Aprcovića biraju sredinom juna

Perovićeva je juče potvrdila “Vijestima” da će odlučiti u zakonskom roku, u odnosu na podnijeti predlog za zakazivanje sjednice SO. Pošto su odbornici u SO Kotor predlog za skupštinski saziv dostavili 14. maja, sjutra je krajnji rok za zakazivanje rasprave, jer je prošlo 15 dana
1824 pregleda 1 komentar(a)
Aprcović, Foto: Savo Prelević
Aprcović, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Skupštine opštine Kotor Dragica Perović danas će zakazati sjednicu lokalnog parlamenta, povodom inicijative odbornika Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata Crne Gore, Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative i bivše odbornice SDP-a Brune Lončarević da se izabere novi gradočelnik.

DPS je predložio predsjednika kotorskog DPS-a Željka Aprcovića za novog gradonačelnika. Bivši predsjednik Opštine Vladimir Jokić je smijenjen 24. aprila nakon inicijative SDP-a, koju su podržali DPS i njihovi partneri na lokalnom nivou, jer je navodno kršio zakon. SDP-u su bile sporne koncesije za Luku Kotor, dok su DPS-u bili problematične druge odluke.

Upravni sud je raspravu povodom Jokićeve tužbe zakazao za 7. juni, a prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” sjednica kotorskog parlamenta najvjerovatnije će biti nakon tog datuma, vjerovatno sredinom juna.

Perovićeva je juče potvrdila “Vijestima” da će odlučiti u zakonskom roku, u odnosu na podnijeti predlog za zakazivanje sjednice SO. Pošto su odbornici u SO Kotor predlog za skupštinski saziv dostavili 14. maja, sjutra je krajnji rok za zakazivanje rasprave, jer je prošlo 15 dana.

Perovićeva je odluku odložila, kako je ranije objavila, kako bi sačekala stav Ministarstva javne uprave u vezi sa situacijom u Kotoru. Ono, međutim, do juče nije poslalo tumačenje predsjednici SO, koju je, između ostalog zanimalo i da li ona zbog zakonskih nepreciznosti i odredbi Ustava Crne Gore, treba da vrši funkciju predsjednika Opštine do izbora novog ili uvođenja privremene uprave. Perovićeva neće uvrstiti u dnevni red predlog da se smijenjenom predsjedniku Vladimiru Jokiću omogući da vrši funkciju do odluke Upravnog suda po njegovoj tužbi.

Skupštini još nije dostavljen predlog DPS-a

Zvanični predlog da Željko Aprcović bude novi gradonačelnik Skupštini nije dostavljen, rečeno je juče “VIjestima” u lokalnom parlamentu. Objašnjeno je da za to još ima vremena, nakon što bude zakazana sjednica.

Aktivisti DPS-a su u izjavi medijima prozivali kotorsku vlast da je blokirala primanja zaposlenih koji nijesu primali zarade posljednja dva mjeseca. Nakon smjene predsjendika SO, niko nije mogao da potpiše naloge za isplate.

Bonus video: