Brajović: Crna Gora predstavlja dodatu vrijednost, nije opterećena rokovima

322 pregleda 8 komentar(a)
Brajović, Foto: Skupština Crne Gore
Brajović, Foto: Skupština Crne Gore

Crna Gora je, ponašanjem i posvećenošću reformama, jasno dokazala da je dio evropskog sistema vrijednosti, smatra predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On je, na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nađa, prisustvovao sastanku ambasadora država članica EU.

Kako je saopšteno iz Skupštine, na sastanku je razgovarano o rezultatima izbora za Evropski parlament (EP), politici proširenja, kao i o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori i njenom napretku u procesu pregovora sa EU.

Brajović je kazao da je članstvo država Zapadnog Balkana preduslov stabilne, mirne i prosperitetne Evrope.

On je rekao da je uvjeren da Crna Gora predstavlja dodatu vrijednost, i da samo može obogatiti evropsku zajednicu naroda.

„Crna Gora koja je, zahvaljujući ostvarenim rezultatima, prva u redu za članstvo, nije opterećena rokovima. Uvjeren sam da ćete se složiti da smo mi svojim ponašanjem i posvećenošću reformama jasno dokazali da smo dio evropskog sistema vrijednosti“, kazao je Brajović.

Govoreći o radu Skupštine, on je istakao da odgovornost za efikasno ostvarivanje njenih nadležnosti imaju svi poslanici podjednako, i da kvalitet njenog rada ne zavisi samo od pozicije.

„Odgovornost za efikasno ostvarivanje svih nadležnosti Skupštine, u punom kapacitetu, jednako dijele svi poslanici“, rekao je Brajović.

On je podsjetio da je Privremeni odbor za reformu izbornog i drugog zakonodavstva formiran na paritetnoj osnovi, uz uvažavanje opozicionih predloga.

„Vjerujem da će opozicija pokazati neophodnu zrelost i spremnost da zajednički obezbijedimo što bolji izborni ambijent i još kvalitetnije izborno zakonodavstvo“, naglasio je Brajović.

On je istakao da je neupitna volja vlasti da još snažnije sprovodi refome, kao i da je parlamentarna većina svjesna očekivanja građana koji žele da osjete opipljive benefite procesa pregovora.

„Dakle, ne tražimo povlastice i prečice do krajnjeg cilja, ali očekujemo objektivno sagledavanje ostvarenih rezultata i datih okolnosti“, poručio je Brajović.

Kako je naveo, ključna evropska politika ne smije biti svedena na birokratsko ponavljanje da se standardi moraju ispuniti.

Potrebno je, smatra Brajović, prepoznavanje i uvažavanje svih specifičnosti i konkretna pomoć u ispunjavanju kriterijuma.

„EU je prije svega ideja koja zahtjeva viziju i promoviše zajedništvo. I zato one političke snage na Zapadnom Balkanu koje su istinski evropske zaslužuju nedovosmislenu podršku“, dodao je Brajović.

Nađ je, naglašavajući ključne izazove s kojima se suočava Unija tokom prvog rumunskog predsjedavanja Savjetom EU, kazao da su kao predsjedavajući izabrali moto „Kohezija, zajednička evropska vrijednost“.

„Vjerujem, dragi prijatelji, da samo zajedno možemo postići mir i blagostanje u Evropi. Želimo EU koja je snažna, ujedinjena i kohezivna, koja funkcioniše na način da niko, nijedan grad, niti region ne ostanu zapostavljeni. Ukratko - bolji život za sve“, naveo je Nađ.

Govoreći o izborima za EP, on je kazao da će ta institucija zasigurno pružiti odlučujući doprinos evropskoj budućnosti, „kao što crnogorski parlament oblikuje budućnost vaše zemlje“.

Prema njegovim riječima, parlamenti su svuda u svijetu najdemokratskije institucije, koje su izraz volje naroda.

„Moraju da budu stjecište gdje se oblikuju i usvajaju dobri i ispravni zakoni za dobrobit naroda. Zato je veoma važno da imamo uspostavljene sve donosioce odluka, počevši od parlamenta, koji funkcionišu u punom i legalnom kapacitetu“, istakao je Nađ.

On je ocijenio da crnogorski parlament igra ključnu ulogu kada se govori o proširenju.

„Želja Crnogoraca je da budu dio porodice EU. To je velika porodica u kojoj mogu postojati različita mišljenja među nama, kao i u svakoj porodici. Međutim, svi smo za istim stolom“, zaključio je Nađ.

Bonus video: