou predsjednika parlamenata nego i na nivou naših odbora, odnosno naših službi“, naveo je Kover.

Brajović je razgovarao sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom kojeg je upoznao sa aktuelnim poltičkim dešavanjima u Crnoj Gori, kao i o napretku države u procesu evropske integracije i našim očekivanjima.

Uz zahvalnost na snažnoj podršci Mađarske članstvu Crne Gore u NATO i njenoj evropskoj budućnosti, Brajović je ocijenio da su dvije prijateljske zemlje posvećene daljem razvoju partnerske saradnje posebno u oblasti ekonomije, gdje postoje značajni potencijali za dalje unaprjeđenje međudržavnih veza.

Ader je pohvalio napredak koji Crna Gora ostvaruje na svim poljima, naglasio da se ne mijenja pozicija Mađarske kada je riječ o procesu pristupanja Crne Gore EU.

„Crna Gora može uvijek da računa na svu potrebnu pomoć i podršku. Za stabilnost EU potrebna je stabilnost Zapadnog Balkana, a za to je potrebna jasna strategija pridruživanja država regiona“, ocijenio je Ader.

Brajović se sastao i sa potpredsjednikom Narodne skupštine Mađarske Ištvanom Jakabom i predsjedavajućim Grupe mađarsko – crnogorskog prijateljstva u Narodnoj skupštini Mađarske Adamom Štejnmecom.