"Uhapšeni" kombi još u pritvoru

Vlasniku oduzet kombi koji koristi za rad, dva i po mjeseca se vještači zbog mogućeg saobraćajnog udesa
12433 pregleda 16 komentar(a)
I dalje traje vještačenje “uhapšenog kombija”, Foto: GP URA
I dalje traje vještačenje “uhapšenog kombija”, Foto: GP URA

Podgorička policija i dalje provjerava kombi sa likom predsjednika Mila Đukanovića koji je oduzela prije dva i po mjeseca zbog sumnje da je učestvovao u udesu.

Kombi šavničkih tablica koristio je tokom protesta Građanski pokret URA a na njemu je bila fotografija Đukanovića i poruka “kraj posljednjeg diktatora”.

Na kombiju, kako su tada saopštili iz policije, nije bilo nikakvih fotografija kada su ga isključili iz saobraćaja.

“Vijestima” je 17. maja iz Uprave policije saopšteno da “i dalje traje postupak provjera u skladu sa zakonom”, dok iz URA potvrđuju da kombi i dalje nije vraćen vlasniku.

Izvršni direktor URA Zoran Mikić kaže da je vlasniku oduzet kombi koji koristi kao sredstvo za rad, čime se krše njegova prava garantovana Ustavom CG i Evropskim konvencijama.

Iz partije koju predvodi Dritan Abazović obratili su se direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Odjeljenju za unutrašnju kontrolu policije i zaštitniku ljudskih prava i sloboda Šućku Bakoviću.

Abazović je Veljovića u dopisu pitao o kakvom se udesu radi, ko je u njemu učestvovao, zbog čega je došlo do sumnji da je baš ovaj kombi učestvovao u udesu, te koji je tužilac o ovome obaviješten i koje krivično djelo se stavlja na teret, s obzirom na to da je vozilo oduzeto zbog vještačenja.

Abazović u dopisu napominje da vlasnik kombija koji su iznajmili za performans to vozilo koristi za obavljanje posla i da se njegovim zadržavanjem vlasniku nanosi materijalna šteta i ugrožava egzistencija.

Iz URA su Veljovića, Bakovića, Savjet za kontrolu rada policije i Unutrašnju kontrolu podsjetili da je pravo na rad garantovano Ustavom Crne Gore i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Iz URA dodaju da očekuju da se kombi vrati vlasniku u što skorijem roku jer je on osnovno sredstvo za poslovne aktivnosti Stanka Kasalice u čijem je vlasništvu to vozilo. Takođe, podsjećaju da je kombi korišten za politički performans zbog čega, kako navode, postoje opravdane sumnje da je vlasnik kombija samo kolateralna šteta političkog obračuna. URA je do sada odgovor dobila samo od Savjeta za građansku kontrolu rada policije u kojem se navodi da su od Uprave policije tražili detaljno izjašnjenje o ovom slučaju.

Zoran Mikić za “Vijesti” je kazao da je “policija u gotovo filmskoj akciji uhapsila kombi 13. marta i „stavila ga u pritvor“ koji traje i do danas”.

“Zabrinjava to što nisu pružene adekvatne informacije zbog čega je to urađeno i šta se ovoliko vremena tačno vještači. Uprava policije još uvijek nije odgovorila na pitanja koja smo im zvanično poslali”, kazao je Mikić.

Iz svih ovih razloga, dodaje on, u URA čvrsto vjeruju da je kombi “uhapšen” kako bi se Demokratska partija socijalista (DPS) na taj obračunala sa njihovom partijom i stopirala njihovu akciju.

“Kako je kombi oduzet prije već više od dva i po mjeseca, imalo se dosta vremena da se preduzmu sve adekvatne radnje u cilju vještačenja oduzetog vozila. Kao što smo već ranije naglašavali, nevjerovatno zvuči podatak da se ovo kombi vozilo duže vještači nego određeni predmeti kriminalnih klanova koji se zaplijene”, dodaje Mikić.

“Još jednom napominjemo da vlasniku vozila nisu pružene sve potrebne informaciju u smislu koje mu se eventualno krivično ili prekršajno djelo stavlja na teret. Još jednom pozivamo Savjet za građansku kontrolu rada policije i Unutrašnju kontrolu Uprave policije da se uključe u rješavanje ovog, možemo slobodno reći, bizarnog slučaja ‘hapšenja kombija’”, navodi on.

Od ombudsmana, kaže, očekuju da se oglasi povodom navedenog slučaja jer je jasno da su vlasniku vozila povrijeđena ljudska prava i slobode.

“Nadamo se da će kombi buti u što skorijem roku vraćen vlasniku zajedno sa izvještajem o izvršenom pregledu vozila. Ono što režimu možemo poručiti je da nas ovakve represivne mjere ne mogu i neće zastrašiti i zaustaviti. Pripreme za nove akcije su već u toku”, poručuje Mikić.

Bonus video: