Đukanović: Bilateralni odnosi Crne Gore i San Marina unapređivani od obnove nezavisnosti

Regenti San Marina pozvali su Đukanovića da posjeti njihovu državu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno
871 pregleda 0 komentar(a)
Đukanović sa regentima San Marina, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Đukanović sa regentima San Marina, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Bilateralni odnosi Crne Gore i San Marina, od obnove crnogorske nezavisnosti unapređivani su u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja, kazao je predsjednik Milo Đukanović, navodeći da postoji značajan prostor za njihov dalji napredak.

Đukanović se sastao u Budvi sa regentima San Marina, Mikeleom Muratoreom i Nikolom Selvaom, koji borave u Crnoj Gori povodom održavanja Igara malih zemalja Evrope.

„Bilateralni odnosi Crne Gore i San Marina izuzetno su dobri, od obnove crnogorske nezavisnosti unapređivani su u duhu međusobnog razumijevanja i povjerenja i postoji značajan prostor za njihov dalji napredak“, naveo je on.

Tome će, kako je rekao Đukanović, značajno doprinijeti i posjeta visoke delegacije, kao važan korak u intenziviranju političkog dijaloga koji je temelj uspješne saradnje.

“Crna Gora ovaj događaj vidi kao još jednu priliku za povezivanja i jačanje saradnje malih zemalja, i promociju sporta, ekonomskih potencijala i potvrdu otvorenosti i prijateljstva”, rekao je on.

U razgovoru je ocijenjeno da Crna Gora i San Marino, dvije male, prijateljske zemlje, imaju mnoge sličnosti, dugu i bogatu istoriju i značajno kulturno nasljeđe i posvećene su afirmaciji evropskih vrijednosti, ali i svojih osobenosti.

Regenti su iskazali veliko poštovanje za postignuća Crne Gore, ističući da i San Marino pretenduje na dinamičniji ekonomski razvoj i evropsku perspektivu.

“Čast nam je i zadovoljstvo da boravimo u Crnoj Gori, zemlji bogate istorije, kulture i ljepote. Dijeli nas Jadransko more, ali su naši narodi povezani", kazali su Muratore i Salveo.

Regenti San Marina pozvali su Đukanovića da posjeti njihovu državu, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

„Tokom razgovora prepoznate su brojne oblasti u kojima postoji obostrani interes i mogućnosti za saradnju u oblasti ekonomije, turizma i kulture“, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno da je za dvije zemlje izuzetno važna primjena koncepta održivog razvoja, očuvanje prirodnog ambijenta i kulturnog nasljeđa i spremnost za saradnju u tom smislu.

Đukanović je poželio uspjeh ekipama San Marina na predstojećim Igrama.

Bonus video: