Đukanović i Tomašević: Crnogorska zajednica svuda prepoznata kao izuzetno vrijedna i uspješna

Đukanović je zahvalio Tomaševiću za visoke ocjene o ostvarenjima Crne Gore, ističući da je najvažnija dimenzija povezivanja sa dijasporom obezbijediti potomcima crnogorskih iseljenika da upoznaju svoju zemlju i porodicu
1375 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka Đukanovića i Tomaševića, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka Đukanovića i Tomaševića, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas u Miločeru jednog od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi Federika Tomaševića, koji na njegov poziv boravi u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, posjeta Tomaševića, vlasnika najveće banke u Argentini, Paragvaju i Urugvaju, uslijedila je nakon susreta sa Đukanovićem, tokom posjete Latinskoj Americi u decembru prošle godine.

Tomašević je, tokom susreta i radnog ručka, istakao da mu je čast da se sretne sa Đukanovićem, nakon što je obišao okolinu Herceg Novog, odakle potiče njegova porodica i crnogorsko primorje.

“Veoma sam inspirisan da napravimo još čvršće veze u biznisu, kulturi i drugim oblastima i počnemo da uzgajamo ono što je posijano proteklih godina“, kazao je on.

Tomašević je naveo da se uvjerio u dinamičan razvoj Crne Gore.

„Impresioniran onim što je vidio, on je kazao da je malo mjesta u svijetu na kojima se realizuju projekti kao u Crnoj Gori, koji donose višestruke benefite za ekonomiju, ali i za transfer znanja“, kaže se u saopštenju.

Tomašević je čestitao Đukanoviću na stvaranju ambijenta u kojem se investitori osjećaju sigurno.

Đukanović je zahvalio Tomaševiću za visoke ocjene o ostvarenjima Crne Gore, ističući da je najvažnija dimenzija povezivanja sa dijasporom obezbijediti potomcima crnogorskih iseljenika da upoznaju svoju zemlju i porodicu.

„Te veze dodatno su vrijedne danas kada je Crna Gora članica NATO, ispred svih u EU integracijama, sa dobrim tempom ekonomskog razvoja“, naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, važan impuls tom razvoju su investicije, ali ne samo zbog finansijskog ulaganja, već zbog usvajanja znanja i novih standarda.

Đukanović i Tomašević saglasni su da je crnogorska zajednica svuda prepoznata kao izuzetno vrijedna i uspješna, te da takav duh treba razvijati i ovdje, u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno, Tomašević je obavijestio Đukanovića da je odlučio da obezbijedi do pet stipendija za studente iz Latinske Amerike koji žele da studiraju na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju, kao i prevod i izdavanje jedne knjige godišnje na španskom jeziku o Crnoj Gori.

Pored banke Puente, osnovane 1915.godine, Tomašević se veoma uspješno bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje.

Bonus video: