Carević: Jedva čekam sjednicu da se onako otvoreno, crnogorski, u oči kaže šta ima

Ja predstavljam volju svih građana i preuzimam odgovornost i donosim odluke, koje su u skladu sa zakonom i onim najboljim što je u interesu građana Budve, istakao je Carević.
12833 pregleda 28 komentar(a)
Marko Carević, Foto: Opština Budva
Marko Carević, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 30.05.2019. 18:49h

Predsjednik budvanskog parlamenta Krsto Radović (Demokrate) prihvatio je danas zahtjev odbornika Demokratskog fronta i odložio do daljnjeg sjednicu Skupštine opštine koja je bila zakazana za ponedjeljak, ali je ujedno prihvatio i zahtjev 12 odbornika (osam Demokrata, tri Crnogorske i jednog Građanskog pokreta URA) i za utorak po hitnom postupku zakazao vanrednu sjednicu SO, na kojoj će se kao jedina tačka naći poništenje protokola o donaciji koji je gradonačelnik Marko Bato Carević zaključio sa turskom kompanijom „Mia investment“.

Ovo je rezultat višečasovnog kolegijuma, koji je danas održan kod Radovića, nakon što mu je prvo stigao zahtjev DF-a da se sjednica odloži jer nije zakazana po Poslovniku, što je i Radović potvrdio ali za to okrivio službu predsjednika Carevića, koja nije radila svoj posao.

Ovim su nastavljena previranja unutar budvanske vladajuće koalicije, koja se praktično podnijela oko kontroverznog protokola, kojim je turska kompanija ponudila da gradu izgradi, opremi i pokloni vrtić, a zauzvrat Opština izda saglasnost za gradnju hotela „Mia Budva“- dvije 15-spratne kule na prostoru ispred Jadranskog sajma.

Riječ je o parceli od 8.500 kvadrata, čiji je vlasnik firma „Safiro beach“, za koju odbjegli biznismen Duško Knežević tvrdi da stoje Branimir Gvozdenović i Milo Đukanović, koji su mu navodno oteli vrijednu imovinu.

Dvanaest odbornika zatražilo je da se u dnevni red skupštinskog zasijedanja uvrsti Zaključak o utvrđivanju mjera u cilju zaštite i unapređenja prostora, što je Radović prije deset dana prihvatio, a kojim se poništava protkol o donaciji, jer kako su naveli, Opština može da se saglasi samo sa gradnjom kongresnog centra i u perspektivi kongresnog hotela, a ne kula sa stanovima za tržište.

Proteklih dana uslijedile su oštre izjave sa jedne strane Demokrata i Crnogorske, a sa druge Carevića koji je ostao pri stavu da potpis neće povući sa protokola.

Da bi protokol bio izglasan u Skupštini, potrebna je većina od 17 odbornika. Vladajuća koalicija broji 18 odbornika, tako da je za glasanje potrebno da inicijativu 12 odbornika podrže odbornici opozicionog DPS-a, jer će šest odbornika vladajućeg DF sigurno glasati protiv.

Carević je danas „Vijestima“ ponovio da glasanje za poništenje Protokola, ujedno znači i glasanje o njegovom povjerenju.

Već se spekuliše da sjednica SO u utorak možda i ne bude održana, jer ukoliko ne dođe šest odbornika DF, stranke na čijem se čelu nalazi Carević, kvoruma neće biti, pošto opozicija do sada nikada nije držala kvorum, ako nije bilo dovoljno odbornika vladajuće koalicije.

Upitan da li očekuje da će odbornici DPS podržati Protokol, Carević je kazao da on ne razmišlja „uopšte u tom pravcu“.

„Volja je lična i svako nosi svoju volju i svoj krst, kako misli da treba. Potpuno o tome ne razmišljam, samo želim da, uz zahtjev za poništenje moje odluke, radi izbjegavanja bilo kakvog licemjerstva da ide i preispitivanja moje podrške. I to je nešto što ja tražim i to je moj zahtjev. Svakoga odbornika pozivam da imaju svoju glavu i da misle svojom glavom. Zbog mene ne mora ni jedan odbornik za mene glasati, da mi da podršku, ako ne misli da treba“, kazao je Carević nakon prijema belgijskom ambasadoru, koji je priređen u jednom budvanskom restoranu.

On je kazao da jedva čeka sjednicu Skupštine opštine, da se onako „otvoreno, crnogorski u oči kaže šta ima“.

„To će za mene biti jedna velika relaksacija u svakom smislu, kakva god odluka da bude“, naglasio je Carević.

On je ponovio da želi od odbornika da čuje da se izjasne da li žele da on i dalje bude predsjednik Opštine.

„Meni je lično neprihvatljivo da budem i dalje predsjednik, ako odluka bude mimo moje volje. Ja predstavljam volju svih građana i preuzimam odgovornost i donosim odluke, koje su u skladu sa zakonom i onim najboljim što je u interesu građana Budve“, istakao je Carević.

Aludirajući na opaske da je Protokol sa turskom kompanijom zaključio mimo znanja koalicionih partnera, Carević je kazao da je sve rađeno „na znanje svih, u mom kabinetu, poštujući sve proceduru, i bez primjesa bilo kakve korupcije , ili bilo čega što nije na visokomoralnom nivou“.

Bonus video: