Kneževićev slučaj nije tajan, šverc duvana jeste

Sekretarka Ministarstva Nada Stanišić pozvala se na član Zakona o slobodnom pristupu infromacijama, kojim se štiti tajnost istraga
5644 pregleda 4 komentar(a)
Post britanskog ministra na Tviteru: Pažin i Dankan, Foto: Twitter
Post britanskog ministra na Tviteru: Pažin i Dankan, Foto: Twitter
Ažurirano: 18.05.2019. 08:57h

Ministarstvo pravde proglasilo je internim dokumentom Memorandum o razumijevanju Crne Gore i Velike Britanije, koji su 5. marta ove godine potpisali predstavnici dviju vlada, crnogorski vicepremijer Zoran Pažin i britanski ministar za Evropu Alan Dankan, a koji se najvjerovatnije tiče osumnjičenih za šverc cigareta.

Sekretarka Ministarstva Nada Stanišić pozvala se na član Zakona o slobodnom pristupu infromacijama, kojim se štiti tajnost istraga.

Ugovor između Crne Gore i Velike Britanije kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji iz 1957, takođe je potpisan istog dana, dostavljen je “Vijestima” koje su oba dokumenta tražile po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

U ugovoru se navodi da Crna Gora ili Velika Britanija neće odbiti izručenje svog dražavljanina ukoliko ga druga zemlja traži za krivična djela za koje se, prema propisima obje strane, može izreći kazna zatvora od najmanje pet godina.

Ili, kako piše u dokumentu, zbog izvršenja iste kazne zatvora. Za vlasnikom Atlas grupe Duškom Kneževićem na zahtjev Crne Gore raspisana je Interpolova potjernica, a on se nalazi u Londonu.

Knežević se sumnjiči za krivična djela korupcije za koje je zaprijećena kazna iznad pet godina.

Dankan je istog dana na svom Tviter nalogu napisao da je sa Pažinom potpisao dva sporazuma, o ekstradiciji i o borbi protiv krijumčarenja cigareta.

“Na Zapadnobalkanskom samitu 2018. u Londonu obavezali smo se na borbu protiv organizovanog kriminala na zapadnom Balkanu. Danas smo zamjenik premijera Pažin i ja potpisali dva sporazuma između Velike Britanije i Crne Gore, jedan o izručenju i jedan o borbi protiv krijumčarenja cigareta”, objavljeno je na Tviteru.

U ugovoru između dvije države, takođe, navodi se i da izručenje može biti odbijeno ako zamoljena država preuzme izvršenje sankcija.

Vlada je u saopštenju nakon potpisivanja dokumenata 5. marta objavila da su Pažin i Dankan potpisali bilateralni ugovor kojim se dopunjava Evropska konvencija o ekstradiciji i olakšava njena primjena, dok sporazum o borbi protiv krijumčarenja cigareta nije pomenut.

“Glavna novina ovog ugovora jeste da Crna Gora i Velika Britanija izražavaju spremnost da jedna drugoj izruče i sopstvene državljane, ukoliko ih druga država potražuje za teška krivična djela za koja je zaprijećena kazna od pet ili više godina zatvora”, navedeno je.

Dodaje se i da su “Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo riješeni da se, kroz tješnju međusobnu saradnju, odlučno suprotstave organizovanom kriminalu i odgovorne za teška krivična djela privedu pravdi”.

Ugovor o saradnji stupa na snagu nakon ratifikacije u parlamentima Crne Gore i Britanije, a do sada on nije dospio na dnevni red sjednice crnogorske Skupštine.

Ministarstvo i Vlada nijesu objavljivali sadržaj memoranduma koji je potpisan.

Interno zbog gonjenja počinilaca krivičnog djela, privatnosti...

U rješenju Ministarstva pravde kojim se odbija dio zahtjeva za slobodan pristup informacijama navodi se da postoji obaveza čuvanja tajne, te da je rješenjem Ministarstva određen stepen tajnosti INTERNO.

Ministarstvo se poziva na član Zakona o SPI, kojim se propisuje da on ne važi za informacije za koje postoji obaveza čuvanja tajne.

Navodi se da bi se dostavljenjem dokumenta ugrozio neki od interesa iz člana 14 Zakona o SPI. A to su zaštita privatnosti, bezbjednosti,odbrane, prevencije istrage i gonjenja izvršilaca krivičnihd jela, vršenje službene dužnosti, poreska tajna...

Bonus video: