Bruna Lončarević još u SDP

Kako je "Vijestima" potvrđeno u vrhu kotorskog parlamenta, Opštinski odbor (OO) SDP Kotor nije odgovorio na Perovićkin poziv da se izjasne ima li Lončarevićka i dalje njihov legitimitet da ih na sjednicama Kolegijuma zastupa kao šefica Kluba odbornika SDP u Kotoru
4075 pregleda 10 komentar(a)
Lončarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Lončarević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.05.2019. 15:55h

Iako je Socijaldemokratska partija (SDP) pokušala da se zvanično ogradi od njenih postupaka u vezi smjene dosadašnjeg gradonačelnika Kotora Vladimira Jokića (Demokratska Crna Gora) i najavljenog formiranja nove političke većine u tom gradu sa opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS), šefica Kluba odbornika SDP u Skupštini opštini (SO) Kotor Bruna Lončarević je još u formalno-pravnom smislu, punopravna članica partije na čijem je čelu Ranko Krivokapić.

Proizilazi to kako iz Statuta SDP, tako i ponašanja te partije u Kotoru i same Lončarervićeve po pozivu predsjednice SO Dragice Perović (Demokratska srpska stranka) na sjednicu Kolegijuma.

Kako je "Vijestima" potvrđeno u vrhu kotorskog parlamenta, Opštinski odbor (OO) SDP Kotor nije odgovorio na Perovićkin poziv da se izjasne ima li Lončarevićka i dalje njihov legitimitet da ih na sjednicama Kolegijuma zastupa kao šefica Kluba odbornika SDP u Kotoru.

Budući da se Lončarevićka u toj funkcji ipak pojavila na sjednici Kolegijuma u ponedjeljak, ostali prisutni pitali su predsjednika OO SDP Kotor Branka Nedovića koji je na Kolegijumu prisustvovao u svojstvu potpredsjendika Opštine, da li je Lončarevićka i dalje njihov član i funkcioner.

On je na to, prema tvrdnjama izvora "Vijesti" koji su prisustvovali sastanku, odgovorio da je to "interna partijska stvar", ne objasnivši ni dosadašnjinm koalicionim partnerima u kotorskoj vlasti – predstavnicima Demokratske Crne Gore, Građanskog pokreta URA, Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije, Lončarevićkin status.

Lončarevićevu je 13. maja Predsjedištvo OO SDP Kotor navodno, isključilo iz članstva te partije jer ona sa odbornikom Goranom Brguljanom, 24. aprila nije poslušala stav vrha stranke da nakon date pauze, napusti sjednicu Skupštine na kojoj se razmatrala inicijativa SDP za smjenu Jokića.

Iz SDP je 14. maja saopšteno da je Lončarevićeva isključena iz partije.

To je učinila odbornica SDP Tena Božović, ali nisu Lončarevićeva i Brguljan koji su sa svoja dva, uz glasove 16 prisutnih odbornika opozicionih DPS, SD, LP i HGI, smijenili Jokića.

Iako je, protivno navodnoj naredni vrha stranke da napusti sjednicu, glasao za smjenu Jokića, Brguljan nije sankcionisan od vrha SDP, kao što je to Predsjendištvo OO SDP Kotor navodno učinilo Lončarevićevoj, isključujući je iz stranke.

Sama Lončarević je prije par dana kazala da se o njenom izbacivanju iz partije nije glasalo na sjednici Predsjedništva OO SDP Kotor, kao i da po Statutu, taj organ nema pravo da je iskuči iz stranke.

Članovi 14 i 15 Statuta SDP pored ostaloga, propisuju da član SDP "može biti brisan iz evidencije članstva samo ukoliko djeluje suprotno Programu ili odredbama Statuta, kao i u slučaju kada svojim ponašanjem grubo narušava ugled SDP", ali da odluku o brisanju iz evidencije "donosi nadležni odbor, većinom glasova ukupnog broja članova odbora."

Na takvu odluku onaj na koga se ona odnosi, ima u roku od 15 dana, pravo žalbe Glavnom odboru SDP koji o tome mora odlučiti na prvoj narednoj sjednici, omogućivši pritom zainteresovanom članu da ukoliko želi, učestvuje u raspravi po toj tački i iznese dodatnu argumentaciju.

Članu koji biva isključen iz SDP, Statut daje mogućnost da se na takvu odluku žali i Kongresu stranke koji onda donosi konačnu odluku.

Sve to, uz činjenicu da je Lončarevićka došla na sjednicu Kolegijuma SO Kotor u ponedjeljak kao zvanično, i dalje šefica Kkluba odbornika SDP i da Nedović nije želio da se precizno izjasni o njenom statusu, navodi na zaključak da je ova odbornica koja je već potpisala inicijativu DPS da se u Kotoru izabere novi predsjednik Opštine, i dalje punopravna članica SDP.

DPS je za nasljednika Vladimira Jokića kandidovao predsjednika OO te stranke u Kotoru i poslanika u Skupštini Crne Gore Željka Aprcovića.

Lončarevićeva je ranije kazala da nju "niko nije kupio", ali da će do kraja sprovesti u djelo svoj naum da glasa za izbor novog gradonačelnika iz redova DPS i time omogući povratak te partije na vlast u Kotoru nakon trogodišnjeg staža DPS u opozicionim klupama.

Bonus video: