Bošković u Avganistanu: NATO snage najbolji garant bezbjednosti

582 pregleda 0 komentar(a)
Bošković i Knaufus, Foto: Saša Matić
Bošković i Knaufus, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 20.05.2019. 12:28h

Ministar odbrane Predrag Bošković razgovarao je danas u bazi Marmal u Avganistanu sa komandantom Komande Sjever, njemačkim brigadnim generalom Gerhardom Ernst-Peterom Klafusom.

"Bošković se zahvalio generalu Klafusu na podršci našim vojnicima od njemačkog kontingenta tokom izvršavanja zadataka u misiji Resolute Support. On je izrazio uvjerenje da su upravo međunarodne snage sačinjene od NATO saveznika i partnera najbolji garant bezbjednosti u toj zemlji, te da je njihovo prisustvo i dalje neophodno", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Kako se dodaje Bošković je podsjetio sagovornika da je Crna Gora svoje vojnike u Avganistan prvi put uputila 2010. godine i da je od tada neprekidno prisutna, prvo u ISAF, potom u misiji Resolute Support, uz postepeno povećanje broja naših vojnika.

On je kazao da Crna Gora kao članica NATO nastoji da maksimalno doprinese politici Alijanse u projektovanju stabilnosti.

"Brigadni general Klafus se zahvalio ministru Boškoviću na posjeti i izrazio zadovoljstvo što pripadnici VCG angažovani u Komandi misije na čijem je čelu, izuzetno profesionalno pristupaju izvršavanju zadataka. Oni na taj način, kazao je komandant, svoju državu predstavljaju kao kredibilnog saveznika. General Klafus je bezbjednosnu situaciju u području u okviru kojeg funkcioniše Komanda Sjever ocijenio stabilnom, dodajući da realizacija osnovnog cilja misije teče sa vidljivim rezultatima, ali da je prisustvo međunarodnih snaga još uvijek neophodno", navodi se u saopštenju.

Bošković je sinoć razgovarao i sa komandantom hrvatskog kontingenta, u sklopu kojeg se nalaze i pripadnici VCG, pukovnikom Dragišom Konsom.

Bošković se, kako se dodaje, zahvalio pukovniku Konsi na podršci koju hrvatski vojnici pružaju crnogorskim vojnicima i konstatovao da je tako visok nivo saradnje vojnika u sklopu misije još jedna potvrda izuzetne saradnje dva ministarstva odbrane, kao i dvije vojske.

Konsa je upoznao Boškovića sa trenutnom situacijom i dinamikom ispunjavanja sadašnjih i planiranih zadaka u Avganistanu. "On je pohvalio izuzetno visok nivo i profesionalizam crnogorskih vojnika, uz uvjerenje da će oba kontingenta u potpunosti odgovoriti na izazove i zadatke u misiji Resolute Support.", navodi se u saopštenju.

Bošković od juče boravi u posjeti Desetom crnogorskom kontingentu u misiji Resolute Support u Avganistanu, koji je tamo od početka marta ove godine.

Sa crnogorskim vojnicima je juče zaigrao i fudbal, a kako je to izgledalo pogledajte u foto galeriji.

Galerija

Bonus video: