Domovina se brani ostavkom i lijepim vaspitanjem

Vicekancelar Austrije Hans-Kristijan Štrahe podnio ostavku zbog snimka koji vodi u sumnje o korupciji, dok Stijepović nakon “Koverte” ide na prijem kod premijera i slavi godišnjicu nezavisnosti
12602 pregleda 20 komentar(a)
Slavoljub Stijepović četiri mjeseca posle objave snimka na državnom prijemu, Foto: Bojana Čupić/Vlada Crne Gore
Slavoljub Stijepović četiri mjeseca posle objave snimka na državnom prijemu, Foto: Bojana Čupić/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.05.2019. 16:24h

Dok u Austriji vicekancelar podnosi ostavku zbog snimka na kojem se vidi da ženi povezanoj sa ruskim uticajnim biznismenom nudi pomoć u dobijanju unosnih ugovora u zamjenu za političku podršku svojoj stranci, generalni sekretar predsjednika Crne Gore Slavoljub Stijepović, osumnjičen za pranje novca, slavio je godišnjicu nezavisnosti države na prijemu kod premijera Duška Markovića.

Stijepović, osumnjičen za pranje novca putem pomaganja nakon što je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako bivšem ministru i gradonačelniku Podgorice daje kovertu sa novcem, bio je u petak među zvanicama premijera na tradicionalnom svečanom prijemu koji predsjednik Vlade svake godine organizuje povodom obnavljanja nezavisnosti Crne Gore.

U međuvremenu, austrijski vicekancelar Hans-Kristijan Štrahe podnio je juče ostavku na tu funkciju, nakon što su njemački mediji objavili snimak koji baca sumnje na korumpiranost zamjenika Sebastijana Kurca. Štrahe, lider krajnje desničarske Slobodarske partije, kazao je da je bio pijan, i izvinio se javnosti.

“To je bilo djelovanje u pijanom stanju, kojim sam želio da impresioniram lijepu domaćicu večeri”, poručio je Štrahe, navodeći da je snimak isceniran i da traži cijeli video-zapis kako bi to i dokazao.

Stijepović je, sa druge strane, nakon što je objavljen snimak, saopštio da je neprijatno iznenađen što ga je školski drug tajno snimao, i da očekuje da će to biti sastavni dio postupka koji Tužilaštvo vodi protiv Kneževića, “te da se radi o konverziji novca o kojoj je javnost ranije upoznata, i da je Knežević uredno uzeo svoju proviziju”.

Đukanović je tada, komentarišući aferu “Koverta” kazao da je Agencija za sprečavanje korupcije već donijela rješenja na koja će se DPS žaliti, da su zbog kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja platili kaznu i vratili novac u budžet, te da Specijalno državno tužilaštvo radi svoj dio posla.

“Sačekaćemo da vidimo koji je to zaista nivo odgovornosti i ozbiljno ćemo popričati o tome unutar partije. Stijepović je na neki način već određena pitanja otvarao sa mnom, ne želim da budem indiskretan i da idem dalje od toga. Oni koji gledaju na politiku DPS-a neće biti ni ovog puta uznemireni”, rekao je tada Đukanović.

Iz opozicije poručuju da je Stijepović na prijem kod premijera pozvan u svojstvu sekretara predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji ne smatra da ga djelo koje je učinio čini nedostojnim te funkcije, zbog čega i nije razriješen, ali i da su prijemu mnogi prisustvovali upravo zahvaljujući Stijepoviću i kovertama.

“Mnogi predstavnici Demokratske partije socijalista (DPS) i njegovih satelita koji su se juče pojavili na Cetinju su bili prisutni upravo zahvaljujući Migu Stijepoviću. Da nije koverte i raznoraznih koverti po Crnoj Gori, mnogi od njih juče ne bi ni bili prisutni. Zato, čovjek koji je personifikacija “Koverte” je morao biti prisutan, upravo u znak zahvalnosti prema njegovom “liku i djelu””, kazao je za “Vijesti” generalni sekretar građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

On dodaje da je Stijepovićevo pojavljivanje na prijemu kod premijera zapravo samo još jedan u nizu pokazatelja da DPS ne želi da napravi distancu od korupcije.

“Štaviše, pojavljivanje Stijepovića možemo protumačiti kao promociju korupcije, naročito na visokom nivou. Posebno ako imamo u vidu kako su određeni funkcioneri DPS-a uznapredovali nakon izbijanja afera. Tu prije svega mislim na Zorana Jelića, poznatijeg kao 1 zaposleni - 4 glasa, koji je nakon afere “Snimak” imenovan za člana Senata Državne revizorske institucije (DRI)”, poručuje Radovanić.

Član glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković kaže da Stijepović nije razriješen funkcije, kao što priznanje Svetozara Marovića da je šef organizovane kriminalne grupe nije bio razlog da ga DPS razriješi funkcije predsjednika Savjeta.

“Kao što svi osuđeni za kupovinu glasova, iako Evropska unija (EU) traži “političku odgovornost aktera afere Snimak”, nijesu kažnjeni već su napredovali u službi, odnosno partijskoj infrastrukturi. Svi ovi slučajevi, organizovani kriminal, kupovina glasova, nezakonito finansiranje, pokazuju ne samo da DPS nema vrednosni otklon od takvog ponašanja, već svi počinioci uživaju zaštitu partije u čiju svrhu su krivična djela i vršena”, navodi Zeković.

Poruka i posljednjeg slučaja sa Stijepovićem je, dodaje Zeković, istovjetna.

“Možete se kriminalno udruživati, krasti, kupovati glasove i slično ukoliko to činite za interes ili pod okriljem partije za vas zakoni neće važiti. Ili ćemo vidjeti, kao u slučaju Marović, “ruganje pravdi”, kako ga i resorni ministar naziva”, poručio je Zeković.

Razlika između Štrahea i Miga pokazuje koliko smo daleko od vrijednosti EU

Radovanić kaže da, koliko smo daleko od evropskih vrijednosti, najbolje pokazuje afera u Austriji, zbog koje je Štrahe već ujutru podnio ostavku.

“Dok kod nas Migo ide na prijeme sa najvišim državnim zvanicničima i uprkos svemu što smo imali prilike da vidimo na snimku sa njim, i dalje obavlja visoku državnu funkciju. To je suštinska razlika odgovornosti, političke i moralne koja kod nas ne postoji”, zaključio je Radovanić.

Trebalo je da Stijepović održi i govor na prijemu

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović kazao je da Stijepović ne samo što je trebalo da bude i na premijerovom prijemu, već je, kako kaže i trebalo da govori.

“Jer je on pravi reprezent njihove politike i načina njihovog vladanja. Tako da nema tog prijema i tok državnog, protokolarnog i kulturnog događaja koji se može zamisliti bez Slavoljuba Koverte Stijepovića”, rekao je Bogdanović.

Stijepović je, dodaje on, jednostavno inventar i sredstvo za izvođenje prljavih zadataka bez kojeg organizovana kriminalna grupa ne bi mogla ni da funkcioniše.

“U svakoj demokratskoj i uređenoj državi isti bi bio vraćen sa ulaza, ali u ovoj to nije moguće, jer je njegova koverta obišla najveći dio izvršne i zakonodavne vlasti Crne Gore. Vjerujem da se određen broj zvanica obradovao Stijepoviću, očekujući da će baš njemu prići i izvaditi kovertu sa 97.000 eura infuzije, koja je postala glavni motiv njihovog bavljenja politikom”, navodi Bogdanović.

Bonus video: