SASTAO SE SA DELEGACIJOM VENECIJANSKE KOMISIJE

Nuhodžić: Garantovan ravnopravan tretman svih vjerskih zajednica

Nuhodžić se danas sastao sa delegacijom Venecijanske komisije (VK), koja boravi u Podgorici radi pripreme mišljenja o Predlogu zakona
541 pregleda 1 komentar(a)
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević
Mevludin Nuhodžić, Foto: Savo Prelević

Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica garantuje ravnopravan pravni tretman svih vjerskih zajednica, jednaka prava, ali i poštovanje zakona i punu zaštitu kulturnog blaga Crne Gore, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova, Mevludin Nuhodžić.

On se danas sastao sa delegacijom Venecijanske komisije (VK), koja boravi u Podgorici radi pripreme mišljenja o Predlogu zakona.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, bio prilika da se sagovornici osvrnu na dosadašnja normativna rješenja i praksu kada je u pitanju registracija vjerskih zajednica u Crnoj Gori, koja je bila u nadležnosti tog resora, kao i na novopredložena, kojima ti poslovi prelaze u nadležnost Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Nuhodžić je ocijenio da se predloženim Zakonom, koji je usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima, uključujući i smjernice VK i OEBS-a, a u prvom redu sa Konvencijom UN u toj oblasti i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, obezbjeđuje najviši stepen slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti.

On je kazao da je donošenje novog zakona proisteklo iz potrebe da se to pitanje uredi u skladu sa savremenim trenutkom.

Novim zakonom će se, kako je naveo, na sistematičan način jasno utvrditi prava i obaveze vjerskih zajednica, postupak njihove registracije i evidencije, ali i riješiti pitanje državne imovine i vjerskog obrazovanja.

Prema riječima Nihodžića, predloženi zakon predstavlja ustavnu, međunarodno-pravnu, istorijsku, pa i bezbjednosnu potrebu i obavezu Crne Gore, koja je na putu evropskog i ekonomskog razvoja.

„I jemči ravnopravan pravni tretman svih vjerskih zajednica, uživanje jednakih prava, ali i jednako poštovanje zakona i punu zaštitu kulturnog blaga Crne Gore“, istakao je Nuhodžić.

Sagovornici su ocijenili da je razmjena mišljenja i intenzivna komunikacija po ovom i drugim pitanjima od naročitog značaja, kako u procesu izrade, tako i u procesu usvajanja i pune impelementacije nove legislative, usklađene sa međunarodnim i evropskim pravnim tekovinama.