Hajduković: Najbolji sam kandidat, neću odustati u korist mediokriteta

Ukoliko ne bude kandidat, kako je kazao, to će biti jedino zbog nedovoljno broja potpisa, a tek 26. marta će se sa sigurnošću znati da li će se njegovo ime naći na spisku kandidata
149 pregleda 20 komentar(a)
Dragan Hajduković, Foto: Screenshot (Youtube)
Dragan Hajduković, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 18.03.2018. 15:09h

Naučnik Dragan Hajduković poručio je da neće odustati od kandidature za predsjednika Crne Gore u korist bilo kog drugog kandidata jer je, kako smatra, neprirodno da najbolji kandidat odustane u korist slabijeg.

Ukoliko ne bude kandidat, kako je kazao, to će biti jedino zbog nedovoljno broja potpisa, a tek 26. marta će se sa sigurnošću znati da li će se njegovo ime naći na spisku kandidata.

"Ostalo je još 6 dana da se dovrši mukotrpno skupljanje 8000 potpisa za moju kandidaturu. Potpise je moguće skupiti jedino ako vi koji čitate ove redove budete aktivni. Potrebni ste Crnoj Gori kao aktivni a ne pasivni građani. Kada bi samo 300 građana skupilo po 10 potpisa, a to se ako postoji želja za promjenama može uraditi za tri dana, bio bih na ovim izborima jedini potpuno nezavisni predsjednički kandidat. Možete mi se direktno javiti na email predsjednik2018@hajdukovic.com", napominje on.

Moguće kandidovanje lidera DPS-a Mila Đukanovića za predsjednika Crne Gore, kako je rekao, priželjkuje i doživljava kao veliku šansu za Crnu Goru, šansu koja će, smatra Hajduković, nažalost biti propuštena zbog "nesloge i nesposobnosti lidera usitnjene parlamentarne opozicije."

"Poraz daleko najmoćnijeg čovjeka Demokratske partije socijalista bi donio kraj apsolutističke i štetočinske vladavine tajkunskog vrha te partije, koja je katastrofalno lošim vođenjem države, uz pomoć nekvalitetne opozicije takvom vođenju države, dovela Crnu Goru na prag suštinskog nestajanja. Mada je važno da se zaustavi vladavina sunovrata, još je važnije pitanje šta poslije toga. Nažalost, opozicija, kao grupa žestoko sukobljenih lidera osrednje sposobnosti, nema odgovor na to pitanje, nema viziju razvoja i preporoda Crne Gore. Ni vlast ni opozicija nemaju viziju razvoja; slikovito govoreći vizija i jednih i drugih se svodi na to kako one druge poslati u Spuž, a Crnoj Gori ne treba Spuž, Crnoj Gori treba budućnost", rekao je Hajduković.

Zbog toga je, kako je kazao, 9. januara, mnogo prije profesionalnih političara, objelodanio namjeru da se kao istinski nezavisni kandidat kandiduje za predsjednika Crne Gore.

"Moja pobjeda bi istovremeno bila i kraj apsolutističko-štetočinske vlasti i početak vizionarskog projekta ekološke države. Uporno ponavljam da, po brzini kojom raste kvalitet života građana, Crna Gora može postati evropsko i svjetsko čudo, planetarni primjer mudro i humano organizovanog i ekonomski bogatog ljudskog društva koje živi u harmoniji sa prirodom. Predsjednik sa znanjem, vizijiom, humanošću i šarmom projekta ekološke države može prevrnuti nebo i zemlju i obezbijediti podršku najvećih zelenih i društveno odgovornih investitora i donatora, slavnih ličnosti, centara znanja i malih ali bogatih država. U inače bolesnoj „civilizaciji“ ima zdravih snaga sa kojima može biti ostvaren preporod Crne Gore. Već sam izjavio da me kandidat DPS može pobijediti jedino uz pomoć opozicije; došli smo do istorijskog trenutka kada većina građana želi kvalitetne promjene i oči u oči samnom kandidat DPS ne bi imao nikakvu, ama baš nikakvu šansu. Opozicija je u januaru trebala da odustane od predsjedničkih izbora, da se povuče i da mi ne smeta. Da mi opozicija nije smetala, Crna Gora bi konačno mogla da bira između dobra i zla; ovako, izgleda da će opet birati manje od dva zla", ističe Hajduković.

Ako opozicionim liderima nije odgovarao istinski nezavisni kandidat, dodaje on, trebalo je bar da mnogo ranije izaberu svoga kandidata.

"Zamislite koliko bi bile veće šanse gospodina Bojanića da je izabran na vrijeme i to dvotrećinskom većinom, na sjednici opozicionog dijela Skupštine Crne Gore, a ne voljom partijskih lidera koji su prisvojili pravo odlučivanja koje im ne pripada. Pohvalio sam odluku Bečića da odustane od kandidature za Predsjednika, kao i odluku Demokratskog Fronta da odustane od kandidature gospodina Jovićevića. Iako su odluke odustajanja za pohvalu, one su samo ublažile ogromnu štetu koju su prethodno napravili i Bečić i lideri Fronta. I jedni i drugi su odustali od onoga što nijesu trebali ni da predlažu. Bečiću je moralo biti jasno da zbog žestokog sukoba sa Demokratskim Frontom ne može biti zajednički kandidat opozicije, a Demokratskom Frontu je moralo biti jasno da predsjedničke izbore ne može dobiti Jovićević, koga kod mnogih građana bije glas da nije odan postojanju naše države. Izgubljeno je ogromno vrijeme u tvrdoglavom insistiranju prije odustajanja. Šteta je dvostruka, građani su razočarani a gospodin Bojanić se, ni kriv ni dužan, našao sukobljen sa još dva kandidata parlamentarne opozicije, gospodinom Danilovićem i gospođom Vuksanović, na koje se sada vrši svađalački pritisak da odustanu", napominje Hajduković.

Ističe, ipak, da "istine koje iznosi" nisu poziv da se na ovim izborima glasa protiv kandidata opozicije.

"Uprkos svemu ne mogu i neću glasati za kandidata DPS, ali je prevršilo svaku mjeru da do zla boga prosječni profesionalni političari-plaćenici, več decenijama srozavaju Crnu Goru na nivo svoje prosječnosti, gde je najveći domet biti manje od dva zla", zaključuje on.

Bonus video: