Danilović: Markovićeva izjava nije zemljotres slobode, Crna Gora neće stići daleko

"Za velike političke priče, za smjele iskorake koji nose i ponešto od istorijski važnog, kalkulisanje predstavlja unižavanje državničkog nauma. Insistiranjem na tehničkoj vladi i to cijele opozicije nije tražena nikakva milostinja, pa da se igramo skrivalica, nego je to jedan od zahtjeva koji je javno saopšten vladajućoj parlamentarnoj većini i koji je tražio ozbiljan odgovor"
1717 pregleda 1 komentar(a)
Danilović, Foto: Savo Prelević
Danilović, Foto: Savo Prelević

Predsjednik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović saopštio je danas da izjava premijera Duška Markovićeva nije zemljotres slobode ni odgovornosti nego samo prirodan slijed događaja koji se mogao očekivati jer Crna Gora ovakvom podijeljenošću i uz dugogodišnju političku krizu neće stići daleko.

Marković je juče u Skupštini Crne Gore rekao "imamo model kada je opozicija ušla u Vladu, hajde da se vratimo tome".

"Premijer kaže juče, u Parlamentu, da nama ne treba albanski model i doda uz to "imamo mogućnost da taj (naš) model pretvorimo u održiv politički pristup. Hajmo da se vratimo tome." Dakle, govorio je o uspostavljanju neke vrste tehničke vlade, izbornog povjerenja ili prelazne vlade koja bi konačno pripremila fer izbore. Dan potom, ili isti dan, iz njegovog kabineta ne mogu da potvrde da li je to poziv opoziciji da se formira tehnička Vlada. Poziv, dakle, nije poziv, izjava nije izjava odgovornog državnika, nego, možda, predstava za domaću i međunarodnu javnost? Možda? A, možda i nije?", istakao je Danilović.

On je dodao da dati takvu izjavu u Skupštini vlastite države, a onda je ne potvrditi predstavlja ozbiljan autogol koji rijetki,čak i u ovom čudesnom regionu, sebi priušte.

"Za velike političke priče, za smjele iskorake koji nose i ponešto od istorijski važnog, kalkulisanje predstavlja unižavanje državničkog nauma. Insistiranjem na tehničkoj vladi i to cijele opozicije nije tražena nikakva milostinja, pa da se igramo skrivalica, nego je to jedan od zahtjeva koji je javno saopšten vladajućoj parlamentarnoj većini i koji je tražio ozbiljan odgovor. To nije bila ponuda DPS-u da se sa njim pravi koalicija, nego način da dobijemo jednom i konačno približno istu šansu da u predizbornoj godini ravnopravno predstavimo svoje programe i zajednički kontrolišemo izvršnu vlast koja je nebrojeno puta zloupotrebljavala resurse u predizborne, partijske svrhe. Premijer Marković zna da ranije iskustvo, iz 2016 nije nikakav "jedinstven slučaj u svijetu" i nije nikakvo "čudo neviđeno" nego prirodna posljedica ondašnje političke krize koja se odvijala na ulici i u Skupštini i to kroz gubitak povjerenja među onima koji su činili tada većinu i trgovinom kojom je namaknuta druga većina na skandalozan način", kazao je Danilović.

On je rekao da i danas imamo veliku krizu politike i prijetnju opozicije da će bojkotovati izbore ne bude li fer predizbornih uslova.

"To nije tamo neka opozicija nego 49% parlamenta, to je glas jedne polovine Crne Gore. Opozicija može i da odbije predlog premijera Markovića, možemo to učiniti zajedno ili pojedinačno, može nam se učiniti da je u rečenom mali ustupak, da nije iskreno i ko zna šta već, ali za početak moramo znati da li je Premijer rekao ono što smo čuli ili nije, da li je to poziv na razgovaranje i dogovor ili je stilska figura, šaljiva replika u šaljivom parlamentu. Znam da je nekada, zbog mnoštva kompromisa sa okolinom, teško stati iza vlastite izjave ili odluke ali je uvijek i teže i hrabrije stati ispred rečenog. Dakle, premijer Markovic, duguje javnosti pojašnjenje; šta je mislio kada je kazao ono što smo svi čuli, a šta misli danas kada je kazano? Da li je premijerov kabinet premijerov kabinet ili je nečiji drugo?", zaključio je Danilović.

Bonus video: