U RAZGOVORU SA PREDSJEDNIKOM SKUPŠTINE IVANOM BRAJOVIĆEM

Venecijanska komisija: Crna Gora ozbiljno pristupa pitanju vjerskih sloboda

Brajović je istakao odličnu saradnju koju Crna Gora ima sa Komisijom, i zahvalio za podršku koju u kontinuitetu pružaju demokratskim procesima u Crnoj Gori
1066 pregleda 1 komentar(a)
Sastanak Brajovića sa predstavnicima Venecijanske komisije, Foto: Skupština Crne Gore
Sastanak Brajovića sa predstavnicima Venecijanske komisije, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora ozbiljno pristupa pitanju vjerskih sloboda, ocijenili su predstavnici Venecijanske komisije u razgovoru sa predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, dodajući da bi mišljenje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnom položaju vjerskih zajednica mogli dati do kraja juna.

Brajović se danas sastao sa delegacijom Venecijanske komisije, koja boravi u Crnoj Gori u okviru pripreme nacrta mišljenja o Predlogu zakona.

Predsjednik parlamenta je istakao odličnu saradnju koju Crna Gora ima sa Komisijom, i zahvalio za podršku koju u kontinuitetu pružaju demokratskim procesima u Crnoj Gori.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, izrazio spremnost crnogorskih institucija da u kontinuitetu naše zakonodavstvo usklađuje sa najvišim evropskim standardima.

„Otvoreni smo za sve sugestije kojim se garantuju jednaka prava i obaveze svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori u skladu sa najvišim standardima“, poručio je Brajović.

On je naglasio ulogu i odgovornost Skupštine, koja će biti u prilici da usvajanjem tog zakona učini važan iskorak u normativnom uređenju ove oblasti, posebno imajući u vidu činjenicu da važeći Zakon iz 1977. godine ne odgovara duhu vremena i prevaziđen je u svakom pogledu.

Član Venecijanske komisije iz Holandije, Ben Vermeulen, kazao je da su svjesni važnosti donošenja zakona koji reguliše tako kompleksnu materiju.

Zato su, kako je kazao, u veoma kratkom roku, nakon utvrđivanja Predloga zakona, došli da još jednom sagledaju sva mišljenja.

„Posebno je pohvalio ozbiljnost s kojom Crna Gora pristupa pitanju vjerskih sloboda i istakao uvjerenje da bi Komsija mogla dati svoje mišljenje krajem juna“, kaže se u saopštenju.