Konjevićevi predlozi nijesu prošli: Na kraju ćete morati da popustite pod pritiskom javnosti

1735 pregleda 3 komentar(a)
Konjević (arhiva), Foto: Boris Pejović
Konjević (arhiva), Foto: Boris Pejović

Raško Konjević, potpredsjednik SDP i poslanik u Skupštini Crne Gore, predložio je danas za dnevni red niz reforsmih zakona SDP kojim se traži povećanje minimalne zarade, ukidanje kriznog poreza na plate, kao i smanjenje akciza na gorivo i stope PDV na električnu energiju.

I pored podrške dijela poslanika opozicije, predlozi nijesu dobili podršku da uđu u dnevni red.

"Prosječna neto plata u Rumuniji popela se na 620, a u Mađarskoj su plate rasle u po 12% u protekle dvije godine, dok u Češkoj iznosi oko 8%, a u Poljskoj 7%, i to se radi već nekoliko godina. Rast ovih ekonomija je bio manji ili sličan rastu crnogorske ekonomije u proteklih nekoliko godina, ali se kvalitet života njihovih građana povećava značajnim porastom plata. Za to vrijeme u zadnje 2 godine je plata u Crnoj Gori varirala između 510 i 512 eura. Zašto je problem za DPS da podigne ruku da se razgovara o ovih nekoliko zakona, da se pred crnogorskom javnošću pokaže da je naša želja da se po uzoru na Hrvatsku smanji PDV na cijenu električne energije. I da to nije populizam, nego želja da se građanima omogući jeftinija električna energija, poslije povećanja uzrokovanog kroz OIE2 i najave povećanja struje od 6% od 1.juna", istakao je Konjević.

"Mi ćemo nastaviti sa predlaganje ovih zakona i vi ćete na kraju morati popustiti pod pritskom javnosti, sindikata i skoro svih političkih partija i prihvatiti ove predloge, i apelujem na sve da ne pristaju na polurješenja nego da istraju na onome štu su opravdani razlozi preko 77.500 radnika Crne Gore", zaključio je Konjević.

Bonus video: