ZAHVALIO SOBOTKI NA PODRŠCI AUSTRIJE

Simović: Kvalitet implementacije evropskog zakonodavstva važniji od datuma prijema u EU

Simović je Sobotku upoznao sa najnovijim pokazateljima o rastu crnogorske ekonomije i istakao otvorenost Vlade za saradnju sa austrijskim kompanijama na uvećanju trgovinske razmjene dvije zemlje i na polju direktnih ulaganja austrijskih investitora u Crnu Goru
245 pregleda 0 komentar(a)
Simović tokom posjete Austriji, Foto: Vlada Crne Gore
Simović tokom posjete Austriji, Foto: Vlada Crne Gore

Crnoj Gori je kvalitet implementacije evropskog zakonodavstva važniji od datuma prijema u Evropsku uniju (EU), poručio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović i dodao da vjeruje da će evropski partneri nakon izbora za Evropski parlament, dodatnu pažnju posvećivati Zapadnom Balkanu.

Simović boravi u Beču, gdje se sastao sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Austrije Volfgangom Sobotkom.

Simović se zahvalio Sobotki na dosadašnjoj snažnoj i konkretnoj podršci Austrije evropskoj perspektivi Crne Gore i istakao da je takva podrška, koja dolazi od uticajne članice EU kakva je Austrija, od velikog značaja za Crnu Goru.

„Vjerujemo da će se ista nastaviti i biti još čvršća kako se trenutak učlanjenja Crne Gore u EU bude približavao“, kazao je Simović.

On je istakao i značaj saradnje parlamenata dvije države za dalje unapređenje bilateralnih odnosa, ali i za napredak Crne Gore u usvajanju evropskih standarda i ostvarivanju iskoraka u ispunjavanju njene evropske agende.

Simović je Sobotku upoznao sa najnovijim pokazateljima o rastu crnogorske ekonomije i istakao otvorenost Vlade za saradnju sa austrijskim kompanijama na uvećanju trgovinske razmjene dvije zemlje i na polju direktnih ulaganja austrijskih investitora u Crnu Goru.

Sobotka je kazao da se uvijek raduje susretima sa crnogorskim zvaničnicima.

"Crna Gora napreduje, sprovodi reformske mjere, upoznat sam sa njenim najnovijim iskoracima, i treba da nastavi tako", istakao je Sobotka i dodao da će Crna Gora u Austriji i dalje imati pouzdanog prijatelja koji će pružati snažnu podršku njenoj evropskoj perspektivi.

Simović je razgovarao i sa ministrom za EU medije i kulturu Gernotom Blumelom i poslanicima i članovima vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Austrije, Martinom Engelbergom, Nikolausom Berlakovičem, Gudrun Kugler i Hermanom Garom.

Potpredsjednik Vlade je u razgovoru Blumelom potvrdio da je Crna Gora bila i ostala čvrsto opredijeljena za članstvo u Uniji.

„Sve odluke koje Vlada donosi pažljivo se analiziraju sa pozicije kvalitativnog doprinosa daljem približavanju tom glavnom državnom cilju“, naveo je Simović.

On je rekao da otvorena 32 od 33 poglavlja potvrđuju da je Crna Gora dobrom putu i dodao da očekuje da ćemo preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija, biti otvoreno tokom godine.

Blumel je, kako se navodi, ohrabio Crnu Goru da nastavi putem kojim je krenula i koji je definisala na putu priključenja EU i potvrdio je da Vlada, na čijem je čelu kancelar Sebastijan Kurc, posebnu pažnju pridaje daljim integracijama Zapadnog Balkana.

"U vremenu u kojem jedna zemlja napušta članstvo u EU, veoma je važno da pošaljemo poruku da je proces proširenja živ, da je ideja ujedinjene Evrope još jača, a upravo će se daljim napretkom Crne Gore i priznavanjem onoga što je do sada postigla poruke potvrditi i u realnosti", istakao je Blumel.

Potpredsjednik Vlade je istakao da je uloga Austrije na Zapadnom Balkanu veoma važna.

„Crna Gora očekuje razumjevanje za potrebe Zapadnog Balkana u dijelu njegove evropske perspektive i pomoći u riješavanju nesporazuma koji region i dalje opterećuju i čine neuralgičnim, na određenom nivou“, rekao je Simović.

U regionu se, kako je naveo, može konstatovati određena ekonomska stabilnost.

„U tom dijelu je Crna Gora lider po svim parametrima, ali ekonomska stabilnost, napredak i razvoj nisu mogući bez političke stabilnosti regiona“, kazao je Simović.

On je kazao da vjeruje da će evropski partneri i nakon izbora za Evropski parlament u maju ove godine, dodatnu pažnju posvećivati Zapadnom Balkanu i biti vjetar u jedra na putu do punopravnog članstva u EU u skorijoj budućnosti, jer alternativa ne postoji.

Simović je sagovornike upoznao sa stavom Crne Gore da je primarni cilj na evropskom putu, da država usvoji i primijeni evropske standarde, odnosno da je kvalitet implementacije evropskog zakonodavstva važniji od samog datuma prijema.

„Razumijemo trenutne okolnosti unutar Unije i ovaj period koristimo da se dodatno usmjeravamo prema sebi u dijelu ispunjavanja naših obaveza u ispunjavanju evropske agende. Važno je priključenje, ali u ovom trenutku je još važnije usvajati EU standarde, evropsko zakonodavstvo, jačati institicije, uz vjeru da će to prepoznati naši brojni evropski prijatelji i pravilno vrednovati“, istakao je Simović.

On je kazao da Zapadni Balkan i Crna Gora u odnosu na priključenje EU nemaju alternativu, iako se nude.

Kako se navodi, Simovi je sugerisao da u integracionim procesima se ne smije juriti za rokovima, ali ne smije ni gubiti vrijeme.

Saopšteno je da su austrijski parlamentarci su potvrdili stav savezne Vlade da Austrija uvijek ima pozitivan stav prema državama kandidatima za priključenje EU.

“Istakli su da se i oni sjećaju perioda kada je Austrija bila kandidat i u vezi sa tim razumije Zapadni Balkan i Crnu Goru“, piše u saopštenju.

Engelberg je kazao da Crna Gora u Austriji ima pouzdanog partnera i prijatelja i predložio saradnju na nivou vlada i parlamenata dvije zemlje u dijelu usavršavanja mladih kadrova i službenika. Berlakovič je rekao da se Austrija uvijek trudila u pružanju podrške Crnoj Gori.

„Nesumnjivo je da će Crna Gora biti članica EU i to je interes Austrije, dodao je Berlakovič. Kugler je kazala da je zadivljena prirodnim resursima Crne Gore, kulturom i potencijalima u turizmu. Simović se u Ambasadi Crne Gore sastao sa crnogorskim studentima u Austriji.

Kako je saopšteno, potpredsjednik Vlade ih je ohrabrio da nastave sa odgovornim odnosom prema svojim studenskim obavezama, da budu ambiciozni i spremaju se za izazove koji nosi 21. vijek, kako bi u svoje ruke, s uvjerenjem i sigurnošću preuzeli budućnost svoje države.

"Crnoj Gori su potrebna nova, savremena znanja, nove tehnologije i vještine, know-how, startapovi i preduzetnički iskoraci u svim oblastima", poručio je Simović.

Preporučujemo za Vas