Mlade Demokrate: Ministarstvo prosvjete da reaguje i omogući predrokove

Mlade Demokrate su pozvale i profesore da stanu na stranu studenata i dignu glas protiv odluke i tako zaštite osnovna studentska prava
362 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora
Ilustracija, Foto: Demokratska Crna Gora

Mlade Demokrate su pozvale Ministarstvo prosvjete da reaguje kako bi se studentima koji putuju na program Work and Travel, kao ranijih godina, omogući da sve ispite polažu u zakazanim predrokovima.

Mlade Demokrate osuđuju stav Univerziteta Crne Gore kojim se bezobzirno u "pet do 12" donosi odluka kojom se uskraćuje studentima mogućnost polaganja ispita prije redovnog roka odnosno u predroku, što velikom broju visokoškolaca, koji su planirali da tokom ljeta rade u inostranstvu predstavlja ogroman i nerješiv problem, saopšteno je iz te stranke.

"Svjedoci smo da mladima u Crnoj Gori djelovanjem režimskih vladajućih struktura često, gotovo na svakom koraku, izmaknu i ona najosnovnija prava koja im pripadaju i koja bi im u svakoj uređenoj modernoj zemlji inače i pripadala, bez bilo kakve zadrške i uslovljavanja. Oduzimanje studentskih prava u Crnoj Gori postala je svakodnevnica", navodi se u saopštenju.

"Takođe, pozivamo Ministarstvo prosvjete da hitno reaguje kako bi se odmah omogućilo svim studentima, da kao što su to činili tokom ranijih godina, svoje ispite polažu u zakazanim predrokovima. Ova, ishitrena odluka, pravi studentima očigledan problem kod poslodavaca jer je većina ugovorom obavezana da svoje poslove započne već početkom juna mjeseca, a jasno je da do tada u redovnom roku oni ne mogu završiti svoje ispitne obaveze. Problem nastaje i kod ambasada a u vezi sa dobijanjem viza, s obzirom na jasan uslov studentima koji glasi da do 30. maja moraju položiti sve ispite, što redovnim rokovima, a bez mogućnosti učestvovanja u predroku, definitivno nije moguće ispoštovati.", poručuju Mlade Demokrate.

Istakli su da vlast mora konačno da se zapita čije djelovanje tjera hiljade studenata da svake godine idu "trbuhom za kruhom" po svijetu.

"Mnogi studenti, da bi platili školarinu, za sljedeću godinu, kiriju za stan odnosno dom, moraju da se odluče na ovakav potez. Oni ne idu u inostranstvo da bi uživali, već prevashodno da bi radili i zarađivali, obezbjeđivali novac za školovanje i egzistenciju koju u našoj zemlji nemaju i ne mogu obezbijediti. Oni nemaju priliku odnosno oni nijesu djeca vrhuške ove vlasti pa da svoju platu obezbjeđuju radom u Centralnoj banci, Vladi ili Ministarstvima", navodi se u saopštenju.

Mlade Demokrate su pozvale i profesore da stanu na stranu studenata i dignu glas protiv odluke i tako zaštite osnovna studentska prava.

Bonus video: