Danilović: Crna Gora 2006. gurnuta u zavisnost pojedinaca

"Ponavljamo naš predlog od ranije da se 21. maj preimenuje u Dan Crne Gore, u dan susreta i pomirenja", saopštio je Danilović
682 pregleda 3 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.05.2019. 13:06h

21. maja 2006. godine Crna Gora postala nezavisna od Srbije, ali da je gurnura u zavisnost pojedinaca i grupa koji je doživljavaju vlastitim privatnim posjedom, saopštio je poslanik Ujedinjene Crne Gore (UCG) Goran Danilović.

"U susret 21. maju, "nadljudskim naporima" otvoren je bulevar kroz Donju Goricu u Glavnom gradu. U 19 godini Trećeg milenijuma trebalo je, valjda, termopilske snage da se proširi dosadašnji magistralni put i asfaltira 3. km saobraćajnice? Uručene su i medalje za nadljudsko pregnuće", saopštio je Danilović.

"Stići ce nam i čestitke od NATO, izvjesno. Kakva će tek snaga i nadljudska žrtva trebati da se napravi vojni poligon na Sinjajevini? A, poslednjim atomima snage Vlada upravo zavrsava izgradnju Zakona o vjerskim zajednicama, ne bi li se narod osokolio uoči praznika. Ko nije gradio, po pravilu, razgrađuje i ko nije mirio, po strasnom isorijskom usudu, umije jedino da svađa", navodi se nadalje u saopštenju.

Danilović je kazao da "nadljuskim naporima" izgradnja dijela auto-puta kasni godinu ili godinu ipo, "nadljudskim naporima" je zaboravljena pristupna petlja na Smokovcu i da će trebati "nadčovječanski napor da se obilježi i ovogodišnji 21. maj".

"Ujedinjena Crna Gora i ovog maja podsjeća da su nezrelost i drzavnička neozbiljnost ključni razlozi zbog kojih je datum održavanja referenduma prije 13 godina i danas datum sukoba i podjela, a ne trenutak susreta različitosti. Ubijeđeni smo da neće trebati ni nadljudskog napora ni žrtve da u najskorijoj budućnosti, na ovaj dan ili u susret njemu, sa onima koji žele drugačiju državu, povedemo dijalog i dogovorimo se", navodi se u saopštenju poslanika Ujedinjene.

Danilović je saopštio da je jedino tačno da je 13. jul datum crnogorske državnosti i nezavisnosti.

"Ponavljamo naš predlog od ranije da se 21. maj preimenuje u Dan Crne Gore, u dan susreta i pomirenja. Za ovu vlast je to neprihvatljivo i toga smo svjesni odavno ali za neku novu, koja neće progoniti svoje građane i svrstavati ih vječito u gubitnike ili pobjednike, naš predlog biće prihvatljiv i spasonosan", saopštio je Danilović.

On je istakao da je u Crnoj Gori sve više slavljeničkih datuma, a sve manje razloga za slavlje, te da bi ovog 21. maja trebali pokazati zajedničku tugu zbog činjenice da mladi ljudi, zvanično nekoliko hiljada, odlazi preko okeana da na plantažama i plažama zaradi za pristojan život. "To su oni kojima je obećana vječna Crna Gora, oni koje smo školovali i oni bez kojih nećemo napredovati"

Danilović tvrdi da je 21. maja 2006. godine Crna Gora postala nezavisna od Srbije, ali da je gurnura u zavisnost pojedinaca i grupa koji je doživljavaju vlastitim privatnim posjedom.

"Skupo smo platili navodnu državnu samostalnost jer su vlastodršci odmah pohitali da stave pod hipoteku i naše živote i živote onih kojima je obećana budućnost. Mnogi smo tada odlučivali po srcu koristeći svoje ustavno pravo i uvijek moramo ostati ponosni na svoje Da ili Ne. Trebaće nam jedan veliki i zajednički demokratski podvig da budemo konačno slobodni ljudi - da se iz neke vrste samostalnog, ortačkog preduzeća preselimo u vlastitu državu", zaključuje poslanik UCG, Goran Danilović.

Bonus video: