Ako padne protokol, ide i Carević

Gradonačelnik Budve rekao da bi povlačenje odluke koju je sklopio sa turskim biznismenom o gradnji vrtića ujedno značilo i glasanje za njegovo nepovjerenje
5691 pregleda 20 komentar(a)
Carević, Foto: Nenad Mandić
Carević, Foto: Nenad Mandić

Ni nakon jučerašnjeg tročasovnog koalicionog sastanka, nema jedinstva unutar vladajuće koalicije u Budvi u vezi sa opštinskim poslom sa biznismenom iz Turske Habipom Arikanom.

Čelnici Demokratske Crne Gore, Crnogorske i Građanskog pokreta URA ostali su pri stavu da se na predstojećem skupštinskom zasjedanju zakazanom za 3. jun, u dnevni red uvrsti njihova incijativa o poništenju protokola o donaciji koji je gradonačelnik Budve Marko Bato Carević zaključio sa Arikanom. Turski biznismeni okupljeni oko firme Mia investment ponudili su da besplatno gradu izgrade vrtić i opreme ga, a investicija je vrijedna dva i po miliona eura. Opština sa svoje strane, iako to ne piše u protokolu, treba da se odrekne tužbe i da odobri idejno rješenje na hotel sa pet zvjezdica „Mia Budva“ – dvije kule sa 15 spratova na platou ispred Jadranskog sajma. Stavljanjem potpisa na dogovor sa Arikanom, Carević je preuzeo obavezu da Sekretarijat za zaštitu imovine povuče tužbu Upravnom sudu, kojom je tražio poništenje rješenja ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da se lokalnoj upravi da status stranke u postupku za izdavanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotela.

Koalicioni partneri juče su tražili od Carevića da povuče potpis i poništi protokol, smatrajući da se može iskljuivo graditi kongresni centar, a u perspektivi i kongresni hotel. Tu incijativu podržava 12 odbornika od ukupno 18 koliko broji vladajuća koalicija (osam Demokrata, tri iz Crnogorske i jedan GP URA). Međutim, predstavnici Demokratskog fronta su ostali pri stavu, a i sam Carević, da je protkol nešto što dobro donosi gradu i da njihovih šest odbornika, neće glasati za poništenje. Carević je, kako nezvanično saznajemo, kazao da izglasavanje ovakve odluke ujedno znači i glasanje za njegovo nepovjerenje, te i predložio da se i ta odluka kandiduje.

Ipak, da bi protkol bio poništen, porebno je da za njega glasa najmanje pet odbornika opozicije, pa je zato izjašnjenje lokalnog DPS-a koji ima 12 odbornika presudno.

Ako se zna da je riječ o projektu koji se gradi na zemlji firme „Safiro beach“, za koju odbjegli biznismen Duško Knežević tvrdi da stoje lično Milo Đukanović i Branimir Gvozdenvić, te da su mu oni oteli tu zemlju, malo je vjerovatno da će lokalni DPS podržati incijativu. Od kada je Carević stupio na dužnost, lokalni DPS se nije za proteklih pet mjeseci ni jednom oglasio kritikujući način na koji Budvom upravlja lokalni lider DF-a, za razliku od perioda kada se na čelu grada nalazio Dragan Karpović, koga su konstatno kritikovali i optuživali.

Turski biznismeni su u izjavi „Vijestima“ da iza njih ne stoje domaći političari.

Bonus video: