MANS: Konjević najaktivniji poslanik, Drešević i Šabović na nuli

„Samo 23 poslanika je aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 30 odsto poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine bili su vrlo rijetko aktivni, i spadaju u neaktivnu grupu poslanika kada je u pitanju rad na plenarnim sjednicama“, kaže se u izvještaju
706 pregleda 4 komentar(a)
Konjević, Foto: Boris Pejović
Konjević, Foto: Boris Pejović

Skupština Crne Gore je u proteklih pola godine radila manjim intezitetom, a dio poslanika opozicije, njih 11, i dalje bojkotuje rad parlamenta.

To je zaključeno u trećem polugodišnjeg izvještaja o radu parlamenta koji MANS realizuje u sklopu projekta “Unapređenje parlamentarnog nadzora i odgovornosti u Crnoj Gori”, koji podržava Demokratski fond Ujedinjenih nacija (UNDEF).

Izvještajem je obuhvaćen period od 1. novembra prošle do 30. aprila ove godine, tokom koga je praćena aktivnost poslanika i poslaničkih klubova, kao i kontrolna funkcija Skupštine.

U izvještajnom periodu održano je 11 sjednica, na kojima se raspravljalo o 99 zakona i drugih akata.

Poslanici su, kako se navodi, na plenumu zasijedali nepunih 20 radnih dana, ili ukupno 166 sati, pri čemu su najduže radili u novembru – osam radnih dana, a najmanje u februaru – samo sedam sati.

„Samo 23 poslanika je aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 30 odsto poslanika koji su učestvovali u radu Skupštine bili su vrlo rijetko aktivni, i spadaju u neaktivnu grupu poslanika kada je u pitanju rad na plenarnim sjednicama“, kaže se u izvještaju.

Navodi se da su među prvih pet najaktivnijih poslanika dva iz poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP), i to Raško Konjević i Ranko Krivokapić.

Iz Posebnog kluba poslanika među najaktivnijim poslanicima je Aleksandar Damjanović, a iz kluba Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP) Andrija Popović.

Na petom mjestu po aktivnosti je poslanik iz poslaničkog kluba Bošnjačke stranke, Koalicije „Albanci odlučno“ i Hrvatske građanske inicijative, Genci Nimanbegu.

„Najaktivniji poslanik u posmatranom periodu bio je Konjević, čiji indeks aktivnosti je 4,7, dok su poslanici Nedžad Drešević i Džavid Šabović imali indeks aktivnosti 0,00 što znači da nijesu imali nikakvu aktivnost na plenumu“, navodi se u izvještaju MANS-a.

Među poslaničkim klubovima najaktivniji je klub SD i LP, zatim poslanički klub SDP-a i Posebni poslanički klub koji dijele drugo mjesto po aktivnosti, a na trećem mjestu je poslanički klub Demokratske partije socijalista.

Na četvrtom mjestu je poslanički klub partija manjinskih naroda, slijedi klub Demokratskog fronta, dok je na poslednjem mjestu klub Socijalistička narodna partija – Demos.

U proteklih pola godine skupštinski odbori su organizovali šest kontrolnih i 16 konsultativnih saslušanja, na kojima je saslušano 86 osoba.

Kako su naveli iz MANS-a, kroz korišćenje kontrolnih mehanizama, tokom izvještajnog perioda usvojeno je 28 zaključaka koji su obavezujući za izvršnu vlast i druge institucije.

„Međutim, polovina tih zaključaka je uopštena i njihovo sprovođenje nije moguće pratiti, 46 odsto zaključaka su donekle mjerljivi, dok su samo u četiri odsto definisane konkretne obaveze institucija“, kaže se4 u izvještaju.

Skupština, kako se navodi, nema sistem praćenja realizacije zaključaka.

„Što značajno smanjuje njene kapacitete obavljanja Ustavne dužnosti kada je kontrolisanje rada izvršne vlasti u pitanju“, dodaje se u izvještaju.

Bonus video: