Darmanović: Velika Britanija se nije miješala u proces "državnog udara"

„Nema ništa iznenađujuće što je ambasada Ujedinjenog kraljevstva vrlo pažljivo pratila tok suđenja za pokušaj terorizma. Interesovanje je logično i legitimno a Velika Britanija i njena ambasada tu granicu nijesu prelazili", kazao je Darmanović u Skupštini Crne Gore
2894 pregleda 4 komentar(a)
Darmanović u Skupštini, Foto: Screenshot/YouTube
Darmanović u Skupštini, Foto: Screenshot/YouTube
Ažurirano: 30.05.2019. 13:18h

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da se Velika Britanija nije miješala u sudski proces poznat kao „državni udar“, navodeći da je legitimno prisustvo zvaničnika britanske ambasade na suđenju čelnicima Demokratskog fronta (DF). On je kazao da je jedna od najbitnijih uloga diplomatsko-konzularnih predstavništava da prate dešavanja na unutrašnjoj političkoj sceni zemlje u kojoj su akreditovani.

„Nema ništa iznenađujuće što je ambasada Ujedinjenog kraljevstva vrlo pažljivo pratila tok suđenja za pokušaj terorizma. Interesovanje je logično i legitimno a Velika Britanija i njena ambasada tu granicu nijesu prelazili. Nikakvog miješanja u sudski proces nije bilo niti je jedna zemlja imala uticaja na prvostepenu presudu“, kazao je Darmanović odgovarajući na konstatciju Predraga Bulatovića (DF) da je službenik ambasade Velike Britanije redovno pratio suđenje i time sprovodio pritisak na pravosuđe.

Darmanović je kazao da rusko Ministarstvo vanjskih poslova na svom sajtu nije objavilo reagovanje povodom presuda za „državni udar“ niti su se njime bavili ruski mediji.

„Da li zbog toga što im kredibilitet agencije koja je to objavila ne uliva povjerenje ili zato što nije imenovan ni izvor ni autor informacije nezahvalno je da nagađamo“, kazao je on.

Bulatović je ocjenio da se Velika Britanija kroz izjave zvaničnika i državne službe aktivno uključila u sudski proces za „državni udar“. On je ponovio da su presude nastavak političkog progona članova Demokratskog fronta.

„Nijedna članica EU nije dala saopštenje povodom presude. Velika Britanija je pominjala ruski uticaj u slučaju „državnog udara“ a premijer je nedavno izjavio da nije umiješana ruska tajna služba i pohvalio je rad FSB. Ovdje se vodi rat sa Rusijom a mi treba da budemo koleteralna šteta“, kazao je Bulatović.

Darmanović je kazao da rezultati izbori za Evropski parlament neće uticati na politiku proširenja EU, iako je došlo do fragmentacije političkog centra i jačanja desničarskih partija.

„Obzirom na to da su Evropska narodna partija i progresivna alijansa socijalsta i demokrata osvojile najviše mandata a da liberali i zeleni podržavaju širenje EU ne očekujemo značajniju promjenu kada je u pitanju politika proširenja. Očekujem da politika proširenje, kao dokazano dobra, ostane u vrhu evropske agende“, kazao je Darmanović odgovarajući na pitanje Andrije Nikolića (DPS).

Bonus video: