Drljević: Jačanje administrativnih kapaciteta mora biti u fokusu

Drljević je kazao da vjeruje da će budući saziv EK i EP u svom fokusu imati dalje jačanje Unije, intenziviranje njene politike proširenja
819 pregleda 1 komentar(a)
Drljević, Foto: Zoran Đurić
Drljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.05.2019. 19:47h

Evropska unija (EU) će u potpunosti ostati okrenuta integraciji Zapadnog Balkana, slijedeći ciljeve iz Strategije o proširenju, a budući saziv Evropske komisije (EK) i Evropskog parlamenta (EP) u fokusu imaće dalje jačanje Unije i intenziviranje politike proširenja.

To je, na panel diskusiji "Uspjesi i izazovi u pregovaračkom procesu – slučaj Crne Gore i Srbije”, ocijenio glavni pregovarač Crne Gore sa EU Aleksandar Drljević.

Na panelu na Univerzitetu Donja Gorica (UDG) je govorila i šefica Pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević.

"Panelisti su istakli ključna dostignuća i izazove u pregovaračkim procesima Crne Gore i Srbije sa EU, a razgovarano je i o ostalim značajnim pitanjima iz procesa evropskih integracija država Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju UDG.

Drljević je, kako se navodi, govoreći o razvoju procesa pristupnih pregovaranja koje Crna Gori vodi već sedam godina, istakao ključne rezultate tog procesa, naročito u pogledu izrade strateških dokumenata i jačanja institucija.

„On je optimistično govorio o budućnosti EU u kontekstu nedavno završenih izbora za Evropski parlament i istakao uvjerenje da će Unija u potpunosti ostati okrenuta integraciji Zapadnog Balkana, slijedeći ciljeve iz Strategije o proširenju", kaže se u saopštenju.

Drljević je kazao da vjeruje da će budući saziv EK i EP u svom fokusu imati dalje jačanje Unije, intenziviranje njene politike proširenja, prenosi PR centar.

Glavni pregovarač Crne Gore je naglasio zadovoljstvo velikom podršku crnogorskih građana kada su u pitanju evropske integracije.

„Među ključnim izazovima u nastavku procesa pregovaranja, Drljević je istakao važnost konsolidacije unutar same Unije, imajući u vidu brojne krize sa kojima se suočava, među kojima posebno mjesto zauzima izlazak Velike Britanije iz EU i migrantska kriza", kaže se u saopštenju.

Drljević je, kako se navodi, optimista po pitanju roka ulaska Crne Gore, ističući 2025. godinu kao realan rok za završetak svih započetih reformi i integraciju Crne Gore u EU.

Miščević je, kako se ističe, posebno istakla važnost obučavanja i osposobljavanja kadrova koji će okončati proces pregovaranja.

Prema njenom mišljenju, osposobljenost kadra biće posebno značajna od momenta kada države postanu punopravne članice.

"Ona je studentima dala snažnu poruku i motivaciju da se usavršvaju u oblasti evropskih studija, označivši tu oblast kao veoma perspektivnu, sa značajnim rastom radnih mjesta u narednim godinama i decenijama“, kaže se u saopštenju.

Upoređujući pristupne pregovore Crne Gore i Srbije sa EU, Miščević je istakla da postoji dosta sličnosti u integracionim procesima, ali da ima fundamentalnih razlika.

„Među njima, posebno mjesto zauzima veoma opterećujuće i osjetljivo političko pitanje odnosa sa Kosovom, koje u značajnoj mjeri određuje dinamiku procesa pregovaranja. Iako Srbija ima manje otvorenih poglavlja od Crne Gore to ne znači da je u lošijem procesu pristupanja od Crne Gore, upravo zbog pitanja odnosa sa Kosovom“, zaključila je Miščević.

Bonus video: