"EVROPA I SLOBODA NEMAJU ALTERNATIVU"

Bečić: Nikad neću sa DPS-om, opoziciji treba provjetravanje

Bečić na drugom kongresu Demokrata reizabran za predsjednika stranke
7418 pregleda 49 komentar(a)
Aleksa Bečić, Foto: Zoran Đurić
Aleksa Bečić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.05.2019. 18:52h

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da nikada neće podržati Demokratsku partiju socijalista (DPS) kao i da će sarađivati samo sa dokazanom opozicijom.

Bečić je na drugom kongresu Demokrata rekao da će insitirati na odgovoru ko je opozicija a ko radi za interese DPS-a.

On je poručio da neće sarađivati sa onima kojima odgovara uloga "vječite opozicije"i koji se "podmeću kako kukavičje jaje opoziciji".

"Svojom čašću i ličnim integritetom garantujem da nikada neću sarađivati sa DPS-om, biti u koaliciji ili učiniti skupštinsku većinu sa DPS-om. Nikada ni za milimetar neću odstupiti od etičkih ideala čojstva i prinicipa čovječnog odnosa prema drugom i drugačijem... Opoziciono provjetravanje i destilovanje tek slijedi", kazao je Bečić nakon što je jednoglasno reizabran za predsjednika Demokrata.

On je istakao da građani ne podržavaju njegovu stranku zbog koverte, funkcije ili privilegije već zato što vjeruju u ideju. Kazao je da je najveći uspjeh Demokrata što su ostali "velika porodica gdje i što nikada nije bilo korupcije u njenim redovima".

"Pozivam predstavnike bošnjačkih i albanskih stranaka, kao i pripadnike DPS-a koji napuštaju tu partiju a imaju neukaljane biografije-za njih su od ovog časa otvorena naša vrata. Jedina smo partija koja se nikada nije dijelila i koju nije unovčio nijedan odbornik ili poslanik. Pokazali smo se kao kohezioni faktor jer sa nama hoće svi", kazao je Bečić.

Na kongresu je usvojena Deklaracija "Da Crna Gora, da Evropa, da sloboda“ u kojoj se, između ostalog, navodi da Crna Gora kao nezavisna i međunaordno priznata država suvereno oblikuje sopstvenu budućnost po mjeri građana i dosljedno poštuje sve međunarodno pravne obaveze.

Pojašnjava se da će "Demokrate afirmisati stav da Evropa i sloboda nemaju aletranativu, kao i da neće stati u borbi protiv organizovanog kriminala i mafijaških grupa“.

Bečić je poručio da će nastaviti da se bori protiv zarobljenih institucija i raditi na eliminisanju svih oblika korupcije i kriminala. Bečič je ponovio i da u Crnoj Gori svi treba da žive ravnopravno bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Predsjednik Radničke partije (RP) Janko Vučinić kazao je da bi opozicija bila lošija da nema Demokrata, navodeći da bez Bečićeve partije neće biti nove vlasti. On je kazao da opozicija treba da sarađuje u borbi protiv kriminala.

"Bolje je ići u borbu sa petoricom koji neće izdati nego sa deset od kojih će na prvoj krivini trojica iznevjerti. To se desilo na krivini u Kotoru, gdje su izdali SDP i Ranko Krivokapić i izleda da je preoštra bila ta krivina pa je nisu mogli nikako uhvatiti. Na neke ljude se možete osloniti kao na koru od babane“, kazao je Vučinić i pozvao Demokrate da zbog jedinstva opozicije pređu preko uvreda.

Predsjednica Demokratske srpske stranke (DSS) Dragica Perović poručila je da su Demokrate vodile opozicioni front u Kotoru, optužujući Socijaldemokratsku partiju (SDP) za pokušaj smjene vlasti u tom gradu.

"Pokazalo se na pravi način ko je opozicija a ko samo čeka da skupo naplati svoj odbornički glas i obesmisli izborne rezultate. SDP je u Kotoru sa svojim istomišljenicima pokušala da nelegalno smjeni našeg gradonačelnika Vladimira Jokića. Na kraju će ispasti da je afera “koverta“ mala maca za nasilnu prekompoziciju vlasti u Kotoru“, kazala je Perović.

Funkcioner Ujednjene Crne Gore Goran Danilović pozvao je da na putu ka opozicionoj saradnji je potrebna „svaka pa i mala snaga“. On je kazao da treba izbjegavati svađe i pored svih političkih razlika.

"Ne ponavljajte greške nas koji smo imali najbolje namjere, ali je možda bilo pogrešno vrijeme i pogrešni ljudi. Politika se uči na greškama, vi imate privilegiju da ne učite na svojim. Učite na našim pa da zajednički pobjedimo“, kazao je Danilović.

Ističući da prije godinu nije imao nikakvu saradnju sa Bečićem, predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević kazao da nema te sile koja bi mogla uzdramti savezništvo sa Demokratama.

Funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić kazao je da treba raditi sarađivati na jačanju insitucija i vladavine prava, dok je potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu pozvao na zajednički rad na reformi izbornog zakonodavstva.

Funkcionerka pokreta URA Seada Sadiković kazala je da se opoziciona saradnja pokazala kroz koaliciju "Za 21. vijek“.

"Poruka koju smo tada poslali je obrazac za pobjedu koji ne treba ponovo izmišljati. Treba je samo dograditi. U tom pravcu vidim djelovanje svih iskrenih opozicionih struktura, civilnog sektora i građana“, kazala je Sadiković.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da nephodno udruživanje opozicije kako bi Crna Gora postala država u kojoj važe pravila. Lekić je poručio da partije treba da sarađuju u mogućoj mjeri, ističući da to traže građani.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović kazao je da su organi te stranke jednoglasno odlučili da pristupe Demokratama bez ikakvog uslovljavanja.

Krapović potpredsjednik, sjednica prenošena uživo

Nakon kongresa održana je konstitutivna sjednica Glavnog odbora na kojem su za potpredsjednike izabrani Dragan Krapović, Zdenka Popović, Momo Koprivica, Vladimir Martinović, Albin Ćeman dok je Boris Bogdanović ponovo izabran za generalnog sekretara Demokrata.

Predstavnik građanskog pokreta „Odupri se“ Nikola Grdinić zahvalio se Demokratama za zajedničku borbu protiv vlasti. On je kazao da su mladi najveća snaga koja će donijeti promjene Crnoj Gori.

"Pesnica koju već mjesecima dižemo u znak otpora sastoji se od naše istine naspram njihovih laži. Naše pravde naspram njihove nepravde, hrabrosti naspram njihovog kukavičluka, naše mudrosti naspram njihove gluposti i naših osmjega naspram njihovih izvještačenih lica“, kazao je Grdinić.

Kongresu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i civilnog sektora, a među zvanicama nije bilo predstavnika vlasti, SDP-a i Demokratskog fronta, dok su vlast predstavljali predstavnici Bošnjačke stranke i albanskih stranaka.

Kongres je, po prvi put u Crnoj Gori, prenošen preko društvenih mreža dok je Bečić pozdravio sve zvanice poimence uključujući i reportere koji su pratili kongres.

Preporučujemo za Vas