Crna Gora se još bori sa starim boljkama

S obzirom na novi sastav Evropskog parlamenta nakon tek okončanih izbora, više sagovornika izrazilo je sumnju da će stavovi EK biti previše oštri kada je u pitanju Crna Gora
2434 pregleda 2 komentar(a)
Sjeverna Makedonija očekuje otvaranje pregovora: Premijer Zoran Zaev sa komesarom Hanom, Foto: Betaphoto
Sjeverna Makedonija očekuje otvaranje pregovora: Premijer Zoran Zaev sa komesarom Hanom, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 29.05.2019. 09:18h

Direktorica MANS-a i članica Radne grupe za poglavlje 23 Vanja Ćalović Marković očekuje da će Evropska komisija u Izvještaju o napretku kritikovati Crnu Goru zbog nedostatka rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te da neće biti zadovoljna ni napretkom u oblasti slobode medija.

U Briselu je za danas najavljeno predstavljanje Paketa proširenja za Zapadni Balkan, koji uključuje i godišnji izvještaj Evropske komisije za Crnu Goru. Izvještaj će objaviti visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Ranije je Han najavio da će EK preporučiti pokretanje pristupnih pregovora za punopravno članstvo sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

S obzirom na novi sastav Evropskog parlamenta nakon tek okončanih izbora, više sagovornika izrazilo je sumnju da će stavovi EK biti previše oštri kada je u pitanju Crna Gora.

U izvještaju o napretku Crne Gore, koji je predstavljen 2018, EK je upozorila na djelovanje moćnih kriminalnih grupa u Crnoj Gori i političko miješanje u operativne aktivnosti tijela koja sprovode zakon i navela da je borba protiv organizovanog kriminala krucijalna kako bi se spriječila infiltracija kriminala u politički i ekonomski sistem. Komisija je navela i da aktivnostu kriminalnih grupa uključuju trafiking droge, krijumčarenje cigareta i migranata, pranje novca, kao i zločine protiv imovine i pojedinaca, što dovodi do čestih ubistava povezanih sa bandama.

Direktorica MANS-a navodi da je eskalacija nasilja i nedostatak konkretnih rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala, koje je EK očekivala, izostao. “Obračuni kriminalnih krupa nastavljeni su, šverc cigareta tretriraju se kao pojedinačni slučajevi, a trebalo bi tretirati ga kao organizovani kriminal. Dvije presude za šverc narkotika pale su i od takvog rada tužilaca samo će koristi imati oni koji su bili otpuženi”, upozorila je ona.

Ćalović Marković kaže i da neme efekata u oduzimanju imovine, što potvrđuje slučaj Svetozara Marovića, gdje tužioci “prave greške”. Marović, osuđen za organizovani kriminal, takođe izbjegava izdržavanje zatvorske kazne.

EK je očekivala da Crna Gora “u narednom periodu posebno treba da pojača napore u uspostavljanju rezultata u istragama, krivičnom gonjenju i konačnim presudama, sa posebnim fokusom na pranje novca i trgovinu ljudima”, To je pisalo u posljednjem izvještaju EK. Problematične javne nabavke i slobodan pristup informacijama

Ćalović Marković kaže da Crna Gora teško može očekivati pohvalu za stanje u oblasti slobodnog pristupa informacijama, jer se Zakonom o SPI veliki dio dokumenata podvodi pod tajne. Takođe i u oblasti javnih nabavki, gdje je, kao i u slučaju zakona o SPI, zakon mijenjan u odsustvu opozicije u parlamentu.

Tako su uvedene hitne i tajne nabavke, pa su državni organi u prilici da sami odlučuju o tome. “Sigurna sam da EK neće biti zadovoljna jer se javnim fondovima ne upravlja transparentno”, kaže Ćalović Marković.

Bonus video: