Meta: Ujedinjenje Albanaca je zabluda kojom se koriste autoritarni političari

Meta je poručio da Albanija i Srbija nose najveću odgovornost za stabilnost regiona ističući da su "Srbi i Albanci dva glavna naroda"
4463 pregleda 10 komentar(a)
Balkanu treba stabilnost: Meta, Foto: Boris Pejović
Balkanu treba stabilnost: Meta, Foto: Boris Pejović

Teza o ujedinjenju Albanaca je zabluda kojom se koriste autoritarni političari, kazao je predsjednik Albanije Ilir Meta.

On je na konferenciji "Izazovi bezbjednosti na Balkanu" poručio da treba raditi na jačanju stabilnosti regiona.

"Naš osnovni doprinos je stabilnost u regionu. Bilo koja druga priča ne služi ni Albaniji, niti njenom kredibilitetu. Imamo sve mogućnosti, kao što smo pokazali barem u ratu na Kosovu i ovdje, mi smo faktor stabilinosti. Ne samo mi u Albaniji, nego i Albanci u Crnoj Gori i Makedoniji koji su nosioci evropske budućnosti", rekao je Meta.

On je poručio da države na Balkanu treba da sarađuju, podsjećajući na ratna dešavanja iz devedestih.

Meta je poručio da Albanija i Srbija nose najveću odgovornost za stabilnost regiona ističući da su "Srbi i Albanci dva glavna naroda".

"Najveći narodi sada imaju veliku odgovornost za sudbinu Balkana, kao što su imale Njemačka i Francuska....(Franjo)Tuđman i (Slobodan) Milošević su se složili da prekroje granice, ali dobro znamo šta se desilo. Na stotine hiljada ljudi ubijeno je na Balkanu i nije promijenjen ni centimetar", rekao je Meta.

On je kazao da Albanija podržava dijalog između Kosova i Srbije, ali da bi miješanje zvanične Tirane u pregovore bilo podrivanje kosovskih institucija.

On je istakao da je Kosovo suverena država i pojasnio da će se Albanija zalagati za izgradnju unutrašnjeg konsenzusa svih institucija na Kosovu.

Predsjednik Albanije je kazao da u dijalog Kosova i Srbije treba da se aktivnije uključe SAD i Evropska unija (EU).

Meta je kazao i da su odnosi Crne Gore i Kosova primjer saradnje na Balkanu.

"Dobro znamo koliko su odnosi između Kosova i Crne Gore odlični. Crna Gora je napravila briljantan korak kada su priznali nezavisnost Kosova na brz i dobar način. Znamo šta se desilo sa razgraničenjem između Kosova i Crne Gore, kada je jedna Vlada potpisala sporazum i radila na implementaciji. Manjina je bila blokirala i to za šta? Neke šume gdje ni pas ne živi zimi", kazao je Meta.

Bonus video: