Danilović: To nije evropski zakon o slobodi vjerovanja nego zamaskirani komunistički dekret

"Vlada tako ne misli da treba da dokaže vlasništvo nad ikonom Filermosom koju je OZNA svojevremeno otela od Crkve ali vjeruje da Crkva treba i mora da dokažu vlasništvo nad crkvama koje koriste unazad stotinama godina"
1494 pregleda 1 komentar(a)
Danilović, Foto: Boris Pejović
Danilović, Foto: Boris Pejović

Zakon o Slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ozbiljna je prijetnja imovinskoj sigurnosti uopšte i presedan ravan nekim brutalnim rješenjima iz doba prijekih sudova i revolucionarne pravde nakon 1945. godine, saopštio je danas Goran Danilović, predsjednik Ujedinjene Crne Gore (UCG).

"Stavove UCG po tom pitanju juče sam precizno saopštio i članovima Venecijanske komisije usmjeravajući svoju pažnju na samo par vrlo opasnih članova upisanih u predlogu pomenutog zakonskog akta. Kada u prelaznim i završnim odredbama upišete ključne stvari jednog zakona, onda je po srijedi nevješto pravničko skrivanje najvažnijeg. Naslov zakona i hajdučija zaprijećena u pojedinim normama nemaju veze jedno s drugim. To nije evropski zakon o slobodi vjerovanja i uvjerenja, nego zamaskirani komunistički dekret kojim se prisvaja tuđe", istakao je Danilović.

On je dodao da propisati automatizam po kojem vjerske zajednice moraju pribaviti dokument o vlasništvu nad određenim hramovima nastalim ili "pribavljenim" prije 1918. ili će ta imovina postati državna predstavlja ruganje pravu i cijelom sistemu svojinsko-pravnih odnosa.

"Predlog zakona vrlo skromne sadržine na mala vrata tako postaje lex specialis koji suspednduje mnoge zakone, a prije svih Zakon o svojinsko pravnim odnosima i Zakon o državnoj imovini. Ovaj predlog je i neustavan, a u pravni sistem unosi opštu pometnju derogirajući upravni postupak i obesmišljavajući parnični. Država i njena izvršna vlast ponašaju se kao dvostruke ili trostruke haračlije. Za drzavu, dakle, ne vazi pravilo dokazivanja svojine iako je njena isključiva odgovornost oduvijek da od našeg novca vodi uredne katastarske i druge knjige koje ljudima, pa i vjerskim zajednicama, posebno, tradicionalnim, garantuje imovinsku i svaku drugo sigurnost", kazao je Danilović.

On je rekao da su države prethodnice sadašnje Crne Gore otele građanima kroz drakonske odluke i dekrete na stotine hiljada i milione kvadrata zemljišta, pokretne i nepokretne imovine, da bi današnja izvršna vlast pokušala da preostalo dokusuri.

"Vlada tako ne misli da treba da dokaže vlasništvo nad ikonom Filermosom koju je OZNA svojevremeno otela od Crkve ali vjeruje da Crkva treba i mora da dokažu vlasništvo nad crkvama koje koriste unazad stotinama godina. Ovaj Predlog je dakle suštinski akt o hajdučiji u pravnom sistemu i nacionalizaciji imovine, a ne o Slobodi vjeroispovijedanja. Namjera Vlade je valjda da se domogne pojedinih hramova i da ih potom rentira, izdajući u zakup ili na upravljanje pojedincima ili institucijama kulture. A kako upravljaju državnom imovinom institucije kulture govore sramotni dokazi o nestanku ili prisvajanju stotina i hiljada eksponata po muzejima širom Crne Gore", poručio je Danilović.

Po njegovim riječima, Predlog Zakona mora biti odbijen i vraćen na javnu raspravu.

"Treba nam zaista zakon o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja, a imovinsko pravni odnosi su uređeni i uređuju se drugim sistemskim zakonima. Biće velika sramota i dolivanje ulja na vatru ako i Venecijanska komisija ne primijeti ove stvari", zaključio je Danilović.

Bonus video: