"Vlast u Budvi ste formirali isto kao što ćemo mi u Kotoru"

Aprcović je pozvao opoziciju da se zapita zbog čega je nastala ovakva situacija u Kotoru
1926 pregleda 4 komentar(a)
Poslanici vladajućeg DPS-a, Foto: Luka Zeković
Poslanici vladajućeg DPS-a, Foto: Luka Zeković

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i najvjerovatnije kandidat za novog gradonačelnika Kotora Željko Aprcović tvrdi da se predlog izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi ne može se odnositi na trenutnu situaciju u Kotoru.

Skupština je juče počela raspravu o tom predlogu, koji su podnijeli poslanici vladajuće koalicije, a njime se predviđa da u slučajevima ako se predsjednik opštine ne izabere mjesec dana nakon prestanka mandata, lokalna skupština na predlog Vlade ili jedne trećine odbornika donosi odluku o skraćenju mandata. Rasprava o izmjeni propisa pretvorila se u dijalog o političkoj situciji u Kotoru nakon smjene Vladimira Jokića(Demokrate).

Aprcović je pozvao opoziciju da se zapita kako je Crnogorska ušla u vlast u Budvi, navodeći da je to isti način na koji bi DPS mogao preuzeti vlast u Kotoru.

On je to rekao nakon što je poslanik Demokratskog fronta (DF) Koča Pavlović optužio DPS za političku korupciju i odbornicu Brunu Lončarević da je novi Drago Đurović.

Đurović je kao odbornik Pozitivne pomogao DPS-u da formira vlast u Nikšiću.

Crnogorska je podržala vlast u Budvi nakon što je nezavisni odbornik Stevan Džaković uskratio podršku.

“Da li je zaista ta Bruna novi Drago Đurović? Ovaj predlog zakona član po član tačno indikuje šta su nezakonito uradili prilikom smjene Jokića. Da ste radili u skladu sa zakonom ne bi vam trebao novi zakon”, kazao je Pavlović. On je rekao da ga ne bi iznenadilo da DPS povuče predlog zakona i optužio Aprcovića da ima ambiciju da sjedne u fotelju gradonačelnika uz pomoć Brune Lončarević.

Aprcović je pozvao opoziciju da se zapita zbog čega je nastala ovakva situacija u Kotoru.

“Ona je direktan proizvod vašeg rada, odnosno koalicije koja je bila na vlasti u Kotoru. Zapitajte se zbog čega je URA koja je konstituent vlasti još u martu uputila pismo svim klubovima odbornika da se skrati mandat lokalnom parlamentu. Zapitajte se zbog čega je parlament zasjedao samo jednom prošle godine. Zapitajte se kako je konstituisana vlast u Budvi, kako je Crnogorska ušla u vlast”, naveo je Aprcović.

On pita i “kako se može govoriti o političkoj korupciji kada je DPS najjači politički subjekat sa 12 odbornika”. DPS, HGI, SD i LP imaju 16 odbornika, dok su partije koje su vladale u Kotoru imale 17 odbornika. Za skupštinsku većinu DPS-u je potreban još jedan odbornik.

Poslanik SDP-a Raško Konjević podsjetio je Pavlovića da su iz DF-a doskorašnjeg gradonačelnika Budve Dragana Krapovića kritkovali i nazivali svakakvim imenima te da tada nisu govorili da neko udara na jedinstvo opozicije.

”Kada neko kritikuje Jokića zbog konkretnih stvari nemojte da razmišljate o tome da neko drugi udara na opoziciono jedinstvo kada radi ono što ste radili vi. Nama se neprijatna situacija desila da odbornica ne želi da poštuje stav partije, desilo se i drugim klubovima”, rekao je Konjević, aludirajući na Lončarevićevu.

Bonus video: