Hoće li biti novih preletača u Kotoru

Ni tri sedmice nakon smjene Jokića, vlasti u Kotoru nema. MJU ćuti, poslanici vladajuće koalicije predložili izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi
5317 pregleda 19 komentar(a)
SDP strahuje od izdaje u svojim redovima (ilustracija), Foto: Shutterstock
SDP strahuje od izdaje u svojim redovima (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2019. 09:08h

Gotovo mjesec dana nakon smjene gradonačelnika Vladimira Jokića (Demokrate), kotorski DPS sprema inicijativu za saziv nove sjednice, na kojoj bi se birao njegov nasljednik.

To je juče najavio predsjednik opštinskog odbora DPS Željko Aprcović.

Za izbor novog gradočelnika DPS-u,SD, HGI i LP potrebna je podrška makar jednog odbornika SDP-a.

Da se to ne bi desilo SDP je isključio odbornicu te partije Brunu Lončarević iz članstva jer vjeruju da bi ona mogla da podrži izbor novog gradonačelnika iz DPS-a.

Predsjednica Skupštine Dragica Perović kazala je “Vijestima” da joj niko od partija zastupljenih u lokalnom parlamentu u međuvremenu nije podnosio inicijativu za zakazivanje nove sjednice na kojoj bi se pokušao izabrati novi gradonačelnik. Demokrate su juče takođe najavile da će “zajedno sa svojim opozicionim koalicionim partnerima, predložiti rješenje političke krize u Kotoru, poštujući izbornu volju građana Kotora”.

Tri sedmice nakon smjene Jokića poslove koje duži predsjednik Opštine ne obavlja niko, a Ministarstvo javne uprave (MJU) ništa nije preduzelo tim povodom. Zbog čega, nijesu odgovorili “Vijestima”.

MJU ima mogućnost da uvede odbor povjerenika, odnosno prinudnu upravu - nakon čega slijede prijevremeni izbori. To bi moglo trajati dva-tri mjeseca. Brže rješenje su nove odredbe Zakona o lokalnoj samoupravi, koje su predložili poslanici vladajuće koalicije na državnom niovu, a čiji je predlog druga tačka dnevnog reda sjednice Skupštine Crne Gore koja počinje sjutra.

Oni predlažu da u slučajevima ako se predsjednik opštine ne izabere mjesec dana nakon prestanka mandata, lokalna skupština na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika donosi odluku o skraćenju mandata.

Za to treba sačekati još 10 dana jer je Jokić smijenjen 24. aprila ove godine. Do tada parlament može da završi raspravu i usvoji izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi. Među predlagačima izmjene zakona je i Željko Aprcović, šef DPS-a u Kotoru i prijatelj ministarke javne uprave Suzane Pribilović.

U centrali SDP-u strahuju, kako navode, da bi dio njihovih odbornika u Kotoru mogao sa DPS-om da izabere novog gradonačelnika. Sve to, kako su rekli, jer su glasali za smjenu Jokića uprkos partijskog direktivi da napuste salu nakon što je data pauza.

U pauzi koju je dala predsjednica Skupštine Dragica Perović, Jokić je smijenjen 24.apirla, a pred Upravnim sudom u toku je postupak po njegovoj tužbi.

Iz MJU nijesu odgovorili da li vlast u Kotoru funkcioniše u skladu sa zakonom, ko vrši funkciju gradonačelnika, zbog čega treći potpredsjednik Opštine, koji jedini nije podnio ostvaku, ne vrši funkciju v.d. gradonačelnika?

“Da li opštini predstoji vanredno stanje i da li je Ministarstvo nešto preduzelo nakon smjene gradonačelnika kako bi pratilo zakonitost procesa vršenja vlasti u toj opštini?,” pitale su “Vijesti”.

Predsjednica Skupštine Dragica Perović najvjerovatnije će već sjutra uputiti Upravnom sudu odgovor na tužbu koju je podnio Jokić i klub odbornika te partije u lokalnom parlamentu.

Smjenu Jokića koju je inicirala članica lokalne vladajuće koalicije SDP, 24. aprila izglasala je opozicija koju čine DPS, SD, HGI i LP uz glasove dva od tri odbornika SDP.

SO Kotor nije do isteka zakonskog roka 31. marta usvojila odluku o budžetu Opštine za 2019. koju je predložio Jokić, pa je za svaku transakciju sa gradskim novcem neophodno dobiti saglasnost Ministarstva finansija. Nakon smjene SO Kotor nije donijela odluku o prenošenju ovlašćenja gradonačelnika na jednog od tri potpredsjednika Opštine.

Iako bi po sili zakona njihovi mandati trebalo prestati po automatizmu, to se nije desilo jer tri potpredsjednika Opštine Kotor Mišo Samardžić (PzP), Ljiljana Popović-Moškov (URA) i Branko Nedović (SDP) svakodnevno dolaze na posao. Funkcionerka GP URA ranije je podnijela ostavku, dok je Nedića smijenio Jokić.

Para ima, ali nema ko da potpiše

Opština Kotor je već 15-ak dana “obezglavljena” jer u lokalnoj upravi nema nikog ko je ovlašćen da potpisom odobri plaćanja iz gradske kase.

U budžetu ima više od 4 miliona eura, ali nakon smjene Jokića i ranije ostavke sekretara za finansije, niko od preostalih funkcionera lokalne uprave koju čine Demokrate, URA, SDP i DF uz parlamentarnu podršku SNP-a, nema ovlašćenja da raspolaže gradskim novcem.

Većina sekretara i rukovodilaca u kotorskoj upravi je ili podnijela ostavke, ili je na godišnim odmorima, pa su činovnici u Opštini u nezgodnoj situaciji. Stoga su u ponedjeljak predsjednica parlamenta Perović i potpredsjednik Opštine Mišo Samardžić razgovarali sa opštinskim službenicima i poručili im da bez obzira na aktuelnu krizu vlasti i upravljanja gradom, moraju da nastave da rade.

“U datim okolnostima mora se učiniti sve da grad funkcioniše u najvećoj mogućoj mjeri. Ljudima smo rekli da će o dobiti plate, čim se riješi administrativni problem ko može da potpiše nalog za njihovu isplatu”, rekla je Perović.

Popović: Kriza se može riješiti davanjem manjinske podrške

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović upozorio je da Kotor ne funkcioniše nakon smjene gradonačelnika i kazao da MJU treba da uvede odbor povjerenika jer budžet nije usvojen u zakonskom roku.

“Kotor nema lokalne vlasti. Gotovo svi funkcioneri su podnijeli ostavke ili su razriješeni. Turistička sezona je uveliko počela, a grad ne može da funkcioniše”, rekao je on.

On je predložio formiranje nove većine ili skraćivanje mandata kako bi se riješila kriza. Popović je kazao da se kriza može riješiti i davanjem manjinske podrške kako bi se formirala nova vlast. “Vlada može reagovati i uvesti odbor povjerenika da sanira političku krizu. Svaki dan čekanja je izgubljen”, kazao je on.

Odbornik Vido Drašković kazao je da vlast u Kotoru “nije bila dorasla zadatku”.

“Kada su ljudi na visokom položaju u glavi im se pomuti. To se dogodilo gradonačelniku Vladimiru Jokiću, koji je sam preuzeo funkciju Skupštine opštine i donosio odluke”, kazao je Drašković, navodeći da je opština izgubila poslovnu sposobnost.

Bonus video: