DPS: Država nema pretenzija prema imovini koju su vjerske zajednice zakonito stekle

"Kulturno blago koje je kroz vjekove stvarala i gradila država Crna Gora ne može pripadati nikom drugom do svim građanima Crne Gore"
1582 pregleda 10 komentar(a)
DPS, Foto: DPS
DPS, Foto: DPS

Usvajanje novog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica biće važan trenutak za slobodnu i građansku Crnu Goru, saopšteno je danas iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Predlogom zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koji je Vlada Crne Gore utvrdila 16. maja predviđeno je da će svi vjerski objekti koji su bili imovina Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, a koji kasnije nijesu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice biti prepoznati kao državna imovina.

"Predloženo zakonsko rješenje na jasan i transparentan način uređuje pitanje državne imovine. Kulturno blago koje je kroz vjekove stvarala i gradila država Crna Gora ne može pripadati nikom drugom do svim građanima Crne Gore. Sa druge strane, država nema apsolutno nikakvih pretenzija prema bilo kojoj imovini koju su vjerske zajednice zakonito stekle", navodi se u saopštenju DPS.

Iz te partije su poručili da je sazrelo vrijeme da današnja Crna Gora kroz moderan zakon, uslaglašen sa najvišim međunarodnim standardima slobode misli, savjesti i vjeroispovijesti, u potpunosti pravno utemelji svoj kulturni i građanski identitet.

"Riječ je o veoma liberalnom zakonskom rješenju koje, u skladu sa slobodarskom tradicijom Crne Gore, uvažava svu vjersku i etničku raznolikost Crne Gore i štiti prava, kako pripadnika vjerskih zajednica, tako i onih građana Crne Gore koji nijesu vjernici", piše u saopštnju DPS.

Iz DPS su naveli da u savremenoj građanskoj Crnoj Gori, koja je po njihovim tvrdnjama, nepovratno na putu evropskog demokratskog i ekonomskog razvoja, sve vjerske zajednice moraju uživati jednaka prava, i zakoni Crne Gore se moraju primjenjivati jednako na sve na čitavoj teritoriji držace.

"Bilo koji drugi pristup uređivanju pitanja slobode vjerosipovijesti ne bi imao istorijskog, pravnog, niti moralnog utemeljenja u multietničkoj i građanskoj Crnoj Gori. U skladu sa važećim međunarodnim standardima, garantuje se sloboda vjerskog djelovanja i neregistrovanim vjerskim zajednicama. Međutim, takođe u skladu sa međunarodnim standardima, tek činom evidentiranja kod nadležnog državnog organa vjerska zajednica stiče pravo da uživa sve pogodnosti koje zakon predviđa za vjerske zajednice. Nakon što o ovom predlogu zakona ekspertsko mišljenje da Venecijanska komisija, pred Skupštinom Crne Gore biće ustavna, međunarodno-pravna, a ništa manje i istorijska i moralna odgovornost, da pitanja slobode vjeroispovijesti u Crnoj Gori uredi po najvišim međunarodnim standardima, po mjeri slobodarske i građanske Crne Gore", kazali su iz DPS.