Knežević ide dobrovoljno u zatvor

Knežević sjutra treba da se javi u ZIKS radi izdržavanja četvoromjesečne kazne
75 pregleda 128 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Milan Knežević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2018. 18:06h

Funkcioner Demokratskog fronta Milan Knežević otići će dobrovoljno na izdržavanje zatvorske kazne.

To je saopštio poslanik DF-a Strahinja Bulajić danas u parlamentu.

Knežević sjutra treba da se javi u ZIKS radi izdržavanja četvoromjesečne kazne.

Portparolka Osnovnog suda u Podgorici, Anja Krkeljić, "Vijestima" je potvrdila da se Knežević danas javio u taj sud i da mu određeno da sjutra ide na robiju.

Strahinja Bulajić je kazao da se DF neće vraćati u Skupštinu dok je Milan Knežević u zatvoru.

"Predsjedništvo Demokratske narodne partije i predjsedništvo DF-a kao i kompletan poslanički klub DF-a razmatrali su aktuelnu kriznu situaciju vezanu za poziv Milanu Kneževiću, da se sjutra javi na odsluženje zatvorske kazne. U svijetlu činjenice koju je saopštio opozicioni predsjednički kandidat Mladen Bojanić, da u ovom momentu, kada je opozicija na korak od prve od glavnih poluga vlasti treba izbjeći sve situacije koje bi režim mogao da iskoristi u pravcu izazivanja sukoba kao i unošenja nemira i nesigurnosti među građane, odustali smo od planiranih mjera otpora, poput zatvaranja poslanika u Skupštini, organizacije protesta i drugih nenasilnih metoda kako bi dali doprinos stvaranju jedinstvenog fronta za rušenje režima. Podsjećamo, Milan Knežević je prvi predsjednik jedne parlamentarne stranke u istoriji Crne Gore koji će na osnovu montiranog sudskog procesa biti utamničen u spuškom zatvoru. Namjera je jasna, da se kroz ovaj slučaj hapšenja najhrabrijih i najodlučnijih protivnika režima pokuša zaplašiti slobodna Crna Gora i stvoriti lažni utisak kako je svaki vid otpora besmislen. Naravno, to je greška koja dolazi na naplatu već 15. aprila, a žrtva Milana Kneževića i drugih slobodnih ljudi koji su najviše stradali u procesu oslobađanja Crne Gore ostaće upisana krupnim slovima u istoriji ove zemlje", kazao je Bulajić.

Bulajić je rekao da je DF siguran da će ovaj njihov potez "snažno doprinijeti pobjedi Mladena Bojanića na predsjedničkim izborima"

"Mi čvrsto vjerujemo u njegovu pobjedu i zato prihvatamo njegove procjene da se do pobjede dođe u duhu mirne atmosfere. Osuđujući institucionalni teror nad Milanom Kneževićem, kontinuiranu zloupotrebu pravosuđa u obračunu sa DF-om, duboko smo svjesni da bi bilo kakav vid radikalizovanja političke situacije i pružanja otpora hapšenju u ovako izopačenom sistemu predstavljao željenu situaciju za režim u kojoj bi čitavu izbornu kampanju fokusirali na slučaju našeg otpora policiji i režimu. Mi nemamo dilemu da se u ovih godinu i po od tzv. državnog udara DF i njegovi lideri na svaki način pokušavaju predstaviti ekstremima i opasnošću po Crnu Goru, a posebno sada kada se optužnica za pokušaj tererorizma raspada pred ukupnom crnogorskom javnošću. Zato smo prozreli monstruoznu namjeru da u toku izborne kampanje glasna terma bude fokusirana na hapšenju Milana Kneževića kao demonstraciju legitimisanja tobožnje pravne države i policijsko-represivnog aprata. Time bi se, osim Milanu Kneževiću nanijela i velika šteta zajedničkom opozicionom kandidatu Mladenu Bojaniću pošto Demokratski front ne bi bio u mogućnosti da u punom kapacitetu učestvuje u njegovoj pobjedničkoj kampanji, što je uostalom i bio cilj režima. Uvjereni smo da smo ovom odlukom dali snažnu podršku našem predsjedničkom kandidatu Mladenu Bojaniću i time podržali interes većinske Crne Gore koja želi demokratske promjene, a time i sprečavamo režimske strukture da u susret predsjedničkim izborima izmontiraju još jedan državni udar kako bi obezbijedili pobjedu kandidatu DPS-a. Naš predlog je rezultat odgovornog, mudrog i opozicionog promišljanja koja će doprinijeti dodatnoj kompaktnosti relevantnih opozicionih snaga i trijumfu predsjedničkog kandidata kojeg je podržala većina parlamentarne opozicije. Pozivamo sve političke aktere kao i sve dobronamjerne građane Crne Gore da prate primjer Demokratskog fronta i učine sve što je neophodno kako bismo sačuvali slogu omogućili Mladenu Bojaniću pobjedu i tu pobjedu odbranili", pročitao je Bulajić saopštenje Demokratskog fronta u Skupštini.

Milan Knežević je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog napada na policajca 2015. godine. On je ranije saopštavao da se neće dobrovoljno javiti na izdržavanje zatvorke kazne.

Bonus video: