Ambasador Belgije razgovarao sa rukovodstvom Herceg Novog

Teme razgovora bila su i pitanja nezavisnosti crnogorskog sudstva i medija, te neophodnost izmjene izbornog zakonodavstva
332 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi
Sa sastanka u Herceg Novom, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 30.05.2019. 11:12h

Ambasador Kraljevine Belgije za Crnu Goru, Adam Kun posjetio je Opštinu Herceg Novi, gdje je razgovarao sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima.

Povod za posjetu bilo je to što Herceg Novi predstavlja Belgiju na takmičenju „Crna Gora u ritmu Evrope“, kao i interesovanje ambasadora za aktuelnu situaciju u gradu i nastojanja lokalne uprave.

“Aktuelni razvojni projekti, postavljeni ciljevi, te izazovi na putu unapređenja života građana Herceg Novog bili su u fokusu razgovora. Ambasador Kun istakao je da Crna Gora, kao država koja je u procesu pristupanja Evropskoj uniji, mora da ispuni formalne pretpostavke, a još važnija od toga je posvećenost evropskim vrijednostima, među kojima su prve poštovanje ljudskih prava i vladavina prava”, saopšteno je iz lokalne uprave..

U saopštenju se navodi da su čelnici Opštine upoznali ambasadora Kuna sa problemima koji su uzrokovani državnom centralizacijom, koja se sprovodi kroz izmjene zakona, a na štetu autonomnosti lokalnih samouprava. Na ovaj način, aktivnosti opština su sve više i direktnije uslovljene djelovanjem državnih organa, što otvara prostor za opstrukcije kakvih je u Herceg Novom već bilo.

Predstavnici Opštine Herceg Novi su izrazili zabrinutost zbog loših privatizacionih aranžmana koje je država sprovela, a grad su značajno unazadili tokom proteklih godina.

Naveli su da se Opština zalaže za raskide ugovora sa lošim investitorima i pažljivo prati postupak privatizacije Instituta Igalo. U isto vrijeme, postoji dobra saradnja sa kredibilnim kompanijama koje na teritoriji grada realizuju važne projekte i lokalna uprava odgovorim odnosom nastoji da podstiče nova ulaganja.

Teme razgovora bila su i pitanja nezavisnosti crnogorskog sudstva i medija, te neophodnost izmjene izbornog zakonodavstva.

Bonus video: