Marković partiju mjesečno pomaže sa 58 eura

Premijer i potpredsjednici Vlade pomažu DPS, Husović i Vučinović ne plaćaju partijski porez
82 pregleda 4 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 19.03.2018. 20:04h

Premijer Duško Marković mjesečno izdvaja 58 eura za članarinu Demokratskoj partiji socijalista (DPS), dok potpredsjednici Vlade Rafet Husović i ministarka bez portfelja Marija Vučinović ne plaćaju članarinu strankama koje predvode.

Prema podacima o platama za februar, objavljenim na sajtu Generalnog sekretarijata Vlade, Marković prima 1.887 eura, a od plate mu se odbija 58 eura za pomoć partiji, u kojoj je zamjenik predsjednika. Generalni sekretar Nataša Pešić, koja mjesečno prima 1.390 eura, u februaru je vladajuću partiju pomogla sa 43 eura, dok je njen pomoćnik Nikola Dedeić za DPS izdvojio 40 eura. Prema podacima Generalnog sekretarijata, Dedeićeva plata je 1.287 eura.

Posebnom odlukom o visini članarina, izabrani fukcioneri DPS-a na državnom i lokalnom nivou obavezni su da svakog mjeseca izdvoje tri odsto neto zarade. Odlukom je predviđeno i da funkcioneri koji predstavljaju partiju u upravnim odborima, savjetima ili bordovima direktora mjesečno moraju izdvajati sedam odsto zarade. Zakonom o finansiraju političkih subjeketa predviđeno je da partijske članarine ne smiju iznositi više od 10 odsto zarade.

Prema podacima Generalnog sekretarijata, potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku i ministar pravde Zoran Pažin za partiju mjesečno izdvaja 48, od 1.557 eura plate. Pažin je član Glavnog odbora DPS-a.

Vladajuću partiju sa 52 eura mjesečno pomaže potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede Milutin Simović. Simovićeva plata je 1.690 eura, a ministar poljoprivrede je član Predsjedništva i Glavnog odbora DPS-a.

Sudeći prema podacima Generalnog sekratarijata, lider Bošnjačke stranke Rafet Husović, od 1.575 mjesečnih primanja, ne izdvaja novac za stranačku članarinu. Odlukom o članarinama predviđeno je da član BS-a, koji se nalazi na državnoj funkciji, mora za partiju izdvajati tri odsto zarade.

Na osnovu iste odluke Husović je, kao i ostali članovi predsjedništva, za partiju izdvojio još pet eura mjesečno. Tom odlukom određeno je da članovi GO mjesečno izdvajaju tri, opštinskih odbora dva, a članstvo po jedan euro. Ministarka bez portfelja Marija Vučinović, čija je plata 1.680 eura, za članarinu Hrvatskoj građanskoj inicijativi (HGI) ne izdvaja od mjesečnih primanja, već se partija pomaže sa 12 eura godišnje.

Za razliku od premijera i potpredsjednika Vlade, u izvještajima o mjesečnim primanjima, ostali ministri iz DPS-a nijesu objavili koliko izdvajaju za pomoć partiji. U stranačkim organima DPS-a su, između ostalih, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar odbrane Predrag Bošković, ministarka javne uprave Suzana Pribilović i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. U Statutu DPS-a navodi se da “član partije koji ne plaća članarinu šest ili više mjeseci, ne može biti biran na partijske i ostale funkcije koje proističu iz mandata partije”.

Simovićevi savjetnici pomažu DPS

Prema podacima objavljenim na sajtu Generalnog sekretarijata, Simovićeva savjetnica Svetlana Mitrović za DPS mjesečno izdvaja 37 eura, dok joj je plata 1.197 eura. Sa 32 eura mjesečno vladajuću partiju pomaže i druga Simovićeva savjetnica Sandra Veličković, koja prima 1.032 eura mjesečno.

Pažinova savjetnica Ljiljana Radonjić DPS pomaže sa 45 eura svakog mjeseca, dok joj je plata u februaru bila 1.234 eura. Prema podacima sa sajta Generalnog sekretarijata, niko od Markovićevih savjetnika ne plaća stranačku članarinu.

Bonus video: