Kontrola partije i usporavanje Crne Gore

U civilnom sektoru smatraju da Đukanovićeva kandidatura šalje lošu poruku međunarodnim partnerima
60 pregleda 0 komentar(a)
Glavni odbor DPS, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Glavni odbor DPS, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.03.2018. 06:30h

Predsjedničkom kandidaturom Đukanović je nakratko pokrio kadrovske rupe u DPS-u, ali je poslao lošu poruku međunarodnim partnerima, smatraju u civilnom sektoru.

Izvršna direktorka Politikon mreže Jovana Marović smatra da Đukanovićev povratak nije dobar za proces evropskih integracija, iako time kratkoročno mogu biti zadovoljni u DPS-u. Ona je upozorila da nije jasno kako će Đukanovićeva odluka biti dočekana na međunarodnim adresama.

“Svima je jasno da je Đukanović kroz svoje mandate na mjestima premijera i predsjednika, ali i sa pozicije lidera partije, ne samo rukovodio procesima već je i glavni uzročnik toga što je Crna Gora zarobljena država, kako se navodi u Strategiji proširenja Evropske komisije za zapadni Balkan. Ovakva odluka praktično znači da DPS nema povjerenje ili nema visoko mišljenje o sopstvenom članstvu”, smatra Marovićeva.

Damir Nikočević iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) smatra da je DPS kadrovski opustošen, zbog čega su sve karte bačene na Đukanovića. On smatra da će Đukanovićeva kandidatura zaoštriti retoriku u kampanji.

“Đukanović je sve potencijalne konkurente u DPS-a odavno počistio, procesuirao ih, ili ih na različite načine drži u zavisnom položaju i međusobnim sukobima. Zato i nema nikakvu konkurenciju, a i partiju je učinio jako zavisnom od sebe, što mu omogućava da praktično ostane jedini kandidat i da suprotno svim znakovima koje je dobio iz međunarodne zajednice inatno ide u predsjedničku trku”, smatra Nikočević, navodeći da je Đukanović odlučio da se zamjeri međunarodnim partnerima zbog očuvanja vlasti. “Izvjesno je da će primijeniti Vučićev recept i da se neće odreći funkcije predsjednika DPS-a, a sa moguće pozicije šefa države će voditi i lokalne i sve ostale izbore i još više zatvarati sistem za potrebne reforme”.

Bonus video: