SDP: Izbor Đukanovića posljednji čin u konačnom raspadu DPS-a

"Sada je jasno da naspram potrebe građanske Crne Gore za promjenama, stoji autokratija i evidentni konzervativizam vladajuće partije pa je ovo razlog više, a ne razlog manje, da se svi opozicioni građani i građanke mobilišu i konačno raskinu sa politikom kontinuiteta i nazadovanja sa kojom se duboko ne slažu"
87 pregleda 95 komentar(a)
SDP logo izbori
SDP logo izbori
Ažurirano: 19.03.2018. 19:28h

Izbor predsjednika DPS-a, Mila Đukanovića za predsjedničkog kandidata ove partije predstavlja posljednji čin u konačnom raspletu i raspadu ove partije, ocijenjeno je iz Socijaldemokratske partije.

Predsjedništvo i Glavni odbor vladajuće partije odlučilo je da Đukanović bude kandidat DPS-a za predsjednika Crne Gore.

"Njihova nemoć da blagovremeno, kao vladajuća partija, izaberu kandidata, te izbor kandidata koji simbolički, državnički i partijski predstavlja kontinuitet u svakom smislu, samo pokazuje da u ovoj partiji prevladava stav da u Crnoj Gori ništa ne treba mijenjati. Drugim riječima, "tvrda linija" u ovoj partiji po svaku cijenu hoće da zadrži postojeće stanje, i u partiji i u društvu. Istovremeno, ovaj izbor pokazuje duboku krizu povjerenja i klanovskih podjele koje postoje unutar DPS-a, te strah od gubitka pozicija moći koje obezbjeđuju partijskoj eliti permanentnu zloupotrebu državnih interesa zarad njihovog ličnog dobra", saopšteno je iz SDP-a.

Ističu da " struja koja ne želi nikakve, makar simbolične promjene, unutar DPS-a je očito još uvijek dominantna, i to izbor Mila Đukanovića za kandidata ubjedljivo dokazuje".

"Sa druge strane, ova odluka se može smatrati i kao trenutno primirje unutar DPS-a, koje je privremeno napravljeno zarad zaštite zajedničkih interesa, a to je vlast, a nakon koga možemo očekivati nastavak borbe između frakcija, struja i različitih feudalnih interesa koji su evidentni u vladajućoj partiji. Sada je jasno da naspram potrebe građanske Crne Gore za promjenama, stoji autokratija i evidentni konzervativizam vladajuće partije pa je ovo razlog više, a ne razlog manje, da se svi opozicioni građani i građanke mobilišu i konačno raskinu sa politikom kontinuiteta i nazadovanja sa kojom se duboko ne slažu".

Iz SDP-a navode da da sada na izborima građani imamju tri ključna kandidata.

"Jednog koji garantuje da se ništa promijeniti neće, a to je Milo Đukanović, drugog koji je kandidat DF-a i njemu srodnih partija, i trećeg, Draginju Vuksanović koji je jedini autentičan predstavnik građanske Crne Gore koja postavlja zahtjev za promjenama. Prema tome, izbor je ovog puta jednostavan, svi koji su za promjene biraju između DF politike radikalizacije ili građanske Crne Gore, a svi kojima je dobro ovako kako jeste, imaju svog kandidata koji je oličen u predsjedniku DPS-a".

SDP navode da su uvjereni da je vrijeme promjena na vidiku i da će to ovi predsjednički izbori pokazati.

"Vjerujemo u mudrost i odlučnost građanki i građana Crne Gore da na ovim predsjedničkim izborima pokažu da nas je više i da ćemo zajedno raskinuti sa prošlošću koju oličava kandidat DPS-a i okrenuti se budućnosti, koju oličava Prof. dr Draginja Vuksanović", zaključuje se u saopštenju SDP-a.

Bonus video: