Đaković: Je li cilj Univerziteta da studentima oteža život?

Predsjednik Foruma mladih Građanskog pokreta URA, Milan Đaković istakao je da je Univerzitet dužan da objasni zašto je naprasno ukinuo predrokove bez prethodne najave
860 pregleda 0 komentar(a)
Đaković, Foto: GP URA
Đaković, Foto: GP URA
Ažurirano: 17.05.2019. 12:13h

Nedopustivo je da Univerzitet Crne Gore ukida predrokove koji su za korisnike WAT programa omogućavali da ranije završe ispitne obaveze za studijsku godinu i otputuju na rad i usavršavanje u inostranstvu, ocijenio je danas predsjednik Foruma mladih Građanskog pokreta URA, Milan Đaković.

On tvrdi da ovim Univerzitet Crne Gore na djelu pokazuje svoju "paradoksalnu funkciju", jer umjesto da radi ono zbog čega i postoji, izlazi u susret studentima, Univerzitet ih "sabotira i nanosi im teškoće u studiranje".

“Svega desetak dana pred polazak većeg dijela studenata za SAD na rad i usavršavanje mi imamo situaciju da se nekom iz Rektorata prosto prohtjelo da zagorča studentski život studentima i onemogući im njihov rad i usavršavanje van zemlje. Ne čudi situacija što studenti masovno i idu u Ameriku i ostale razvijene države svijeta, a nerijetko ostanu i da žive i stvaraju u tim zemljama, jer kakvu perspektivu mogu vidjeti ovdje kad ih u toku studiranja institucije koje bi trebale da rade u njihovom interesu i izlaze im u susret sabotiraju”, naglašava Đaković.

On ističe da je Univerzitet dužan da objasni zašto je naprasno ukinuo bez prethodne najave.

“Moramo uzeti u obzir da je većina studenata WAT programa već platila avionsku kartu, kao i naknade agencijama, što kad se sabere, iznosi nekoliko hiljada eura po studentu. Nameće se logično pitanje - ko će studentima nadoknaditi izgubljen novac?”, pita predsjednik mladih URE.

Dodaje da crnogorski studenti imaju najmanji broj rokova, od svih univerziteta u regionu, i da je ovo dodatni udar na studente i kvalitet njihovog studiranja.

“Neka nadležne zabrine činjenica zašto mladi uporno bježe iz ove zemlje, zašto idu masovno u razvijene zemlje svijeta i zašto se mnogi od njih nikada i ne vrate. Kome će nadležni da ostave budućnost ove zemlje? Zbog čega imamo Ministarstvo mladih, zbog čega imamo Univerzitet? Je li njihov cilj da mladima i studentima zagorčavaju i otežavaju život ili da rade u njihovom interesu?”, pita na kraju saopštenja Milan Đaković.

Bonus video: