Peticija DNP u Danilovgradu; Vlasti da odustanu od groblja na Veljem polju

Bojović je kazao da su građani Danilovgrada proteklih dana imali priliku da se uvjere "koliko je ova najnovija ekspertiza bezočna i besmislena"
114 pregleda 4 komentar(a)
Dragan Bojović, Foto: DNP
Dragan Bojović, Foto: DNP
Ažurirano: 19.03.2018. 14:08h

Demokratska narodna partija inicirala je u Danilovgradu potpisivanje peticije građana, kojom se od opštinskih vlasti zahtijeva da odustanu od odluke da novo gradsko groblje grade na području Veljeg polja na Bralenovici.

Iz te partije zahtjevaju da se za novo groblje odabere druga, prikladnija lokacija.

"Zemljište na kom je planirana izgradnja novog groblja, prema svim relevantnim indikatorima, pripada zaštitnom pojasu vodoizvorišta Oraška jama iz kog se vodom snabdijeva većina domaćinstava u opštini Danilovgrad. Izgradnjom novog groblja na planiranoj lokaciji bilo bi, dakle, ugroženo vodoizvorište, a time bi posledično bili ugroženi zdravlje i životi građana. Ovo je indirektno potvrdio i prof. Mihailo Burić, nacionalni stručnjak za vode, koji u svojoj ranijoj studiji o Danilovgradu navodi, između ostalog, da podzemne lijeve pritoke rijeke Sušice neposredno utiču na kvalitet vode u vodoizvorištu Oraška jama. Planirana lokacija novog groblja upravo se nalazi u blizini rijeke Sušice, na njenoj lijevoj obali, što znači da bi se vode iz groblja preko Sušice slivale u vodoizvorište", saopštio je predsjednik danilovgradskog Odbora DNP-a Dragan Bojović.

Istakao je da je profesor Burić u međuvremenu revidirao svoje stavove.

"Kao rođak predsjednika opštine Branislava Đuranovića i njegov doskorašnji dugogodišnji savjetnik (ne samo za vode), te kao doskorašnji predsjednik Upravnog odbora danilovgradskog Vodovoda, sa pozamašnim primanjima i honorarima, profesor Burić je nedavno počeo da se dvoumi i, takoreći, sumnja u sebe pređašnjega, tvrdeći da se po ovom, tobože kompleksnom pitanju, mora uraditi dodatna ekspertiza. U dodatnoj plaćenoj DPS ekspertizi istaknuto je da se voda sa predmetne lokacije ne sliva u Sušicu, već u izvjesnu (kilometrima udaljenu) Begovu jamu u Orjoj luci!? To bi isto bilo kao kad bismo ustvrdili, za one koji ne poznaju navedene geografske toponime, da se voda iz ravnica ne sliva u rijeke i, dalje u mora, već da se zapravo uspinje na okolna brda i planine, prkoseći sili zemljine teže!", kazao je Bojović.

On je dodao da su građani Danilovgrada proteklih dana imali priliku da se uvjere "koliko je ova najnovija ekspertiza bezočna i besmislena".

"Golim okom su pratili kako se voda iz 'akumulacionog jezera', koje se od brojnih kiša bukvalno stvorilo na planiranoj lokaciji za novo groblje, nezadrživo sliva u nadošlu rijeku Sušicu. Naravno da kontaminaciju rijeke Sušice i vodoizvorišta Oraška jama ne bi spriječilo nasipanje i podizanje terena na ovom području, kako je zamišljeno u aktuelnoj projektnoj dokumentaciji DPS 'stručnjaka'.

Pored toga što bi, ukoliko se groblje izgradi na predmetnoj lokaciji, bila direktno ugrožena pijaća voda u Danilovgradu, sama činjenica da je ovo područje značajan period godine pod vodom dovoljan je razlog da se groblje ovdje ne gradi. Jer, takvo podvodno i močvarno zemljište bi samo po sebi otežavalo pristup grobnicama i grobovima, a moglo bi doći i do svojevrsnog skrnavljenja posmrtnih ostataka građana. Takođe, izgradnja groblja u ravnici, pored rijeka (u blizini rijeke Sušice), ne samo da potencijalno narušava životnu sredinu, već je protivna crnogorskoj tradiciji prema kojoj se, iz poštovanja prema preminulima, groblja grade na uzdignutim, ocjeditim, osvijetljenim i uzvišenim mjestima", rekao je Bojović.

On je istakao da su DNP i Demokratski front, skupa sa ostatkom danilovgradske opozicije, sve te razloge, mnogo puta sasvim dobronamjerno isticali u dijalogu sa opštinskim vlastima:

"Predlažući druge, prikladne lokacije za novo groblje (na brdu Taraš, Šabov krug, i sl.), ali uzalud. Ovaj dugogodišnji problem opštine, aktuelna DPS vlast je odlučila da rješava na njoj svojstven najneadekvatniji način, nepotrebno preduzimajući jedan krajnje riskantan i opasan projekat koji može višestruko i dugoročno da ugrozi građane i opštinu Danilovgrad. Da ne spominjemo značajnu finansijsku štetu koja je nanijeta budžetu opštine prilikom kupovine zemljišta za novo groblje, zbog čega su dvojica opštinskih službenika, koji su poslušno izvršavali interne dilove lokalne vlasti, završili na sudu. Demokratska narodna partija, kao članica Demokratskog fronta, očekuje veliku podršku građana ovoj peticiji, pa i onih naših sugrađana koji ne dijele naša partijska uvjerenja i stavove, jer je ovdje riječ o zaštiti opšteg dobra svih mještana Danilovgrada. Očekujemo takođe da ćemo našom peticijom zajedničkim snagama uspjeti da zaustavimo dalje sprovođenje ovog besmislenog i opasnog projekta, te da ćemo problem novog gradskog groblja u opštini riješiti na prikladan i kvalitetan način".

Bonus video: